Ličke ćufte tradicionalno su jelo koje spaja bogate okuse jednostavnih sastojaka u savršeno izbalansiranom obroku. Te ukusne mesne okruglice pripremaju se od miješanog mljevenog mesa, bez riže, uz dodatak luka, češnjaka i začina.
Mješavina se dodatno obogaćuje krušnim mrvicama i jajima kako bi ćufte zadržale sočnost tijekom kuhanja. One se lagano pirjaju u bogatom umaku od rajčice, koji zahvaljujući Podravka Passati od domaće rajčice u svako doba godine podiže to jelo na višu razinu.
Ličke ćufte - 12 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
Njezin bogat, prirodan okus rajčice savršeno se stapa s okruglicama s dodatkom slanine, koje se krčkaju u svilenkastom gustom umaku. Podravka Passata, proizvedena od pažljivo odabranih domaćih rajčica, osigurava intenzivnu crvenu boju i prirodnu slatkoću. Ta kombinacija čini umak ne samo ukusnim već i nutritivno bogatim zahvaljujući obilju vitamina i minerala koje rajčica prirodno sadrži.
Ličke ćufte često se poslužuju uz pire od krumpira, i to od svjetski poznatog ličkog krumpira, ili uz domaći kruh, koji upotpunjuje cjelokupni rustikalni doživljaj. Bez obzira na priliku, ličke ćufte donose toplinu na stol, a neće ih odbiti baš niti jedna generacija.
Ličke ćufte - 4 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)
RECEPT – LIČKE ĆUFTE
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 veći luk
- 1/2 žličice timijana
- 1/2 žličice origana
- 1/2 žličice kumina
- 1 žličica Vegeta Maestro slatke paprike
- 1/2 žličice Vegeta Maestro ljute paprike
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice krušnih mrvica pomiješanih s usitnjenim peršinom
- 2 režnja češnjaka, usitnjenog ili protisnutog
- 10 dag slanine
- 1 jaje
- 3 žlice ulja ili 2 žlice svinjske masti
- 500 ml Podravka Passate
- 300 ml vode
- malo suhog origana
- 1 žlica šećera
Priprema:
- Luk narežite na sitno i polovicu pomiješajte s mesom, a ostatak ostavite za umak. Mesu dodajte i timijan, origano, kumin, slatku i ljutu papriku, prašak za pecivo, češnjak, usitnjenu slaninu, mrvice s usitnjenim peršinom i jedno jaje. Sve dobro promiješajte rukama pa oblikujte kuglice veličine oraha.
- Na ulju ili masti pržite kuglice da dobiju boju sa svih strana pa ih izvadite iz tave.
- Na istoj masnoći pržite luk dok ne omekša pa mu dodajte Podravka Passatu, sol, papar, žlicu šećera i sušeni origano te nakon desetak minuta u umak od rajčice vratite mesne okruglice. Kuhajte ih u umaku još petnaestak minuta te poslužite uz pire od krumpira. Uživajte u ličkim ćuftama!