Čim smo dobili preporuku za Wine and Tapas Bar Lole na Korčuli, u glavi kao da je netko odvrnuo poznatu melodiju „Ole Lole, danas sam pun neke Španije…“ I nije daleko od Španjolske: već na prvi pogled osvojilo nas je šarenilo na tanjurima i mnoštvo slatkih dekoracija.

Vlasnici restorana, Doris i Renato, imenom Lole odali su počast Renatovom djedu. Ovaj obiteljski biznis ima auru toplog domaćinstva u kojem se svježa i domaća hrana priprema s puno truda, a koliko su srcem u tome svjedoče i pozitivne recenzije koje ih preplavljuju.

Osim odličnom hranom i ugodnim ambijentom, goste oduševljava pristup njihovih dobro raspoloženih i srdačnih domaćina. Ovo im je četvrta sezona, a posla imaju kao u priči.

Buketići hrane koji osvajaju publiku

Smješteni su na polutočiću čije zidine čuvaju grad Korčulu, a lako ćete ga prepoznati po stolovima na stepenicama s šarenim porukama ispisanim na zidovima. Svaka od njih predstavlja lokalnu frazu ili izraz kojim se često poziva na jelo, a to je tek nagovještaj detalja koji će vas oduševiti.

Tu su točkasti tanjuri s imenima vjernih posjetioca, jelovnici ispisani na malim papirićima okačenim štipaljkama o štrik, platnene crvene torbe s bijelim točkicama, ukrasne kutije s hranom koje rade po narudžbi, te, pazite sad: „kutija prve pomoći za u škoje“ – kutija u kojoj je sve potrebno kako ne biste ostali gladni i kako vam ne bi pao šećer.

Što nas dovodi do dijela koji svi iščekujemo: što je to na šarenim tanjurima simpatičnog restorana? Premda nas naziv upućuje na vino i španjolske zalogajčiće, ponuda je mnogo šira.

Kako nam Renato kaže, najpopularnije su njihove plate. U ponudi su tri plate sastavljene od sireva, mesnih delikatesa i morskih plodova, ali teško je reći što je najukusnije. Na meniju su i domaći kruh, pršut, masline i domaća ulja, pogačice s namazima, humus od cikle, šunke, razni umaci, tartar biftek, bruschette, deserti…

Sve to dolazi servirano u aranžmanima kakvima bi pozavidjeli i najljepši buketi cvijeća, a miris kuhinje se širi kamenim uličicama, pa čak i preko slika. Ne vjerujete? Zavirite u galeriju i ako vam ne prorade sva osjetila, imate čašu vina od nas.

Domaća ponuda i domaće cijene

Slasnost zalogaja duguju i malim proizvođačima na koje se najviše oslanjaju. „Mi podupiremo male proizvođače, kod nas ništa na veliko, a dosta toga radimo i sami. Ponuda se mijenja iz dana u dan, ovisno o tome koje su namirnice sezonske, što naši dobavljači svježe donose…“, ponosno ističe vlasnik Renato.

A možda najugodnije iznenađenje dolazi na kraju – kada smo čuli toliko lijepih preporuka i svjedočili kvaliteti ponude u srcu starog grada, i sami smo pomislili da ćemo morati posegnuti duboko u džep. No, cijene su ovdje potpuno razumne.

Možda smo zato i jedva uspjeli rezervirati stol. Stoga, kada ste na Korčuli, rezervirajte svoje mjesto i guštajte uz čašu vina s pogledom na more 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju