Twix je popularna industrijski proizvedena slastica koja se jede diljem svijeta. Izumljena je u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina prošlog stoljeća te se proširila diljem svijeta.
Twix mami nepca svojom hrskavom teksturom, ali i kombinacijom okusa. Čajno pecivo s visokim postotkom maslaca prekriveno je karamelom i mliječnom čokoladom.
Ako ste se zaželjeli te kombinacije okusa, isprobajte i recept za kekse koji oponašanju popularnu čokoladicu.
Imajte na umu da preljev od karamele možete napraviti sami od šećera, maslaca i vrhnja, ali ako želite ubrzati cijeli proces, kupite je već gotovu u trgovinama.
Sastojci:
- 360 g brašna
- 250 g mliječne čokolade
- 230 g omekšanog maslaca
- 200 g preljeva od karamele
- 115 g šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
- Omekšani maslac i šećer u prahu stavite u mikser. Miksajte sadržaj dok se sastojci ne povežu.
- Dodajte u smjesu ekstrakt vanilije i nastavite miksati.
- Ubacite brašno i nastavite miksati.
- Prebacite dobivenu smjesu na pobrašnjenu podlogu i kratko zamijesite dok ne dobijete čvrst komad tijesta.
- Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da se stisne na oko sat vremena, a možete i preko noći.
- Razvucite ohlađeno tijesto na debljinu oko pola centimetara. Izrežite kekse u željeni oblik i prebacite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
- Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 12 do 14 minuta, odnosno dok nisu pečeni do kraja te počnu dobivati zlatnosmeđu boju.
- Ohladite kekse.
- Preko keksa premažite sloj karamele.
- Na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite mliječnu čokoladu i prelijte je preko keksa s karamelom. Na vrh dodajte malo soli.
- Stavite kekse u hladnjak na pola sata da se stisnu, a potom ih poslužite. Dobar tek!
10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica +2