Gastronomska je umjetnost promatrati kako vješti kuhari i kuharice barataju elastičnim tijestom i razvlače ga do prozirnosti te potom pune nadjevom od mesa, sira, krumpira…

Za pripremu pita potrebno je nešto vježbe, a u to su se mogli uvjeriti i kandidati MasterChefa – u najnovijem stres-testu morali su zasukati rukave u izazovu pripreme jela s vučenim tijestom, a Marija Benjak je, unatoč velikom trudu, ispala zbog tehnički neispravnog jela. Naime, njezin burek s mesom i sirom ostao je sirov, što ju je koštalo daljnjeg natjecanja. Iako je napustila show, Marija je istaknula kako joj je ovo iskustvo donijelo samopouzdanje i zauvijek promijenilo život.

Savjeti za slasni burek

Majstori bureka znaju da vam za savršeno jelo treba domaće tijesto. Kupovno tijesto je praktično, ali nikad neće dati dovoljno dobre rezultate. Također, tijesto mora biti tanko razvučeno, gotovo prozirno. Tijesto treba premazivati uljem tijekom razvlačenja i slaganja kako bi postalo slojevito i hrskavo. Nemojte štedjeti na ulju, ali i ne pretjerujte s njim.

Meso u bureku mora biti dovoljno vlažno, ali ne premasno. Dodajte malo vode ili juhe tijekom pripreme kako bi meso ostalo sočno.

Kad je riječ o nadjevu, luk dodaje slatkoću i bogatstvo okusu. Nasjeckajte ga nasitno i dobro ga popržite s mesom kako bi otpustio svoje arome. Nakon što izvadite burek iz pećnice, ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi i stegne. Tako će zadržati oblik i biti lakši za rezanje. Odlučite li se na pripremu pita kod kuće, u nastavku donosimo recept. 

Sastojci za burek:

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 1 žličica soli
  • 50 ml ulja (za premazivanje tijesta)
  • malo brašna za posipanje

Nadjev:

  • 500 g mljevene junetine
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 100 ml vode ili mesne juhe
  • 50 ml ulja

Premazivanje:

  • 100 ml ulja

Priprema bureka:

  1. U posudu stavite brašno i sol, a zatim polako dodajte mlaku vodu. Mijesite dok ne dobijete mekano i elastično tijesto. Podijelite tijesto na 4 loptice, premažite ih uljem i ostavite da odstoje 30 minuta, prekrivene krpom.
  2. Na ulju lagano pržite sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso, začinite solju i paprom, te pržite dok meso ne posmeđi. Dodajte vodu ili mesnu juhu i pustite da se krčka još nekoliko minuta dok se tekućina ne reducira. Nadjev treba biti sočan, ali ne prevlažan. Ostavite da se ohladi.
  3. Površinu na kojoj ćete razvlačiti tijesto lagano pospite brašnom. Uzmite jednu lopticu tijesta i počnite je razvlačiti valjkom. Kad postane dovoljno tanko, nastavite razvlačiti rukama na velikoj površini - to možete učiniti na stolnjaku. Cilj je da tijesto bude vrlo tanko, gotovo prozirno.
  4. Rubove tijesta odrežite ako su predebeli. Premažite razvučeno tijesto s malo ulja. Ravnomjerno rasporedite četvrtinu nadjeva duž jedne strane tijesta. Pažljivo zarolajte tijesto počevši od strane na kojoj se nalazi nadjev, s pomoću stolnjaka.
  5. Rolano tijesto lagano savijte u oblik puža i stavite na podmazan lim za pečenje. Ponovite postupak s preostalim lopticama tijesta i nadjevom.
  6. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Burek premažite uljem i pecite 30-40 minuta, dok ne postane zlatnosmeđ i hrskav. Burek poslužite topao, uz jogurt ili kefir po želji.

Sve zbog jednog bika: Odlična priča o "najboljem hrvatskom bureku" koji ćete naći u Ždralovu Gradu Zdravljak Orijent u Daruvaru - 9 Zdravljak Orijent u Daruvaru - 8 Faruk Demiri s Marcelom Medakom, direktorom TZ Bjelovarsko-bilogorske županije +5 Zdravljak Orijent u Daruvaru - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju