• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #turska jela

Od Turaka s ljubavlju: Jela koja smo "posudili" i zavoljeli više nego oni sami!

Mnoga jela koja danas smatramo tradicionalnima imaju korijene u turskoj kuhinji - samo su prilagođena našem ukusu i dostupnim namirnicama.
Saša Vugrinec
Saša Vugrinec 22.02.2025 09:30 komentari
viber Created with Sketch.
Biber Dolma
Biber Dolma (Foto:Shutterstock)

Galerija Menemen 9 Menemen s poširanim jajima 9 Burek 9 Sogan dolma 9

U trendu Bunker JNA kod Novigrada Podravskog - 15 U odličnom stanju Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili Rakija Živjeli! Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela? Hmelj Najskuplje na svijetu... Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima

Kao ljubitelj dobre hrane i strastveni istraživač kulinarskih tradicija, često razmišljam o jelima koja su oblikovala našu gastronomsku scenu. Posebno me fascinira utjecaj turske kuhinje na hrvatsku gastronomiju. Mnoga jela koja danas smatramo tradicionalnima imaju korijene u turskoj kuhinji, prilagođena našem ukusu i dostupnim namirnicama. U nastavku ću podijeliti nekoliko takvih jela koja su mi posebno draga.

1. Menemen

Iako ga kod nas ne nazivamo menemen, jelo od jaja s povrćem često je bilo na našem stolu dok sam odrastao. Sjećam se mirisa svježe prženih jaja pomiješanih s paprikom, rajčicom i lukom, koje bi mi servirali za doručak ili brzu večeru. Tek kad sam posjetio Tursku, shvatio sam da je ovo jelo tamo poznato kao menemen. Ono što me posebno oduševilo jest način na koji ga poslužuju – u prekrasnim bakrenim tavama koje zadržavaju toplinu i dodaju rustikalni šarm cijelom iskustvu. Iako je recept sličan našem, turski menemen često uključuje začine poput čilija ili svježeg peršina, što mu daje poseban okus.

Menemen Menemen (Foto: Saša Vugrinec)

2. Sarma

Sarma je neizostavan dio naše kuhinje, posebno tijekom hladnijih mjeseci i blagdana. Naša verzija obično se priprema sa svinjetinom i rižom, zamotana u listove kiselog kupusa, te kuha dugo vremena kako bi se svi okusi proželi. Kada sam prvi put probao tursku sarmu, iznenadilo me nekoliko razlika. Prvo, njihova se sarma priprema s govedinom i sadrži više riže ili bulgura, što je čini lakšom. Drugo, umjesto kiselog kupusa, često koriste svježe listove vinove loze, stvarajući manje, delikatnije zamotuljke poznate kao japrak (yaprak) sarma. Iako su obje verzije ukusne, moram priznati da mi je naša, bogatija mesom i intenzivnijeg okusa, draža. No, japrak sarma je savršen izbor kao predjelo ili lagani zalogaj.

3. Punjene paprike (Biber Dolma)

Punjene paprike su još jedno jelo koje dijelimo s turskom kuhinjom. Kod nas se obično pripremaju punjene mješavinom mljevenog mesa i riže, kuhane u umaku od rajčice. U Turskoj, biber dolma može biti punjena raznim sastojcima, uključujući rižu sa začinima, orašastim plodovima i suhim voćem, što jelu daje slatko-slani okus. Osim što se pune paprike, tamo se puni i drugo povrće, kao što su tikvice, patlidžani, pa i luk. Iako cijenim raznolikost turskih punjenih paprika, naša mesnija verzija uvijek će imati posebno mjesto u mom srcu. Ipak sam odrastao u Međimurju, i za mene jelo bez poštene količine mesa zapravo i nije jelo.

4. Burek

Burek je jedno od onih jela koje izaziva strastvene rasprave o tome koja je verzija najbolja. Bilo da je punjen mesom, sirom, krumpirom ili špinatom, burek je omiljen mnogima. U Hrvatskoj ga najčešće konzumiramo kao brzi zalogaj tijekom dana, kupujući ga u pekarnicama. Međutim, u Turskoj je tradicija jesti burek za doručak u specijaliziranim restoranima, uz šalicu turskog čaja. Posebno me oduševila raznolikost oblika i punjenja koje sam tamo isprobao, poput su böreği – slojevitog bureka s tankim korama i bogatim punjenjem od sira ili mesa.

5. Ćufte (Köfte)

Ćufte, ili kako ih Turci nazivaju köfte, mesne su okruglice koje su pronašle put do mnogih kuhinja širom svijeta. U našoj kuhinji, ćufte se obično pripremaju od mljevene svinjetine ili govedine, začinjene lukom, češnjakom i peršinom te kuhane u umaku od rajčice. U Turskoj, köfte dolaze u raznim oblicima i okusima. Neke su pečene na roštilju poput naših ćevapčića, dok su druge pržene ili pečene u pećnici. Posebno su mi ukusne İnegöl köfte, koje su sočne i aromatične te se poslužuju uz svježi jogurt i salatu.

6. Sataraš

Sataraš je jelo koje me uvijek podsjeća na ljeto i obilje svježeg povrća. Priprema se od rajčica, paprika i luka, a ponekad se dodaje i patlidžan ili tikvica. Iako je sataraš duboko ukorijenjen u našoj kuhinji, zanimljivo je da naziv potječe od turske riječi "satır", što znači mesarska sjekira, s mađarskim nastavkom "-aš". Ovo jelo je jednostavno za pripremu, ali bogato okusom, posebno kada se koristi svježe, sezonsko povrće.

7. Đuveč – ukusan prilog brojnim jelima

Đuveč je jedno od onih jela koje svaka baka u Hrvatskoj zna skuhati, a rijetko tko razmišlja o njegovom podrijetlu. Iako ga danas smatramo dijelom naše kuhinje, đuveč dolazi iz turske gastronomije, gdje se naziva güveç. Sam naziv dolazi od vrste posude – glinene ili zemljane posude u kojoj se tradicionalno priprema. U Hrvatskoj se đuveč najčešće sprema kao kombinacija riže, povrća (paprike, rajčice, luka, graška) i mesa (svinjetina, piletina ili govedina), sve kuhano na laganoj vatri dok se okusi ne prožmu. Turci, s druge strane, često pripremaju güveç kao jelo iz pećnice – meso i povrće peku se polako, a umjesto riže ponekad koriste bulgur.

8. Sutlijaš – turski desert koji volimo od malih nogu

Sutlijaš, ili kako ga Turci zovu sütlaç, jedan je od onih deserata koji svi pamtimo iz djetinjstva. Klasična kombinacija riže, mlijeka i šećera zvuči jednostavno, ali rezultat je kremast, topao i nevjerojatno utješan desert. Turska verzija, sütlaç, obično je gušća i peče se u pećnici dok ne dobije blago karameliziranu koricu. Ponekad se dodaju i začini poput cimeta ili vanilije, a u nekim verzijama koristi se i ružina vodica ili naribana kora limuna za dodatni miris. Unatoč tim razlikama, jedno je sigurno – bilo da ste u Zagrebu ili Istanbulu, zdjelica toplog sutlijaša uvijek vas vraća u djetinjstvo.

9. Tarhana – zaboravljena juha s osmanskim korijenima

Tarhana je jedno od onih jela koje se u Hrvatskoj polako zaboravlja, ali je nekad bilo uobičajeno u nekim dijelovima zemlje, posebno u ruralnim krajevima. Ovo jelo dolazi iz Turske, gdje se tarhana çorbası smatra pravom zimskom juhom – hranjiva, gusta i puna umami okusa. Osnova za tarhana juhu nije obična tjestenina ili brašno, već posebna fermentirana smjesa od brašna, jogurta i povrća koja se suši i kasnije koristi kao osnova za juhu. Ovaj proces fermentacije daje juhi lagano kiselkast okus i jedinstvenu teksturu. U Hrvatskoj se tarhana nekad pripremala kao jednostavna, zasitna juha, često uz dodatak pancete ili domaćih kobasica. Iako nije više toliko popularna kod nas, možda je vrijeme da je vratimo na stol – jer ako nešto ima dugu povijest i preživjelo je stoljeća, to onda sigurno vrijedi probati!

Hrana koju se ne isplati kupovati: Popis precijenjenih namirnica koje koštaju više nego što vrijede Klice i mikrozelenje Ulje i tartufi Zlatni listići +1 Tartufi

  • #turska jela
  • #turska kuhinja
  • #Hrvatska kuhinja
  • #sarma
  • #Burek
  • #sataraš
  • #duveč
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tiramisu torta: Recept za fantastični desert idealan za blagdane
Božanstvenog okusa
Spoj koji ne može razočarati: Recept za tiramisu tortu
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Škola kuhanja
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Za prste polizati
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za sva godišnja doba
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
Brzo i fino
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Skriveni biser
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Thompson u sat i 15 minuta rasprodao zagrebačku arenu, menadžer o drugom koncertu: "Tomašević je neka čudna svita, evo što ćemo napraviti"
Najavio daljnje korake
Thompsonov menadžer za Dnevnik Nove TV: "Ne znam što se ovdje događa. Poduzet ćemo..."
Vojni analitičar upozorava: Rusija nema puno izbora, a ovo nedostaje Zapadu
Za Dnevnik Nove TV
Vojni analitičar o miru u Ukrajini: "Priče o slomu vojske ne stoje. EU treba napraviti ono što Zapad još nije"
Thompson pozvao na rušenje zagrebačke vlasti, a onda se dvoranom prolomio...
Na koncertu
Thompson pozvao na rušenje zagrebačke vlasti, a onda se dvoranom prolomio...
show
Marko Perković Thompson nastupa u zagrebačkoj Areni
spektakl u zagrebu
Thompson je na početku koncerta u Areni publici dao jedno obećanje, evo što je u pitanju!
Stjepan Vukadin podijelio blagdanske fotografije s obitelji
idilični prizori
Chef Vukadin raznježio fotkama s lijepom suprugom i djecom: ''Kao med su!''
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
zdravlje
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Iskrenost nije uvijek najbolji izbor
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Studija na 1.500 djece otkriva: Dječaci koji ovo rade rjeđe razvijaju problematično ponašanje!
Roditelji, obratite pažnju!
Studija na 1.500 djece otkriva: Dječaci koji ovo rade rjeđe razvijaju problematično ponašanje!
zabava
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Jao…
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Srećom nisu opasne
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Morate vidjeti reakciju ove vidre kad ugleda svog prijatelja! Neočekivano prijateljstvo
Wow!
Morate vidjeti reakciju ove vidre kad ugleda svog prijatelja! Neočekivano prijateljstvo
tech
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Dakle, i to je sad moguće
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
Prijepor među stručnjacima
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
sport
Tragedija potresla Valenciju: Fernando Martin i njegovo troje djece poginuli u strašnoj nesreći
Počivali u miru
Tragedija potresla slavni klub: Trener i njegovo troje djece poginuli u strašnoj nesreći
Marko Martinjak i službeno je najbolji bare knuckle borac svijeta
VIŠE NEGO ZASLUŽENO
Marko Martinjak i službeno je najbolji bare knuckle borac svijeta
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Odbrojavanje počinje
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
tv
MasterChef: Selma Karić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
PRIJATELJSTVO!
Selma nakon odlaska iz natjecanja otkrila: "Što MasterChef sastavi, to nitko ne rastavi!"
MasterChef: ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
DVOBOJ
ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
MasterChef: ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
NAJBOLJI!
ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
putovanja
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
najveći dobinici godine
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Eksperiment
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
lifestyle
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Najpopularnija frizura u 2026. godini bit će lob
KLASIK
Ovo će biti najpoželjnija frizura u 2026. godini - jasno nam je zašto
Maja Šuput na Adventu u Makarskoj u leopard uzorku i bundi
Dramatično i odvažno
Čizme su hit! Razmislile smo i ne znamo tko bi ovo iznio bolje od Maje Šuput, izdanje je majastično
sve
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Marko Perković Thompson nastupa u zagrebačkoj Areni
spektakl u zagrebu
Thompson je na početku koncerta u Areni publici dao jedno obećanje, evo što je u pitanju!
Najpopularnija frizura u 2026. godini bit će lob
KLASIK
Ovo će biti najpoželjnija frizura u 2026. godini - jasno nam je zašto
Sarma
Smotajte je

Ne možete pogriješiti: Sarma za koju će vas svi tražiti recept i repete

Kakva bi to bila zima bez sarme? Isprobajte ovaj tradicionalni recept, koji je toliko jednostavan da s njim ne možete pogriješiti. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close