Halka tatlisi jedno je od omiljenih street food jela koja možete pronaći u Istanbulu, gdje se kaže kako brzinski vraća snagu nakon sati provedenih u šetnji. Radi se o tijestu koje se prži u dubokom ulju do zlatnosmeđe boje i potom prelijeva sirupom. Naizgled jednostavan, halka tatlisi ima uzbudljivu prošlost. „Prirodna viagra“, kako je desert nazvao poznati turski chef Somer Sivrioğlu, tradicionalno se prodavala u Karakoyu u četvrti Beyoglu na europskoj strani Istanbula.

Povijesna četvrt, nekada poznata kao Galata, nalazi se na sjevernom kraju Zlatnog roga – glavnog ulaza u bosporski tjesnac koji je služio kao brodski prolaz još od bizantskih vremena. Izvorno kolonija genovskih trgovaca, Karakoy je postao dom raznim imigrantima još od 13. stoljeća, uključujući i sefardske Židove koje je osmanski sultan Bayezid II pozvao da se ondje nasele.

Kao prometna luka koja se ubrzano razvijala, Karakoy je postao i središte prostitucije. A 1884., kada su novim propisom legalizirani prvi bordeli u Istanbulu, četvrt crvenih svjetiljki, izvorno namijenjena stranim posjetiteljima, nastavila je cvjetati sljedećih 137 godina. „Specijalitet četvrti“ bio je upravo halka tatlisi jer je bio jeftin, ukusan i bogat šećerom. Turci kažu kako je muškarcima davao potrebnu energiju i prije i poslije posjeta bordelima.

Danas Karakoy izgleda posve drugačije. Skladišta su pretvorena u moderne umjetničke galerije, dok su nekadašnje radionice ustupile mjesto hipsterskim kafićima, brijačnicama i trgovinama s odjećom. Nedavno zatvaranje preostalih bordela u ulici Zurafa najveći pokazatelj drastične promjene. Na mjestu bordela očekuje se umjetnički i kulturni centar. 

Halka tatlisi na prvi pogled podsjeća na churro, no turski desert za razliku od španjolskog ima kružni oblik, ali zato dijele zajedničke, arapske korijene. Halka tatlisija okusom je najsličniji tulumbi.

Sastojci za halka tatlisi

Sirup:

  • 950 ml vode
  • 800 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka

Tijesto

  • 315 g brašna
  • 475 ml vode
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 1 žlica griza
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 2 šalice suncokretovog ulja za prženje

Priprema halka tatlisija

  1. Za sirup pomiješajte šećer i vodu pa zagrijte dok ne provrije. Dodajte limunov sok. Prokuhajte nekoliko minuta i ostavite da se ohladi.
  2. Za tijesto stavite vodu i maslac u lonac i pustite da provrije. Dodajte brašno i brzo promiješajte. Zatim dodajte šećer i sol pa miješajte na najslabijoj vatri dok oko 5 minuta.
  3. Maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi uz povremeno miješanje. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, griz i škrobno brašno pa izmiskajte ili izmiješajte u glatku smjesu.
  4. Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu pa istiskujte tijesto u okrugli oblik pa zalijepite rubove.
  5. Ispržite prstenove od tijesta pa ih stavite u hladan sirup. Pričekajte nekoliko minuta da se sirup upije pa izvadite i poslužite.

  Niskokalorična, a zasitna namirnica: 5 razloga zašto bismo trebali jesti cvjetaču Zapečena cvjetača s ukusnim preljevom Cvjetača je vrlo fleksibilna namirnica +0 Cvjetača

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju