• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Tajna 45. paralele: Vinska priča o smijehu, grijehu i ljubavi na otoku Krku

Da se od dalmatinskog vinskog ponosa, plavca malog i na sjeveru mogu raditi velika vina otkrio nam je Anton Katunar, vinar koji od samih početaka neumorno krči granice, a čije su nagrade i priznanja zasjale na Fešti od medaj' na Krku...
Nika Borovac 30.12.2021 10:06 komentari
viber Created with Sketch.
Vina Katunar - 4
Vina Katunar - 4 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Vina Katunar - 13 9 Vina Katunar - 12 9 Vina Katunar - 11 9 Vina Katunar - 10 9

U trendu Manastir Sümela u Turskoj - 6 Manastir Sümela Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine Velebit Mountain Chalet Stars Peak - 12 Velebit Mountain Chalet Stars Peak U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost

Vijugajući pogledom listovima loze koje su nekoć marljive ruke klesale u školjkasti vapnenac Bašćanske ploče nemoguće je ne osjetiti strahopoštovanje pred oltarom crkvice svete Lucije u Jurandvoru na Krku. Jedanaest zavijutaka za jedanaest stoljeća na borduri krsnog lista hrvatskog naroda ispisanog glagoljicom predstavljaju duh vremena i značaj mjesta na kojem su nastali. I dok je original Bašćanske ploče u Zagrebu, Lucija na Krku čuva repliku koju potpisuje i povjesničar umjetnosti Branko Fučić.

Pogleda uperenih u pregradu koja je dijelila svećenstvo od puka, nekoliko dana prije blagdana svete Lucije, vani huče bura, koja je baš poput glagoljice, vinove loze – i kruha neraskidiva od bašćanskog kraja. Da smo ostali koji dan duže mogli smo se prisjetiti i zanimljivog narodnog običaja. Na dan zaštitnice ratara i slijepaca, 13. prosinca, nakon mise sa zvonika crkve baca se „hlipcić“. Kruščić se bacao i stoljećima prije, kada je u vlasništvu crkve bio obližnji mlin pa se brašno darovalo lokalnom stanovništvu. Od brašna i vode bi se pekli kruščići i bacali okupljenim vjernicima.

Glagoljica i vinova loza velika su inspiracija Krčanima koji cijene svoju tradiciju, a među njima se posebno ističe Anton Katunar iz Vrbnika, koji je vina radio i prije nego što je postao vinar – u osamdesetima, dok je radio kao informatičar. Gospodin Katunar od svojih je početaka neumorno krčio granice. Jedan od prvih privatnih vinara u Hrvatskoj prvi je zasadio dalmatinski vinski ponos na Krku i pokazao kako se od plavca malog i na sjeveru mogu raditi velika vina.

No vratimo se u noviju prošlost, nekoliko dana prije dana svete Lucije - na feštu. Otac Anton i sin Toni za goste su priredili Feštu od medaj' koja je krenula u vinogradu, a završila u vrbničkoj vinariji Katunar Winery Estate. Iako za slavlje ne treba nužno razlog, povod su bile medalje i priznanja, kojih Katunarima ne nedostaje. Na podugačkoj listi zlatnih, srebrnih i brončanih vina s Decanter World Wine Awardsa, Vinistre, Vina od davnina i Red Blenda zasjali su Kurykta reserva, Festivum žlahtina, Sv. Lucija, Sansigot kao i Plavac mali.

Vina Katunar - 13 Vina Katunar - 13 (Foto: Nika Borovac)

„Povod druženja je 15 medalja koje smo dobili ove godine, ali i dvije koje su nam posebno drage – prva zlatna medalja za žlahtinu uopće pa i za našu koju smo dobili 1992. godine na izložbi Vino u Hrvata. Prošle godine naš je plavac mali bio drugi najbolje ocijenjen na Decanteru“, rekao je Anton Katunar.

Vinograd u Dragi Bašćanskoj na položaju Sveta Lucija Šupele ponos je Katunara. A kako i ne bi bio, kada je najsjeverniji vinograd plavca malog na svijetu, kao i dom autohtonim primorskim sortama. 45. paralela koja prolazi kroz Katunarov vinograd putuje i kroz neka od najpoznatijih europskih vinogorja kao što su Bordeaux ili Pijemont. Terroir kojeg čine vapnenački obronak brda prekrivenog pjeskovitim nanosom, blizina mora, snaga bure, bašćanska mikroklima koja daje dovoljno sunca dozvoljavaju ekološki uzgoj uz iznimno male potrebe za prskanjem i zaštitnim tretmanima. O tome kako se vinska perjanica Dalmacije snašla na Krku ne treba trošiti previše riječi; dovoljno ga je piti i pamtiti.

„Sorta se lako prepoznaje u mirisu i okusu vina iz berbe 2017., a od južnodalmatinskih plavaca razlikuje se prvenstveno elegancijom. Veliki je potencijal iskazalo i vino iz 2020. izvađeno iz bačve, kojem samo vrijeme nedostaje da dosegne uglađenost tri godine starijeg brata“, naglasio je zaljubljenik u vina i vrsni poznavatelj Ivo Kozarčanin, koji je rekao ponešto i o Žlahtini Sveta Lucija 2021.

„Osim što je prvi sadio plavac na Krku, Anton Katunar prvi je vinom od grožđa s položaja Šupele pokazao da i žlahtina ne mora biti samo jednogodišnje osvježenje. Ali i da može. Žlahtina Santa Lucija 2021. još je, naravno, mutna, ali vrlo se lijepo pije. Ima karakteristične voćne arome i tipičan ugodno gorak okus i dojmljivu punoću koju vina s trsova posađenih u plodnoj zemlji Vrbničkog polja ne mogu postići.“

I dok su se mlada žlahtina i plavac točili iz bokala i u vinogradu pijuckali uz pršut i sir, u Vrbniku je Saša Pribičević, chef lošinjskog hotela Bellevue obavljao posljednje pripreme za svečani ručak Fešte od medaj'. Slavonac iz okolice Osijeka zagrebačku je adresu zamijenio otočnom nakon što je godinama iskustvo gradio u Apetitu, Takenoku i Timeu, a japanska kuhinja mu je neiscrpna inspiracija.

Na vrbničkoj gozbi uz tanjure nisu bili posluženi drveni štapići, ali jelima uzbudljivih nota nije nedostajalo. Dobro promišljene komponente koje su se spojile s vinima u okuse što se nadopunjuju, pamte i traže još, Pribičević nije tražio isključivo u tradiciji.

Brancin, dagnje, ježinac, pržene alge i citrusni japanski umak ponzu družili su se s čašama u kojima je bila Žlahtina Sveta Lucija 2020., hobotnica, grah, komorač i kulen posluženi su uz Plavac mali 2017., prasac s porilukom, gorgonzolom i ljutikom s Kuryktom Riserva 2017., a presnec s vanilijom uz Prošek 2017.

Vina Katunar - 1 Vina Katunar - 1 (Foto: Nika Borovac)

O vinima i njihovu sparivanju s hranom puno su lijepih riječi imali sommelier Josip Orišković, aktualni hrvatski sommelierski viceprvak, Tomo Jakopović iz zagrebačkog Vinskog kluba, Emil Perdec iz Plave Lagune, Karin Rupela Perdec iz rovinjske Ville Dobravac te enologinja Ivanka Rosati.

Oni koji s poželjeli znati više zavirivali su i pod ostale Katunarove etikete; odličan su dojam ostavile macerirane žlahtine Festivum i Amfora, monosortni sansigot, Kurykta Riserva 2017. od sansigota i debejana uz malo kamenine kao i Kurykta Supele 2018., mješavina šest crnih sorata iz magnum boce. Ta su vina bila među najboljima na rujanskom ocjenjivanju hrvatskih kupaža Red Blend u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Na druženju prije povratka uz vina, umjesto violina zasvirao je pršut s drvenog stalka kojeg je izradio Igor Zlatkov iz creskog turističkog raja Art Farm Filozići. Za njega kažu da može od drveta iz šumovite otočne Tramuntane izraditi što god zaželite, ali poznat je po tanjurima kakvi se viđaju i na stolovima Michelinovih restorana.

Odvede li vas put u vrbničku vinariju Katunar Winery Estate, osim na vina i priznanja obratite pozornost i na slike naslikane vinom (i vodom). Za svaku sliku u tehnici vinorella koristi se samo jedno vino, a naznačena je i njegovo godište. A pitate li se koje vino odabrati, neka vam u odabiru pomogne deviza koju gospodin Anton naglašava: “Bijelo se pije za smijeh, crno za grijeh, a rose za ljubav“.

  • #piće
  • #Vino
  • #katunar
  • #krk
  • #vrbnik
  • #plavac mali
  • #Žlahtina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem
Škola kuhanja
Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu
NP Mljet časti savršenim vikendom: Istažite ovaj čudesan nacionalni park u jesenskom ruhu i uz pratnju stručnog vodiča
Sretan 65. rođendan!
NP Mljet časti savršenim vikendom: Istažite ovaj čudesan nacionalni park u jesenskom ruhu i uz pratnju stručnog vodiča
Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse
Kastel
Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Oglas
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Akcija Barut u BiH: Na meti i članovi obitelji trgovca oružjem Zvonka Zubaka
Akcija Barut
Velika akcija u BiH: Na meti i članovi obitelji kontroverznog hrvatskog poduzetnika
Tko je uhićeni Leon Lučić koji je pucao u Središću: Dobro poznat i policiji i javnosti
Od policajca do kriminalca
Tko je uhićeni Leon Lučić, koji je pucao u Središću: Dobro poznat i policiji i javnosti
show
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Novi video Gabriele Spanic šokirao obožavatelje
glumica hrvatskih korijena
Legendarna otimačica nakon estetskih korekcija više ne sliči sebi: ''Ovo nije Gabi koju poznajemo''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
"Očiti primjer debilizma u Zagrebu": Snimka izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama
Što kažete?
"Očiti primjer debilizma u Zagrebu": Snimka izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
Malo se izgubio
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
tech
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
sport
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu Vatrenog u Milan?
kakva priča!
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu vatrenog u Milan?
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
tri kluba prate situaciju
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
Liga prvaka: Puno Hrvata u akciji
VAŽNO JE BITI PS...
VIDEO PSG utrpao sedam komada na Bay Areni, PSV razbio Napoli šesticom
tv
MasterChef: Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
SAZNAJTE!
Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
U dobru i zlu: Može li on to sam napraviti ili se mora i njih pitati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Može li on to sam napraviti ili se mora i njih pitati?
Kumovi: Vidi se da joj je teško, a on joj ne prestaje to nabijati na nos
KUMOVI
Kumovi: Vidi se da joj je teško, a on joj ne prestaje to nabijati na nos
putovanja
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
novac
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Protonska terapija
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Sanja Musić Milanović i Nicole McGraw u svjetloplavim izdanjima
ODGOVORITE U ANKETI
Sanja Musić Milanović i Nicole McGraw: Čije vam se izdanje u svjetloplavoj boji više sviđa?
sve
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu Vatrenog u Milan?
kakva priča!
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu vatrenog u Milan?
Jacqueline Marovac - 5
Jedina u Hrvatskoj

"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine

Riječanku Jacqueline Marovac život je rano odveo izvan granica Lijepe Naše, no odlučila se vratiti i u istarskom Gračišću sa suprugom Olivierom Ertzbischoffom njeguje brend Domaine Koquelicot. Za svoja vina dobivaju nagrade, a ona se može pohvaliti i prestižnom diplomom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Irena Lučić i Ivan Stiblik Hrana i piće
    U Zagrebu

    Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama

  • Dalmatinske Vinske Ikone - 4 Aktualno
    Kušanje i masterclass

    Vinske ikone u Zagrebu: 40 vinara iz cijele Dalmacije predstavit će perjanice podruma

  • Jacqueline Marovac - 5 Hrana i piće
    Jedina u Hrvatskoj

    "Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close