Ličke ćufte tradicionalno su jelo koje spaja bogate okuse jednostavnih sastojaka u savršeno izbalansiranom obroku. Te ukusne mesne okruglice pripremaju se od miješanog mljevenog mesa, bez riže, uz dodatak luka, češnjaka i začina.

Mješavina se dodatno obogaćuje krušnim mrvicama i jajima kako bi ćufte zadržale sočnost tijekom kuhanja. One se lagano pirjaju u bogatom umaku od rajčice, koji zahvaljujući Podravka Passati od domaće rajčice u svako doba godine podiže to jelo na višu razinu.

Ličke ćufte - 12 Ličke ćufte - 12 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Njezin bogat, prirodan okus rajčice savršeno se stapa s okruglicama s dodatkom slanine, koje se krčkaju u svilenkastom gustom umaku. Podravka Passata, proizvedena od pažljivo odabranih domaćih rajčica, osigurava intenzivnu crvenu boju i prirodnu slatkoću. Ta kombinacija čini umak ne samo ukusnim već i nutritivno bogatim zahvaljujući obilju vitamina i minerala koje rajčica prirodno sadrži.

Ličke ćufte često se poslužuju uz pire od krumpira, i to od svjetski poznatog ličkog krumpira, ili uz domaći kruh, koji upotpunjuje cjelokupni rustikalni doživljaj. Bez obzira na priliku, ličke ćufte donose toplinu na stol, a neće ih odbiti baš niti jedna generacija.

Ličke ćufte - 4 Ličke ćufte - 4 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

RECEPT – LIČKE ĆUFTE

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 veći luk
  • 1/2 žličice timijana
  • 1/2 žličice origana
  • 1/2 žličice kumina
  • 1 žličica Vegeta Maestro slatke paprike
  • 1/2 žličice Vegeta Maestro ljute paprike
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice krušnih mrvica pomiješanih s usitnjenim peršinom
  • 2 režnja češnjaka, usitnjenog ili protisnutog
  • 10 dag slanine
  • 1 jaje
  • 3 žlice ulja ili 2 žlice svinjske masti
  • 500 ml Podravka Passate
  • 300 ml vode
  • malo suhog origana
  • 1 žlica šećera

Priprema:

  1. Luk narežite na sitno i polovicu pomiješajte s mesom, a ostatak ostavite za umak. Mesu dodajte i timijan, origano, kumin, slatku i ljutu papriku, prašak za pecivo, češnjak, usitnjenu slaninu, mrvice s usitnjenim peršinom i jedno jaje. Sve dobro promiješajte rukama pa oblikujte kuglice veličine oraha.
  2. Na ulju ili masti pržite kuglice da dobiju boju sa svih strana pa ih izvadite iz tave.
  3. Na istoj masnoći pržite luk dok ne omekša pa mu dodajte Podravka Passatu, sol, papar, žlicu šećera i sušeni origano te nakon desetak minuta u umak od rajčice vratite mesne okruglice. Kuhajte ih u umaku još petnaestak minuta te poslužite uz pire od krumpira. Uživajte u ličkim ćuftama!
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju