Tradicionalni turski doručak uključuje razne delicije i veličine zalogaja. U skladu s tim, klasični turski doručak uglavnom se sastoji od crnih i zelenih maslina, krastavaca, suhomesnatih proizvoda, umaka i namaza, jaja, svježih sireva, svježih rajčica, svježe pečenog kruha, voćnih pekmeza i džemova, meda, peciva i slatkog maslaca. 

Iako postoje neke regionalne razlike u pogledu jelovnika, sve turske regije imaju pet zajedničkih elemenata: kruh, namaze, sir, jaja i crni čaj.

Pravi početak svakog turskog doručka je simit, neka vrsta turskog peciva. Međutim, ove kolutiće kruha obložene sjemenkama sezama ne kuhate prije pečenja. Iz tog razloga imaju mekšu teksturu od tipičnih peciva.

Turci obožavaju namaze 

Uz simit odlično idu i namazi, džemovi te pekmezi. Na primjer, džemovi od marelica i trešanja tradicionalna su opcija za svaki turski doručak. Isto tako, popularni su namazi od crnih maslina, melasa i tahini. Također, Turci obožavaju namaze od lješnjaka, a Nutella je ovih dana uključena u mnoge turske doručke.

Bogat izbor sira obavezan je na svakom doručku. Tipični favoriti uključuju uvijek popularni feta sir, mrvičasti, salamureni bijeli sir od kozjeg mlijeka, ovčjeg mlijeka ili mješavine. Popularan je i Kasseri, tvrdi sir od ovčjeg mlijeka, kao i Lor, turska verzija svježeg sira napravljenog od neosušenog kozjeg mlijeka. Isto tako, Turska proizvodi više od 10 različitih sorti Tulum, mrvičastog polutvrdog sira s ljutkastim okusom maslaca. Svakako isprobajte kad ste u Turskoj!

Veliki izbor za ljubitelje mesa, ali i vegetarijance 

Nijedan turski doručak nije potpun bez jaja. Sucuklu yumurta, ili jaja s kobasicom, tradicija su u Turskoj. Međutim, ako ste vegetarijanac potražite menemen, kajganu s rajčicom i origanom.

Nalazite se u Istanbulu i želite okusiti pravi turski doručak? Zaputite se do Hotela Faik Pasha koji se nalazi u Beyoglu četvrti. Otvoren još 2013. godine, ovdje se doručak priprema svakog jutro od 07:00 bez pauze, pripreme za idući dan vrše se dan unaprijed, a kruh se kupuje još kad je topli iz obližnjih pekara.

Do danas, ovaj je famozni doručak okusilo više od 100.000 gostiju, a sudeći prema recenzijama, hrana je zaista vrhunska. Iznad samog restorana smješten je i hotel, a tu je i terasa koja poziva na odmor u srcu gradske vreve.

Uživanje u hrani u povijesnoj atmosferi 

Faik Pasha Suites se nalazi u jednoj od najpovjesnijih ulica Istanbula. Zgrade hotela i restorana, koje su izgrađene krajem 19. stoljeća, u potpunosti su obnovljene 2010. godine u skladu s onim kako su izgledale nekad. Povijesna tekstura očuvana je restauracijom u skladu s izvornim projektima, tehnikom građenja i pomnim planiranjem.

Regija Cukurcuma poznata je po antikvarnicama, radionicama za popravak povijesnih predmeta, trgovinama starinskog namještaja. Faik Pasha Suites ima autentičnu atmosferu koju je osmislio njen vlasnik, a cijeli tim zaposlenih brine se kako bi svojim gostima pružili pravo tursko gostoprimstvo svojim gostima.

Ovo je obiteljski posao. Gosti se ovdje osjećaju ugodno, a ne kao turisti, te mogu posjetiti Istanbul kao stanovnik susjedstva i vidjeti stvarnu svakodnevicu stanovnika Istanbula. Više informacija potražite ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju