• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Tajna 45. paralele: Vinska priča o smijehu, grijehu i ljubavi na otoku Krku

Da se od dalmatinskog vinskog ponosa, plavca malog i na sjeveru mogu raditi velika vina otkrio nam je Anton Katunar, vinar koji od samih početaka neumorno krči granice, a čije su nagrade i priznanja zasjale na Fešti od medaj' na Krku...
Nika Borovac 30.12.2021 10:06 komentari
viber Created with Sketch.
Vina Katunar - 4
Vina Katunar - 4 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Vina Katunar - 13 9 Vina Katunar - 12 9 Vina Katunar - 11 9 Vina Katunar - 10 9

U trendu Komiža Na svetog Nikolu Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Sandnøtter norveški božićni keksi Ispečeni za 10 minuta Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

Vijugajući pogledom listovima loze koje su nekoć marljive ruke klesale u školjkasti vapnenac Bašćanske ploče nemoguće je ne osjetiti strahopoštovanje pred oltarom crkvice svete Lucije u Jurandvoru na Krku. Jedanaest zavijutaka za jedanaest stoljeća na borduri krsnog lista hrvatskog naroda ispisanog glagoljicom predstavljaju duh vremena i značaj mjesta na kojem su nastali. I dok je original Bašćanske ploče u Zagrebu, Lucija na Krku čuva repliku koju potpisuje i povjesničar umjetnosti Branko Fučić.

Pogleda uperenih u pregradu koja je dijelila svećenstvo od puka, nekoliko dana prije blagdana svete Lucije, vani huče bura, koja je baš poput glagoljice, vinove loze – i kruha neraskidiva od bašćanskog kraja. Da smo ostali koji dan duže mogli smo se prisjetiti i zanimljivog narodnog običaja. Na dan zaštitnice ratara i slijepaca, 13. prosinca, nakon mise sa zvonika crkve baca se „hlipcić“. Kruščić se bacao i stoljećima prije, kada je u vlasništvu crkve bio obližnji mlin pa se brašno darovalo lokalnom stanovništvu. Od brašna i vode bi se pekli kruščići i bacali okupljenim vjernicima.

Glagoljica i vinova loza velika su inspiracija Krčanima koji cijene svoju tradiciju, a među njima se posebno ističe Anton Katunar iz Vrbnika, koji je vina radio i prije nego što je postao vinar – u osamdesetima, dok je radio kao informatičar. Gospodin Katunar od svojih je početaka neumorno krčio granice. Jedan od prvih privatnih vinara u Hrvatskoj prvi je zasadio dalmatinski vinski ponos na Krku i pokazao kako se od plavca malog i na sjeveru mogu raditi velika vina.

No vratimo se u noviju prošlost, nekoliko dana prije dana svete Lucije - na feštu. Otac Anton i sin Toni za goste su priredili Feštu od medaj' koja je krenula u vinogradu, a završila u vrbničkoj vinariji Katunar Winery Estate. Iako za slavlje ne treba nužno razlog, povod su bile medalje i priznanja, kojih Katunarima ne nedostaje. Na podugačkoj listi zlatnih, srebrnih i brončanih vina s Decanter World Wine Awardsa, Vinistre, Vina od davnina i Red Blenda zasjali su Kurykta reserva, Festivum žlahtina, Sv. Lucija, Sansigot kao i Plavac mali.

Vina Katunar - 13 Vina Katunar - 13 (Foto: Nika Borovac)

„Povod druženja je 15 medalja koje smo dobili ove godine, ali i dvije koje su nam posebno drage – prva zlatna medalja za žlahtinu uopće pa i za našu koju smo dobili 1992. godine na izložbi Vino u Hrvata. Prošle godine naš je plavac mali bio drugi najbolje ocijenjen na Decanteru“, rekao je Anton Katunar.

Vinograd u Dragi Bašćanskoj na položaju Sveta Lucija Šupele ponos je Katunara. A kako i ne bi bio, kada je najsjeverniji vinograd plavca malog na svijetu, kao i dom autohtonim primorskim sortama. 45. paralela koja prolazi kroz Katunarov vinograd putuje i kroz neka od najpoznatijih europskih vinogorja kao što su Bordeaux ili Pijemont. Terroir kojeg čine vapnenački obronak brda prekrivenog pjeskovitim nanosom, blizina mora, snaga bure, bašćanska mikroklima koja daje dovoljno sunca dozvoljavaju ekološki uzgoj uz iznimno male potrebe za prskanjem i zaštitnim tretmanima. O tome kako se vinska perjanica Dalmacije snašla na Krku ne treba trošiti previše riječi; dovoljno ga je piti i pamtiti.

„Sorta se lako prepoznaje u mirisu i okusu vina iz berbe 2017., a od južnodalmatinskih plavaca razlikuje se prvenstveno elegancijom. Veliki je potencijal iskazalo i vino iz 2020. izvađeno iz bačve, kojem samo vrijeme nedostaje da dosegne uglađenost tri godine starijeg brata“, naglasio je zaljubljenik u vina i vrsni poznavatelj Ivo Kozarčanin, koji je rekao ponešto i o Žlahtini Sveta Lucija 2021.

„Osim što je prvi sadio plavac na Krku, Anton Katunar prvi je vinom od grožđa s položaja Šupele pokazao da i žlahtina ne mora biti samo jednogodišnje osvježenje. Ali i da može. Žlahtina Santa Lucija 2021. još je, naravno, mutna, ali vrlo se lijepo pije. Ima karakteristične voćne arome i tipičan ugodno gorak okus i dojmljivu punoću koju vina s trsova posađenih u plodnoj zemlji Vrbničkog polja ne mogu postići.“

I dok su se mlada žlahtina i plavac točili iz bokala i u vinogradu pijuckali uz pršut i sir, u Vrbniku je Saša Pribičević, chef lošinjskog hotela Bellevue obavljao posljednje pripreme za svečani ručak Fešte od medaj'. Slavonac iz okolice Osijeka zagrebačku je adresu zamijenio otočnom nakon što je godinama iskustvo gradio u Apetitu, Takenoku i Timeu, a japanska kuhinja mu je neiscrpna inspiracija.

Na vrbničkoj gozbi uz tanjure nisu bili posluženi drveni štapići, ali jelima uzbudljivih nota nije nedostajalo. Dobro promišljene komponente koje su se spojile s vinima u okuse što se nadopunjuju, pamte i traže još, Pribičević nije tražio isključivo u tradiciji.

Brancin, dagnje, ježinac, pržene alge i citrusni japanski umak ponzu družili su se s čašama u kojima je bila Žlahtina Sveta Lucija 2020., hobotnica, grah, komorač i kulen posluženi su uz Plavac mali 2017., prasac s porilukom, gorgonzolom i ljutikom s Kuryktom Riserva 2017., a presnec s vanilijom uz Prošek 2017.

Vina Katunar - 1 Vina Katunar - 1 (Foto: Nika Borovac)

O vinima i njihovu sparivanju s hranom puno su lijepih riječi imali sommelier Josip Orišković, aktualni hrvatski sommelierski viceprvak, Tomo Jakopović iz zagrebačkog Vinskog kluba, Emil Perdec iz Plave Lagune, Karin Rupela Perdec iz rovinjske Ville Dobravac te enologinja Ivanka Rosati.

Oni koji s poželjeli znati više zavirivali su i pod ostale Katunarove etikete; odličan su dojam ostavile macerirane žlahtine Festivum i Amfora, monosortni sansigot, Kurykta Riserva 2017. od sansigota i debejana uz malo kamenine kao i Kurykta Supele 2018., mješavina šest crnih sorata iz magnum boce. Ta su vina bila među najboljima na rujanskom ocjenjivanju hrvatskih kupaža Red Blend u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Na druženju prije povratka uz vina, umjesto violina zasvirao je pršut s drvenog stalka kojeg je izradio Igor Zlatkov iz creskog turističkog raja Art Farm Filozići. Za njega kažu da može od drveta iz šumovite otočne Tramuntane izraditi što god zaželite, ali poznat je po tanjurima kakvi se viđaju i na stolovima Michelinovih restorana.

Odvede li vas put u vrbničku vinariju Katunar Winery Estate, osim na vina i priznanja obratite pozornost i na slike naslikane vinom (i vodom). Za svaku sliku u tehnici vinorella koristi se samo jedno vino, a naznačena je i njegovo godište. A pitate li se koje vino odabrati, neka vam u odabiru pomogne deviza koju gospodin Anton naglašava: “Bijelo se pije za smijeh, crno za grijeh, a rose za ljubav“.

  • #piće
  • #Vino
  • #katunar
  • #krk
  • #vrbnik
  • #plavac mali
  • #Žlahtina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Zasitno i fino
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Slatko, slađe...
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Kod Nina
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Ah, ti Norvežani: Jeste li čuli za - biciklistički lift?
Genijalno!
Ah, ti Norvežani: Omiljena besplatna atrakcija koja pomaže biciklistima i roditeljima s kolicima
Božićni sajam u Colmaru: Bez pretjerivanja - najčarobniji u Europi
Advent u Colmaru
Kao iz bajke: Ovo je, bez pretjerivanja, najčarobniji božićni sajam u Europi
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Marko Žižić deložiran iz stana, tvrdi: "Kad su otkupili dug, on je duplo narastao"
Najavio pravnu borbu
Nekad uspješni poduzetnik, danas deložiran iz stana: "Sve su mi oduzeli. Dug je najedanput narastao"
Zaštitna struktura nuklearke Černobil teško oštećena - IAEA
Nakon napada
Ne može se zaustaviti širenje radijacije: Teško oštećena nuklearka Černobil
Doznaju se detalji ubojstva u Rijeci: Mladić ubio djevojku, pa pokušao ubiti sebe
FEMICID u rijeci
Jezivi detalji ubojstva: "Pronađena je na trećem katu s 30 ubodnih rana"
show
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Ana Rucner podijelila intervju sina Dariana koji je govorio o odnosu s rastavljenim roditeljima
''što će drugi reći...''
Ana Rucner podijelila izjavu svog sina: ''Ovako priča dijete rastavljenih roditelja''
zdravlje
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života – sve je tu!
Treba obratiti pozornost na bol
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života - sve je tu!
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Neke životinje poznaju prometna pravila bolje od vozača, prizor oduševio gledatelje
Preslatko!
Neke životinje poznaju prometna pravila bolje od vozača, prizor oduševio gledatelje
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Wow!
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
tech
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Ovo je doista veliko otkriće
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Pametni telefoni "kriju" tajne moći koje zapravo gotovo nitko ne koristi, a štede vrijeme i energiju
Otključajte ih i vi
Pametni telefoni "kriju" tajne moći koje zapravo gotovo nitko ne koristi, a štede vrijeme i energiju
sport
Hrvatska saznala kada i gdje igra na SP-u: Ovo su satnice i gradovi u kojima igra
SVE JE POZNATO
Hrvatska saznala kada i gdje igra na SP-u: Ovo su satnice i gradovi u kojima igra
Nogometaši Dinama i Hajduka remizirali su 1:1 u 16. kolu SuperSport HNL-a
Kartonijada na Maksimiru
Maratonski derbi završen remijem: Dinamo imao više od igre, Bijeli pak tuguju za prosutim bodovima
VIDEO Drama na Maksimiru: Pogledajte radi čega je poništen gol Dinama u derbiju
Ispravna odluka?
VIDEO Drama na Maksimiru: Pogledajte radi čega je poništen vodeći gol Dinama u derbiju
tv
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Ulična moda Zagreb visoke čizme podstavljene umjetnim krznom 2025.
Opa!
Uz ovakve čizme zgodne dame iz centra Zagreba i najkraća minica pada u drugi plan
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
sve
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Vruća sangrija
Začinjena i tako fina

Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu

Vruća sangrija je poboljšana verzija klasičnog kuhanog vina, a koja predstavlja savršen izbor za prosinačke zabave. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Santa Elisabetta Aktualno
    Santa elisabetta

    Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama

  • Rizling raj(n)ski - 3 Hrana i piće
    Veselimo se reprizi

    Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje

  • Vruća sangrija Hrana i piće
    Začinjena i tako fina

    Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close