Kao ljubitelj dobre hrane i strastveni istraživač kulinarskih tradicija, često razmišljam o jelima koja su oblikovala našu gastronomsku scenu. Posebno me fascinira utjecaj turske kuhinje na hrvatsku gastronomiju. Mnoga jela koja danas smatramo tradicionalnima imaju korijene u turskoj kuhinji, prilagođena našem ukusu i dostupnim namirnicama. U nastavku ću podijeliti nekoliko takvih jela koja su mi posebno draga.

1. Menemen

Iako ga kod nas ne nazivamo menemen, jelo od jaja s povrćem često je bilo na našem stolu dok sam odrastao. Sjećam se mirisa svježe prženih jaja pomiješanih s paprikom, rajčicom i lukom, koje bi mi servirali za doručak ili brzu večeru. Tek kad sam posjetio Tursku, shvatio sam da je ovo jelo tamo poznato kao menemen. Ono što me posebno oduševilo jest način na koji ga poslužuju – u prekrasnim bakrenim tavama koje zadržavaju toplinu i dodaju rustikalni šarm cijelom iskustvu. Iako je recept sličan našem, turski menemen često uključuje začine poput čilija ili svježeg peršina, što mu daje poseban okus.

Menemen Menemen (Foto: Saša Vugrinec)

2. Sarma

Sarma je neizostavan dio naše kuhinje, posebno tijekom hladnijih mjeseci i blagdana. Naša verzija obično se priprema sa svinjetinom i rižom, zamotana u listove kiselog kupusa, te kuha dugo vremena kako bi se svi okusi proželi. Kada sam prvi put probao tursku sarmu, iznenadilo me nekoliko razlika. Prvo, njihova se sarma priprema s govedinom i sadrži više riže ili bulgura, što je čini lakšom. Drugo, umjesto kiselog kupusa, često koriste svježe listove vinove loze, stvarajući manje, delikatnije zamotuljke poznate kao japrak (yaprak) sarma. Iako su obje verzije ukusne, moram priznati da mi je naša, bogatija mesom i intenzivnijeg okusa, draža. No, japrak sarma je savršen izbor kao predjelo ili lagani zalogaj.

3. Punjene paprike (Biber Dolma)

Punjene paprike su još jedno jelo koje dijelimo s turskom kuhinjom. Kod nas se obično pripremaju punjene mješavinom mljevenog mesa i riže, kuhane u umaku od rajčice. U Turskoj, biber dolma može biti punjena raznim sastojcima, uključujući rižu sa začinima, orašastim plodovima i suhim voćem, što jelu daje slatko-slani okus. Osim što se pune paprike, tamo se puni i drugo povrće, kao što su tikvice, patlidžani, pa i luk. Iako cijenim raznolikost turskih punjenih paprika, naša mesnija verzija uvijek će imati posebno mjesto u mom srcu. Ipak sam odrastao u Međimurju, i za mene jelo bez poštene količine mesa zapravo i nije jelo.

4. Burek

Burek je jedno od onih jela koje izaziva strastvene rasprave o tome koja je verzija najbolja. Bilo da je punjen mesom, sirom, krumpirom ili špinatom, burek je omiljen mnogima. U Hrvatskoj ga najčešće konzumiramo kao brzi zalogaj tijekom dana, kupujući ga u pekarnicama. Međutim, u Turskoj je tradicija jesti burek za doručak u specijaliziranim restoranima, uz šalicu turskog čaja. Posebno me oduševila raznolikost oblika i punjenja koje sam tamo isprobao, poput su böreği – slojevitog bureka s tankim korama i bogatim punjenjem od sira ili mesa.

5. Ćufte (Köfte)

Ćufte, ili kako ih Turci nazivaju köfte, mesne su okruglice koje su pronašle put do mnogih kuhinja širom svijeta. U našoj kuhinji, ćufte se obično pripremaju od mljevene svinjetine ili govedine, začinjene lukom, češnjakom i peršinom te kuhane u umaku od rajčice. U Turskoj, köfte dolaze u raznim oblicima i okusima. Neke su pečene na roštilju poput naših ćevapčića, dok su druge pržene ili pečene u pećnici. Posebno su mi ukusne İnegöl köfte, koje su sočne i aromatične te se poslužuju uz svježi jogurt i salatu.

6. Sataraš

Sataraš je jelo koje me uvijek podsjeća na ljeto i obilje svježeg povrća. Priprema se od rajčica, paprika i luka, a ponekad se dodaje i patlidžan ili tikvica. Iako je sataraš duboko ukorijenjen u našoj kuhinji, zanimljivo je da naziv potječe od turske riječi "satır", što znači mesarska sjekira, s mađarskim nastavkom "-aš". Ovo jelo je jednostavno za pripremu, ali bogato okusom, posebno kada se koristi svježe, sezonsko povrće.

7. Đuveč – ukusan prilog brojnim jelima

Đuveč je jedno od onih jela koje svaka baka u Hrvatskoj zna skuhati, a rijetko tko razmišlja o njegovom podrijetlu. Iako ga danas smatramo dijelom naše kuhinje, đuveč dolazi iz turske gastronomije, gdje se naziva güveç. Sam naziv dolazi od vrste posude – glinene ili zemljane posude u kojoj se tradicionalno priprema. U Hrvatskoj se đuveč najčešće sprema kao kombinacija riže, povrća (paprike, rajčice, luka, graška) i mesa (svinjetina, piletina ili govedina), sve kuhano na laganoj vatri dok se okusi ne prožmu. Turci, s druge strane, često pripremaju güveç kao jelo iz pećnice – meso i povrće peku se polako, a umjesto riže ponekad koriste bulgur.

8. Sutlijaš – turski desert koji volimo od malih nogu

Sutlijaš, ili kako ga Turci zovu sütlaç, jedan je od onih deserata koji svi pamtimo iz djetinjstva. Klasična kombinacija riže, mlijeka i šećera zvuči jednostavno, ali rezultat je kremast, topao i nevjerojatno utješan desert. Turska verzija, sütlaç, obično je gušća i peče se u pećnici dok ne dobije blago karameliziranu koricu. Ponekad se dodaju i začini poput cimeta ili vanilije, a u nekim verzijama koristi se i ružina vodica ili naribana kora limuna za dodatni miris. Unatoč tim razlikama, jedno je sigurno – bilo da ste u Zagrebu ili Istanbulu, zdjelica toplog sutlijaša uvijek vas vraća u djetinjstvo.

9. Tarhana – zaboravljena juha s osmanskim korijenima

Tarhana je jedno od onih jela koje se u Hrvatskoj polako zaboravlja, ali je nekad bilo uobičajeno u nekim dijelovima zemlje, posebno u ruralnim krajevima. Ovo jelo dolazi iz Turske, gdje se tarhana çorbası smatra pravom zimskom juhom – hranjiva, gusta i puna umami okusa. Osnova za tarhana juhu nije obična tjestenina ili brašno, već posebna fermentirana smjesa od brašna, jogurta i povrća koja se suši i kasnije koristi kao osnova za juhu. Ovaj proces fermentacije daje juhi lagano kiselkast okus i jedinstvenu teksturu. U Hrvatskoj se tarhana nekad pripremala kao jednostavna, zasitna juha, često uz dodatak pancete ili domaćih kobasica. Iako nije više toliko popularna kod nas, možda je vrijeme da je vratimo na stol – jer ako nešto ima dugu povijest i preživjelo je stoljeća, to onda sigurno vrijedi probati!

Hrana koju se ne isplati kupovati: Popis precijenjenih namirnica koje koštaju više nego što vrijede Klice i mikrozelenje Ulje i tartufi Zlatni listići +1 Tartufi