Ako imate malo rajčice, malo paprike i koju glavicu luka, imate sve što vam je potrebno kako biste napravili tradicionalnu nutritivnu bombu, omiljeno ljetno jelo koje obožavamo već generacijama.

U trendu Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom

Sataraš je domaća varijanta popularnog ratatouillea, za koju ćete trebati manje sastojaka, vremena i uloženog truda nego za spomenutu francusku deliciju, a rezultat je prefino jelo koje miriše na djetinjstvo. Neki ga vole jesti uz meso, neki uz rižu ili pire od krumpira, a najbolje je u njemu uživati uz komad prepečenog domaćeg kruha.

"Snašo moja, sataraša skuhaj, više kuhaj, a manje mi kukaj", kaže jedan od mnogobrojnih slavonskih bećaraca.

Sataraš korijenje vuče iz Baranje, a na nekim starijim jelovnicima pronaći ćete ga pod imenom "bećarac". Ime je dobio po obliku narodne pjesme koja dolazi iz ruralne Slavonije i koju je UNESCO 2011. stavio na popis nematerijalne kulturne baštine.

Snaše su sataraš obično kuhale u većim količinama, podijelile ga na porcije i ubacile u zamrzivač kako bi porcija ove vitaminske bombe uvijek bila pri ruci.

U nastavku pročitajte jednostavni recept za originalni slavonski sataraš.

Sastojci za sataraš:

  • 3 veće glavice luka
  • 3 veće paprike
  • 5 većih rajčica
  • Sol, šećer, ljuta mljevena paprika
  • Svinjska mast

Priprema sataraša:

  1. Povrće narežite na komade. 
  2. Na svinjsku mast stavite pržiti luk. Posolite ga i dinstajte 10-tak minuta.
  3. Nakon 10 minuta dodajte papriku pa pustite da krčka još 10 minuta.
  4. Nakon 10 minuta dodajte rajčicu i začine.
  5. Dobro promiješajte, poklopite i pustite da krčka još 30 minuta. Nemojte dodavati tekućinu jer će rajčica pustiti dovoljno svoje tekućine.
  6. Sataraš je gotov kad većina tekućine ispari.

Dobar tek!