• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #turska jela

Od Turaka s ljubavlju: Jela koja smo "posudili" i zavoljeli više nego oni sami!

Mnoga jela koja danas smatramo tradicionalnima imaju korijene u turskoj kuhinji - samo su prilagođena našem ukusu i dostupnim namirnicama.
Saša Vugrinec
Saša Vugrinec 22.02.2025 09:30 komentari
viber Created with Sketch.
Biber Dolma
Biber Dolma (Foto:Shutterstock)

Galerija Menemen 9 Menemen s poširanim jajima 9 Burek 9 Sogan dolma 9

U trendu Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku Gorski Kotar - 7 Za cijelo društvo Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu

Kao ljubitelj dobre hrane i strastveni istraživač kulinarskih tradicija, često razmišljam o jelima koja su oblikovala našu gastronomsku scenu. Posebno me fascinira utjecaj turske kuhinje na hrvatsku gastronomiju. Mnoga jela koja danas smatramo tradicionalnima imaju korijene u turskoj kuhinji, prilagođena našem ukusu i dostupnim namirnicama. U nastavku ću podijeliti nekoliko takvih jela koja su mi posebno draga.

1. Menemen

Iako ga kod nas ne nazivamo menemen, jelo od jaja s povrćem često je bilo na našem stolu dok sam odrastao. Sjećam se mirisa svježe prženih jaja pomiješanih s paprikom, rajčicom i lukom, koje bi mi servirali za doručak ili brzu večeru. Tek kad sam posjetio Tursku, shvatio sam da je ovo jelo tamo poznato kao menemen. Ono što me posebno oduševilo jest način na koji ga poslužuju – u prekrasnim bakrenim tavama koje zadržavaju toplinu i dodaju rustikalni šarm cijelom iskustvu. Iako je recept sličan našem, turski menemen često uključuje začine poput čilija ili svježeg peršina, što mu daje poseban okus.

Menemen Menemen (Foto: Saša Vugrinec)

2. Sarma

Sarma je neizostavan dio naše kuhinje, posebno tijekom hladnijih mjeseci i blagdana. Naša verzija obično se priprema sa svinjetinom i rižom, zamotana u listove kiselog kupusa, te kuha dugo vremena kako bi se svi okusi proželi. Kada sam prvi put probao tursku sarmu, iznenadilo me nekoliko razlika. Prvo, njihova se sarma priprema s govedinom i sadrži više riže ili bulgura, što je čini lakšom. Drugo, umjesto kiselog kupusa, često koriste svježe listove vinove loze, stvarajući manje, delikatnije zamotuljke poznate kao japrak (yaprak) sarma. Iako su obje verzije ukusne, moram priznati da mi je naša, bogatija mesom i intenzivnijeg okusa, draža. No, japrak sarma je savršen izbor kao predjelo ili lagani zalogaj.

3. Punjene paprike (Biber Dolma)

Punjene paprike su još jedno jelo koje dijelimo s turskom kuhinjom. Kod nas se obično pripremaju punjene mješavinom mljevenog mesa i riže, kuhane u umaku od rajčice. U Turskoj, biber dolma može biti punjena raznim sastojcima, uključujući rižu sa začinima, orašastim plodovima i suhim voćem, što jelu daje slatko-slani okus. Osim što se pune paprike, tamo se puni i drugo povrće, kao što su tikvice, patlidžani, pa i luk. Iako cijenim raznolikost turskih punjenih paprika, naša mesnija verzija uvijek će imati posebno mjesto u mom srcu. Ipak sam odrastao u Međimurju, i za mene jelo bez poštene količine mesa zapravo i nije jelo.

4. Burek

Burek je jedno od onih jela koje izaziva strastvene rasprave o tome koja je verzija najbolja. Bilo da je punjen mesom, sirom, krumpirom ili špinatom, burek je omiljen mnogima. U Hrvatskoj ga najčešće konzumiramo kao brzi zalogaj tijekom dana, kupujući ga u pekarnicama. Međutim, u Turskoj je tradicija jesti burek za doručak u specijaliziranim restoranima, uz šalicu turskog čaja. Posebno me oduševila raznolikost oblika i punjenja koje sam tamo isprobao, poput su böreği – slojevitog bureka s tankim korama i bogatim punjenjem od sira ili mesa.

5. Ćufte (Köfte)

Ćufte, ili kako ih Turci nazivaju köfte, mesne su okruglice koje su pronašle put do mnogih kuhinja širom svijeta. U našoj kuhinji, ćufte se obično pripremaju od mljevene svinjetine ili govedine, začinjene lukom, češnjakom i peršinom te kuhane u umaku od rajčice. U Turskoj, köfte dolaze u raznim oblicima i okusima. Neke su pečene na roštilju poput naših ćevapčića, dok su druge pržene ili pečene u pećnici. Posebno su mi ukusne İnegöl köfte, koje su sočne i aromatične te se poslužuju uz svježi jogurt i salatu.

6. Sataraš

Sataraš je jelo koje me uvijek podsjeća na ljeto i obilje svježeg povrća. Priprema se od rajčica, paprika i luka, a ponekad se dodaje i patlidžan ili tikvica. Iako je sataraš duboko ukorijenjen u našoj kuhinji, zanimljivo je da naziv potječe od turske riječi "satır", što znači mesarska sjekira, s mađarskim nastavkom "-aš". Ovo jelo je jednostavno za pripremu, ali bogato okusom, posebno kada se koristi svježe, sezonsko povrće.

7. Đuveč – ukusan prilog brojnim jelima

Đuveč je jedno od onih jela koje svaka baka u Hrvatskoj zna skuhati, a rijetko tko razmišlja o njegovom podrijetlu. Iako ga danas smatramo dijelom naše kuhinje, đuveč dolazi iz turske gastronomije, gdje se naziva güveç. Sam naziv dolazi od vrste posude – glinene ili zemljane posude u kojoj se tradicionalno priprema. U Hrvatskoj se đuveč najčešće sprema kao kombinacija riže, povrća (paprike, rajčice, luka, graška) i mesa (svinjetina, piletina ili govedina), sve kuhano na laganoj vatri dok se okusi ne prožmu. Turci, s druge strane, često pripremaju güveç kao jelo iz pećnice – meso i povrće peku se polako, a umjesto riže ponekad koriste bulgur.

8. Sutlijaš – turski desert koji volimo od malih nogu

Sutlijaš, ili kako ga Turci zovu sütlaç, jedan je od onih deserata koji svi pamtimo iz djetinjstva. Klasična kombinacija riže, mlijeka i šećera zvuči jednostavno, ali rezultat je kremast, topao i nevjerojatno utješan desert. Turska verzija, sütlaç, obično je gušća i peče se u pećnici dok ne dobije blago karameliziranu koricu. Ponekad se dodaju i začini poput cimeta ili vanilije, a u nekim verzijama koristi se i ružina vodica ili naribana kora limuna za dodatni miris. Unatoč tim razlikama, jedno je sigurno – bilo da ste u Zagrebu ili Istanbulu, zdjelica toplog sutlijaša uvijek vas vraća u djetinjstvo.

9. Tarhana – zaboravljena juha s osmanskim korijenima

Tarhana je jedno od onih jela koje se u Hrvatskoj polako zaboravlja, ali je nekad bilo uobičajeno u nekim dijelovima zemlje, posebno u ruralnim krajevima. Ovo jelo dolazi iz Turske, gdje se tarhana çorbası smatra pravom zimskom juhom – hranjiva, gusta i puna umami okusa. Osnova za tarhana juhu nije obična tjestenina ili brašno, već posebna fermentirana smjesa od brašna, jogurta i povrća koja se suši i kasnije koristi kao osnova za juhu. Ovaj proces fermentacije daje juhi lagano kiselkast okus i jedinstvenu teksturu. U Hrvatskoj se tarhana nekad pripremala kao jednostavna, zasitna juha, često uz dodatak pancete ili domaćih kobasica. Iako nije više toliko popularna kod nas, možda je vrijeme da je vratimo na stol – jer ako nešto ima dugu povijest i preživjelo je stoljeća, to onda sigurno vrijedi probati!

Hrana koju se ne isplati kupovati: Popis precijenjenih namirnica koje koštaju više nego što vrijede Klice i mikrozelenje Ulje i tartufi Zlatni listići +1 Tartufi

  • #turska jela
  • #turska kuhinja
  • #Hrvatska kuhinja
  • #sarma
  • #Burek
  • #sataraš
  • #duveč
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Neopisivo!
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Jednostavno, a prefino
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Pokrovitelj Mastercard
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Neokolišaj
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
kao iz ribičke legende
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
Skandal u Istri: Policijski načelnik nosio sinu drogu, majka uništavala dokaze i dojavljivala informacije
obiteljska mreža
Policijski načelnik nosio sinu drogu u zatvor, majka uništavala dokaze
show
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Tko je princeza Delphine od Belgije?
neobična princeza
Godinama joj nitko nije vjerovao, a onda je DNK test razotkrio kraljevsku tajnu
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
zabava
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je pitanja koje su svi željeli znati
Zanimljivo
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je na pitanja koja su svi željeli čuti
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Nevjerojatno otkriće
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
sport
Preminuo legendarni igrač Dinama Rudolf Rudi Belin
Počivao u miru
Tužna vijest iz Maksimira: Preminuo legendarni igrač Dinama
Nezamisliva tragedija u Srbiji! Umro poznati trener, sudac prekinuo utakmicu
Nije mu bilo spasa
Tragedija potresla Srbiju! Poznatom treneru pozlilo na utakmici, umro je
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
ANTE ZASLUŽUJE PRAVDU
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
tv
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
MasterChef: Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
NE PROPUSTITE!
Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
MasterChef: Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
NAPETO!
Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
putovanja
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Hodanje i mršavljenje: Plan od šest tjedana s kojim se kilogrami tope bez problema
BITNA JE I PREHRANA
Hodanje i mršavljenje: Plan od šest tjedana s kojim se kilogrami tope bez problema
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Preminuo legendarni igrač Dinama Rudolf Rudi Belin
Počivao u miru
Tužna vijest iz Maksimira: Preminuo legendarni igrač Dinama
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Sarma
"Ne stavljam rižu u sarmu"

Što je prava hrvatska sarma? Pitanje koje uvijek podijeli ljude na društvenim mrežama

Sarma je popularno zimsko jelo koje se u Hrvatskoj jede već generacijama, a recepti se prenose s koljena na koljeno. Upravo zato oni variraju ovisno o regiji i domaćinstvu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close