Bombajski krumpir bombastičan je dodatak mesu ili ribi, a toliko je ukusan da ga možete jesti i samog. U Indiji ga jedu s rižom i lepinjama, stavljaju ga u sendviče i wrapove te poslužuju uz curry kada se žele razmaziti. Začine u receptu prilagodite vlastitom ukusu i toleranciji na ljutinu, a ako želite da budu hrskaviji, uz začine dodati možete i slanutkovo brašno.
Sastojci za bombajski krumpir:
- 1 komad đumbira veličine palca
- 2 velika češnja češnjaka
- 6 velikih rajčica
- 800 g mladog krumpira
- 3 žlice ulja
- 1 veliki luk
- 2 zelena čilija
- 1 žličica sjemenki crne gorušice
- 2 žličice mljevenog korijandra
- ½ žličice kurkume
- 1 žličica mljevenog kumina
- 2 žličice garam masale
- mala šaka listova korijandra
Priprema bombajskog krumpira:
- Đumbir ogulite i naribajte, rajčice prepolovite i očistite od sjemenki pa nasjeckajte. Krumpir ogulite i prema potrebi prepolovite, ako su neki komadi preveliki tako da svi budu podjednake veličine. Narežite luk i čili, a njega prethodno očistite od sjemenki. Nasjeckajte korijandar. Đumbir, češnjak i četiri rajčice miksajte dok ne postane glatko.
- Stavite krumpir u veliki lonac. Prelijte ga hladnom vodom i stavite kuhati na srednje jakoj vatri. Kuhajte 8-10 minuta ili dok ne omekša (ovisno o veličini). Ocijedite i ostavite da se osuši.
- U međuvremenu zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i veliki prstohvat soli i pržite 15 minuta, ili dok luk ne postane zlatan i ljepljiv. Dodajte čili, sjemenke gorušice, mljeveni korijandar, kurkumu, kumin i garam masalu u tavu i pržite još 2 minute.
- Dodajte smjesu rajčice i pustite da lagano kuha, a zatim pažljivo umiješajte krumpir i preostale rajčice. Začinite po želji. Lagano pirjajte krumpir nekoliko minuta dok se sve ne zagrije, a zatim poslužite posuto korijandrom.
Zagrebački klasik: Restoran koji od samih početaka oduševljava i u kojem nećete žaliti za eurima +2