Ako imate malo rajčice, malo paprike i koju glavicu luka, imate sve što vam je potrebno kako biste napravili tradicionalnu nutritivnu bombu, omiljeno ljetno jelo koje obožavamo već generacijama.

Sataraš je domaća varijanta popularnog ratatouillea, za koju ćete trebati manje sastojaka, vremena i uloženog truda nego za spomenutu francusku deliciju, a rezultat je prefino jelo koje miriše na djetinjstvo. Neki ga vole jesti uz meso, neki uz rižu ili pire od krumpira, a najbolje je u njemu uživati uz komad prepečenog domaćeg kruha.

"Snašo moja, sataraša skuhaj, više kuhaj, a manje mi kukaj", kaže jedan od mnogobrojnih slavonskih bećaraca.

Sataraš korijenje vuče iz Baranje, a na nekim starijim jelovnicima pronaći ćete ga pod imenom "bećarac". Ime je dobio po obliku narodne pjesme koja dolazi iz ruralne Slavonije i koju je UNESCO 2011. stavio na popis nematerijalne kulturne baštine.

Snaše su sataraš obično kuhale u većim količinama, podijelile ga na porcije i ubacile u zamrzivač kako bi porcija ove vitaminske bombe uvijek bila pri ruci.

U nastavku pročitajte jednostavni recept za originalni slavonski sataraš.

Sastojci za sataraš:

  • 3 veće glavice luka
  • 3 veće paprike
  • 5 većih rajčica
  • Sol, šećer, ljuta mljevena paprika
  • Svinjska mast

Priprema sataraša:

  1. Povrće narežite na komade. 
  2. Na svinjsku mast stavite pržiti luk. Posolite ga i dinstajte 10-tak minuta.
  3. Nakon 10 minuta dodajte papriku pa pustite da krčka još 10 minuta.
  4. Nakon 10 minuta dodajte rajčicu i začine.
  5. Dobro promiješajte, poklopite i pustite da krčka još 30 minuta. Nemojte dodavati tekućinu jer će rajčica pustiti dovoljno svoje tekućine.
  6. Sataraš je gotov kad većina tekućine ispari.

Sataraš poslužite kao prilog mesu, ili kao glavno jelo uz dodatak prepečenog kruha Sataraš poslužite kao prilog mesu, ili kao glavno jelo uz dodatak prepečenog kruha (Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL)

Dobar tek! 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju