Chapati je ukusan beskvasni kruh u kojem se svakodnevno uživa u istočnoj Africi i južnoj Aziji i temelj je indijske kuhinje. Tanak je i plosnat, pa izgledom podsjeća na palačinke, a jede se uz jela od povrća, ribe i riže. Lako je probavljiv i bogat je vlaknima.

Chapati se vrlo jednostavno priprema, tijesto ima svega tri ili četiri sastojka – brašno, vodu, sol i – ponegdje – mast, ali da bi bio mekan i pahuljast, pomoći će vam ovih nekoliko jednostavnih trikova.

Otkrijte toplu vodu

Ako koristite hladnu vodu, chapati vam neće ispasti meki i pahuljasti. Pazite da tijesto bude vlažno, ali ne previše ljepljivo. Mijesite tijesto desetak minuta i obavezno ga ostavite da se odmori barem 15 minuta do pola sata.

Dobro razvaljajte tijesto

Namastite valjak i radnu plohu. Podijelite tijesto na jednake dijelove i svaki dio prvo razvaljajte u kobasicu, koju ćete onda smotati u ružu, pa - kad se odmori - razvaljati u krug. Prije nego chapate stavite na tavu, uklonite višak brašna.

Koristite glatko brašno

Koristite kvalitetno fino mljeveno brašno - razlika će biti ogromna radite li chapati s oštrim ili glatkim brašnom. S krupnije mljevenim brašnom chapati ne mogu ispasti tako mekani. Stvar možete spasiti i ako prosijete oštro brašno prije nego umijestite tijesto.

Nabavite pročišćeni maslac (ghee)

Uz ovaj jednostavan trik tijesto za chapati neće se lijepiti za radnu plohu ni za valjak kojim oblikujete chapate, a rezultat će biti puno bolji nego kad tijesto namastite uljem.

Pazite na vrijeme

U početku će vam možda trebati štoperica, ali vrlo brzo ćete razviti osjećaj za idealno vrijeme pečenja chapate . Strana koju prvo skuhate bit će gotova za 10 do 15 sekundi, a drugoj strani će trebati malo više, 30 do 40 sekundi. Prije nego počnete peći chapate , provjerite je li tava dovoljno vruća, a to možete provjeriti tako da ulijete nekoliko kapi vode.

  Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju