• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Tajna 45. paralele: Vinska priča o smijehu, grijehu i ljubavi na otoku Krku

Da se od dalmatinskog vinskog ponosa, plavca malog i na sjeveru mogu raditi velika vina otkrio nam je Anton Katunar, vinar koji od samih početaka neumorno krči granice, a čije su nagrade i priznanja zasjale na Fešti od medaj' na Krku...
Nika Borovac 30.12.2021 10:06 komentari
viber Created with Sketch.
Vina Katunar - 4
Vina Katunar - 4 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Vina Katunar - 13 9 Vina Katunar - 12 9 Vina Katunar - 11 9 Vina Katunar - 10 9

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Grand Egyptian Museum (GEM) Novi na popisu Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela

Vijugajući pogledom listovima loze koje su nekoć marljive ruke klesale u školjkasti vapnenac Bašćanske ploče nemoguće je ne osjetiti strahopoštovanje pred oltarom crkvice svete Lucije u Jurandvoru na Krku. Jedanaest zavijutaka za jedanaest stoljeća na borduri krsnog lista hrvatskog naroda ispisanog glagoljicom predstavljaju duh vremena i značaj mjesta na kojem su nastali. I dok je original Bašćanske ploče u Zagrebu, Lucija na Krku čuva repliku koju potpisuje i povjesničar umjetnosti Branko Fučić.

Pogleda uperenih u pregradu koja je dijelila svećenstvo od puka, nekoliko dana prije blagdana svete Lucije, vani huče bura, koja je baš poput glagoljice, vinove loze – i kruha neraskidiva od bašćanskog kraja. Da smo ostali koji dan duže mogli smo se prisjetiti i zanimljivog narodnog običaja. Na dan zaštitnice ratara i slijepaca, 13. prosinca, nakon mise sa zvonika crkve baca se „hlipcić“. Kruščić se bacao i stoljećima prije, kada je u vlasništvu crkve bio obližnji mlin pa se brašno darovalo lokalnom stanovništvu. Od brašna i vode bi se pekli kruščići i bacali okupljenim vjernicima.

Glagoljica i vinova loza velika su inspiracija Krčanima koji cijene svoju tradiciju, a među njima se posebno ističe Anton Katunar iz Vrbnika, koji je vina radio i prije nego što je postao vinar – u osamdesetima, dok je radio kao informatičar. Gospodin Katunar od svojih je početaka neumorno krčio granice. Jedan od prvih privatnih vinara u Hrvatskoj prvi je zasadio dalmatinski vinski ponos na Krku i pokazao kako se od plavca malog i na sjeveru mogu raditi velika vina.

No vratimo se u noviju prošlost, nekoliko dana prije dana svete Lucije - na feštu. Otac Anton i sin Toni za goste su priredili Feštu od medaj' koja je krenula u vinogradu, a završila u vrbničkoj vinariji Katunar Winery Estate. Iako za slavlje ne treba nužno razlog, povod su bile medalje i priznanja, kojih Katunarima ne nedostaje. Na podugačkoj listi zlatnih, srebrnih i brončanih vina s Decanter World Wine Awardsa, Vinistre, Vina od davnina i Red Blenda zasjali su Kurykta reserva, Festivum žlahtina, Sv. Lucija, Sansigot kao i Plavac mali.

Vina Katunar - 13 Vina Katunar - 13 (Foto: Nika Borovac)

„Povod druženja je 15 medalja koje smo dobili ove godine, ali i dvije koje su nam posebno drage – prva zlatna medalja za žlahtinu uopće pa i za našu koju smo dobili 1992. godine na izložbi Vino u Hrvata. Prošle godine naš je plavac mali bio drugi najbolje ocijenjen na Decanteru“, rekao je Anton Katunar.

Vinograd u Dragi Bašćanskoj na položaju Sveta Lucija Šupele ponos je Katunara. A kako i ne bi bio, kada je najsjeverniji vinograd plavca malog na svijetu, kao i dom autohtonim primorskim sortama. 45. paralela koja prolazi kroz Katunarov vinograd putuje i kroz neka od najpoznatijih europskih vinogorja kao što su Bordeaux ili Pijemont. Terroir kojeg čine vapnenački obronak brda prekrivenog pjeskovitim nanosom, blizina mora, snaga bure, bašćanska mikroklima koja daje dovoljno sunca dozvoljavaju ekološki uzgoj uz iznimno male potrebe za prskanjem i zaštitnim tretmanima. O tome kako se vinska perjanica Dalmacije snašla na Krku ne treba trošiti previše riječi; dovoljno ga je piti i pamtiti.

„Sorta se lako prepoznaje u mirisu i okusu vina iz berbe 2017., a od južnodalmatinskih plavaca razlikuje se prvenstveno elegancijom. Veliki je potencijal iskazalo i vino iz 2020. izvađeno iz bačve, kojem samo vrijeme nedostaje da dosegne uglađenost tri godine starijeg brata“, naglasio je zaljubljenik u vina i vrsni poznavatelj Ivo Kozarčanin, koji je rekao ponešto i o Žlahtini Sveta Lucija 2021.

„Osim što je prvi sadio plavac na Krku, Anton Katunar prvi je vinom od grožđa s položaja Šupele pokazao da i žlahtina ne mora biti samo jednogodišnje osvježenje. Ali i da može. Žlahtina Santa Lucija 2021. još je, naravno, mutna, ali vrlo se lijepo pije. Ima karakteristične voćne arome i tipičan ugodno gorak okus i dojmljivu punoću koju vina s trsova posađenih u plodnoj zemlji Vrbničkog polja ne mogu postići.“

I dok su se mlada žlahtina i plavac točili iz bokala i u vinogradu pijuckali uz pršut i sir, u Vrbniku je Saša Pribičević, chef lošinjskog hotela Bellevue obavljao posljednje pripreme za svečani ručak Fešte od medaj'. Slavonac iz okolice Osijeka zagrebačku je adresu zamijenio otočnom nakon što je godinama iskustvo gradio u Apetitu, Takenoku i Timeu, a japanska kuhinja mu je neiscrpna inspiracija.

Na vrbničkoj gozbi uz tanjure nisu bili posluženi drveni štapići, ali jelima uzbudljivih nota nije nedostajalo. Dobro promišljene komponente koje su se spojile s vinima u okuse što se nadopunjuju, pamte i traže još, Pribičević nije tražio isključivo u tradiciji.

Brancin, dagnje, ježinac, pržene alge i citrusni japanski umak ponzu družili su se s čašama u kojima je bila Žlahtina Sveta Lucija 2020., hobotnica, grah, komorač i kulen posluženi su uz Plavac mali 2017., prasac s porilukom, gorgonzolom i ljutikom s Kuryktom Riserva 2017., a presnec s vanilijom uz Prošek 2017.

Vina Katunar - 1 Vina Katunar - 1 (Foto: Nika Borovac)

O vinima i njihovu sparivanju s hranom puno su lijepih riječi imali sommelier Josip Orišković, aktualni hrvatski sommelierski viceprvak, Tomo Jakopović iz zagrebačkog Vinskog kluba, Emil Perdec iz Plave Lagune, Karin Rupela Perdec iz rovinjske Ville Dobravac te enologinja Ivanka Rosati.

Oni koji s poželjeli znati više zavirivali su i pod ostale Katunarove etikete; odličan su dojam ostavile macerirane žlahtine Festivum i Amfora, monosortni sansigot, Kurykta Riserva 2017. od sansigota i debejana uz malo kamenine kao i Kurykta Supele 2018., mješavina šest crnih sorata iz magnum boce. Ta su vina bila među najboljima na rujanskom ocjenjivanju hrvatskih kupaža Red Blend u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Na druženju prije povratka uz vina, umjesto violina zasvirao je pršut s drvenog stalka kojeg je izradio Igor Zlatkov iz creskog turističkog raja Art Farm Filozići. Za njega kažu da može od drveta iz šumovite otočne Tramuntane izraditi što god zaželite, ali poznat je po tanjurima kakvi se viđaju i na stolovima Michelinovih restorana.

Odvede li vas put u vrbničku vinariju Katunar Winery Estate, osim na vina i priznanja obratite pozornost i na slike naslikane vinom (i vodom). Za svaku sliku u tehnici vinorella koristi se samo jedno vino, a naznačena je i njegovo godište. A pitate li se koje vino odabrati, neka vam u odabiru pomogne deviza koju gospodin Anton naglašava: “Bijelo se pije za smijeh, crno za grijeh, a rose za ljubav“.

  • #piće
  • #Vino
  • #katunar
  • #krk
  • #vrbnik
  • #plavac mali
  • #Žlahtina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Prava jesenska
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
(Ohridski) čomlek
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Nenamjerno, a sjajno
Kada pogreška vrijedi milijarde: Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Kako je Staljin ukinuo - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Nije išlo
Kako su u Rusiji ukinuli - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Čistio bunar i pronašao eksplozivna sredstva
POLICIJA IZAŠLA NA TEREN
Slavonac čistio bunar, pa se šokirao pronalaskom: Odmah je pozvao policiju
Veterinarska struka: Potrebno ulaganje države, bolesti se šire, struke sve manje
Veterinari upozoravaju
Hrvatska je u ozbiljnom problemu: "Bolesti se šire, a struke je sve manje, svakodnevno trpimo napade"
Kripto prevarant i supruga ubijeni u Emiratima
Namamili ih na sastanak
Ubijeni milijunaš i supruga: Raskomadane ih pronašli u kontejnerima
show
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Gordan Grlić Radman u šetnju zagrebačkom špicom poveo suprugu Marijanu
evo kako izgleda!
Ministar Grlić Radman pod ruku je u šetnji špicom vodio suprugu, o kojoj je poznato samo jedno
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
4 lijeka koje ne biste smjeli miješati s omega-3 suplementom
Oprez!
4 lijeka koje ne biste smjeli miješati s omega-3 suplementom
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kirurg otkrio jednostavan test kojim možete provjeriti zdravlje srca! Na ovo treba pripaziti
Zdravlje na prvom mjestu
Kirurg otkrio jednostavan test kojim možete provjeriti zdravlje srca! Na ovo treba pripaziti
tech
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Poznati su neki detalji
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
sport
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
otežan put
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
Kumovi: Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
lifestyle
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
Crne haljine za jesen i zimu 2025. iz trgovina
od xs do xxl
15 haljina koje stvarno stoje svima, najjeftinija je 13 eura
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
sve
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
otežan put
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Vislander - 4
Vislander

Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

"Nadam se da će ovakva predstavljanja privući ljude da piju plavce i kupuju ih, pa da ostanu ovdje, a ne odlaze u izvoz", zaključio je Marko Vojković prekrasno druženje... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kušanje i Masterclass na temu sorte plavec žuti - 5 Hrana i piće
    Vrijedan pozornosti

    Ružno pače vinskog svijeta: Plavec žuti - sorta koja daje izvrsne pjenušce s karakterom šampanjaca

  • Šampanjac - 4 Hrana i piće
    Živjeli!

    Mjehurići sreće i elegancije: Zanimljivosti i slavni citati za svjetski dan šampanjca

  • Vislander - 4 Hrana i piće
    Vislander

    Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close