Svježi začini mogu se kupiti u trgovinama i na tržnicama, a najbolje ih je imati zasađene u vlastitom vrtu te upotrijebiti po potrebi za bilo koje kulinarsko remek-djelo. Oni koji nemaju vrt, teglice mogu staviti i na prozor.

Želite li uspješno uzgojiti začinsko bilje u vlastitom domu i prozoru, pročitajte ove savjete:

Sečuanski papar Hrana i piće Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" sve loše bakterije u hrani

1. Bilje vole sunce
Većina začinskog bilja voli svjetlost. Obično se preporučuje da se lončanice s biljem stave na prostor koje dobiva dosta dnevne svjetlosti – poput prozorske daske okrenute prema jugu. Ako to nije moguće, uzgojiti možete i manje „komplicirane“ biljke poput vlasca, mente ili peršina koje trebaju manje svjetlosti, a uspjet će čak i ako ih ne držite direktno na prozoru.

2. Neka budu na toplome

Idealna temperatura za uzgajanje začinskog bilja iznosi od 18 do 22 stupnjeva Celzijusa. Izbjegavajte stoga hladne sobe ili mjesta podložna propuhu. Ako ih držite na prozoru, pazite da je isti dobro izoliran od vanjskih utjecaja.

Pečena jaja Hrana i piće 5 namirnica koje se ne isplati kupovati u ekstravelikim pakiranjima

3. Izbjegavajte pretjerano zalijevanje
Biljke trebaju vodu, ali previše tekućine moglo bi uništiti sav vaš trud. Stručnjaci preporučuju da začinsko bilje radije osvježite vodom u plastičnoj boci s raspršivačem, jer ćete tako lakše moći dozirati količinu vlažnosti koju dajete zemlji. Izbjegavajte direktno ulijevanje vode preko bilja, jer ćete , jer biste mogli pretjerati.

4. Držite ih u kvalitetnim posudama

Kvalitetna posuda – od primjerice terakote – zadržava hladnoću korijenja u ljetnim mjesecima i upija višak vlažnosti, odnosno čuva začinsko bilje postojanim. Svakako vrijedi uložiti u kvalitetnu posudu za svoje začinsko bilje. Kupite li u supermarketu već posađenu lončanicu u plastičnoj posudi, isplati se presaditi je u posudu od terakote.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju