Za samo 10 minuta i sa 6 sastojaka koje sigurno imate kod kuće (u redu, možda ste baš ostali bez šećera, ali najčešće stvarno imate sve potrebne sastojke kod kuće) možete napraviti savršen preljev za sladoled… ili kolače, palačinke, torte, pa i – kavu.

Pola čajne žličice soli činit će razliku između običnog i slanog karamel preljeva, pa ako ste slani oduvijek željeli probati, a niste imali priliku – evo je. Vanilija nije obavezna što se kemije preljeva tiče, ali savjetujemo da je umiješate, dobit ćete preljev puno bogatijeg okusa.

Gotov karamel umak čuvajte u staklenoj poklopljenoj posudi i obavezno u hladnjaku, i ne dulje od tri tjedna. Ovo je možda najmanje koristan savjet, jer se kladimo da ćete ga potrošiti za manje od tri sata, a ne tri tjedna.

Ako vam slučajno i završi u hladnjaku, svaki put kada ga izvadite, morate ga i podgrijati na štednjaku ili u mikrovalnoj, da se opusti jer će se na hladnome stegnuti.

Kod kuhanja ovog preljeva najvažnije je da se oduprete porivu za stalnim miješanjem – na taj ćete način izbjeći grudice. Možete tek lagano razlijevati smjesu nježnim okretanjem tave. Ako vam se preljev svejedno kristalizira, dodajte vode i čekate da opet proključa, to će ga spasiti.

Okvirno vrijeme koje ćete potrošiti, ili bolje rečeno, investirati, u kuhanje umaka je 21 minuta: jedna vam treba za pripremu sastojaka, desetak za kuhanje i isto toliko za hlađenje.

Sastojci za domaći karamel preljev:

  • 1 šalica šećera
  • 1/4 šalice vode
  • 6 žlica maslaca, narezanog na komadiće
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli (ili 1/2 čajne žličice soli za slani karamel preljev)

Priprema domaćeg karamel preljeva:

  1. Stavite šećer i vodu u dublju tavu s debelim dnom zapremnine 3 litre; nježno promiješajte da se smjesa ravnomjerno rasporedi.
  2. Zagrijte tavu na vatri srednje jačine i kuhajte dok se šećer ne otopi, postane bistar i smjesa ne počne ključati, oko 3-4 minute. Nemojte miješati.
  3. Nastavite kuhati lagano okrećući tavu sve dok se smjesa ne zgusne i ne poprimi boju meda, oko 8 do 12 minuta, pazeći da ne zagori.
  4. Dodajte malo-pomalo maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Pazite: karamel će brzo nabubriti. Nastavite miješati.
  5. Maknite tavu s vatre i polako ulijevajte vrhnje, neprestano miješajući dok se karamel lijepo ne sjedini.
  6. Umutite ekstrakt vanilije i sol.
  7. Ostavite sa strane da se ohladi oko 10 minuta pa ulijte u staklenu posudu s poklopcem i ostavite da se potpuno ohladi.

  Svilena pita: Recept za neodoljivi tart od čokolade i karamela Tart s karamelom Tart s karamelom Tart s karamelom +0 Tart s karamelom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju