Kakav kesten-pire volite? S puno ruma i šećera? Ili pak tražite dominantnu izvornu aromu? Bilo da raspravljamo o ukusima ili ne, jednom kad otkrijemo pravu stvar, volimo joj se uvijek iznova vraćati. Jedna od takvih stanuje u Trakošćanskoj ulici u Zagrebu.

Među slastičarnicama u kojima glavnu ulogu igraju marljive ruke i "živi" sastojci (a ne konfekcija) svoje mjesto ima i Grand Marnier, koja se nalazi na stotinjak koraka od Trešnjevačkog placa. U ovo doba godine osobito živne, kada se stalnim gostima pridruži posebna sorta slatkoholičara kojima je najdraže godišnje doba - kesten. Osim što sjede i guštaju u opuštajućem interijeru, ljubitelji kestena ponesu i pire za doma pa ga iskušavaju u domaćim receptima.

No da biste guštali u kesten-pireu u Trakošćanskoj, ne morate biti ljubitelj slatkiša jer dolazi i u varijanti s minimalnom količinom šećera. Kako doznajemo, još se nitko nije požalio da je pire presladak. A kako razlikovati dobar kesten-pire od lažnjaka, pitali smo prije nekog vremena vlasnicu, slastičarku Ljiljanu Šojić.

"Najvažnija je dobra baza jer bez dobrog kestena nema ni kvalitetnog pirea. Prepoznat ćete ga po čvrstoj teksturi i svijetloj boji. Ako je pire gnjecav ili tamnije boje, to znači da se nečim dorađivao kako bi se količinski povećao. Prodaje li se znatno ispod cijene, to također može biti pokazatelj da nešto nije u redu.

Za fini pire potrebni su dobri kesteni koji se kuhaju pa pasiraju, a zatim se dodaju sastojci prema želji. To mogu biti rum i šećer, neki će dodati slatko vrhnje ili maslac; svatko ga omekšava na svoj način. Šećer u prahu i koja kap ruma sasvim su dovoljni. Najbolji je dodatak svježe napravljeni šlag. Što prirodnije, to bolje - naš je moto kojeg se držimo prilikom pripreme slastica", priča nam slastičarka Ljiljana Šojić, koju je njezin poziv pronašao (htjela to ona ili ne) i zajedno broje već više od dva desetljeća.

Kolač od kestena Hrana i piće Savršena kombinacija okusa: Recept za sočne kocke od kestena i čokolade

Sa suprugom je na mjestu pizzerije Dream Team otvorila slastičarnicu nazvanu po torti koja miriše na slavni francuski liker od konjaka i naranče. U Grand Marnieru mogu se kušati deserti kakvih drugdje nema, poput izvrsne torte od maka s biskvitom od bjelanjaka i maka te kremama od jabuka i vanilije. Hvaljena je i njihova Kinder maxi king torta s karamelom, prženim lješnjacima i bijelom čokoladom, kao i Jaffa mađarica s čokoladom i narančom te Snickers torta s tamnom čokoladom. Omiljeni su i klasici poput cheesecakea, ledenog vjetra ili kremšnita, a naručuju se i torte za rođendane, svadbe i svečana okupljanja. Naručiti se mogu i jestive pokrivke za ukrašavanje torti.

Slastičarka Ljiljana inspiraciju crpi na svakom koraku, a recepti najčešće nastaju – prije spavanja.

"Volim osmišljavati svoje recepte, kakvih nema nigdje drugdje. Kad ne mogu zaspati, dolaze mi ideje koje sutradan pretvaram u recepte. Toliko dugo radim ovaj posao da mi često ne treba ni vaga, a već na pogled ili dodir mogu vidjeti što je pošlo po krivu. Sve što možemo radimo od početka, kod nas nema gotovih praškova ni smjesa. Namirnice moraju biti kvalitetne pa koristimo belgijsku čokoladu, kvalitetan maslac i vrhnje.

Voljela bih u budućnosti proširiti ponudu na slastice s manje glutena te bez jaja", ispričala nam slastičarka.

Iako kod njih možete kupiti kesten-pire pa se baciti na izradu domaćih recepata kod kuće, poput kolača, toti, ali i marmelade ili namaza od kestena, najbolje je ipak sjesti u Grand Marnier i kušati kakvu roladu, tortu ili domaći sladoled od kestena.

No odlučite li ipak eksperimentirati, kesten-pire dodajte u kakav fini shake s primjerice bananom, bademima, jabukama ili čokoladom i, kako kaže Ljiljana, dobit ćete brzinski napitak koji će vas dugo držati sitima. U kombinaciji s koricom naranče od kesten-pirea lako možete napraviti marmeladu ili ga pak pomiješati s medom, vanilijom i drugim mirisnim dodacima u slatki namaz.

Jela koja će vas zagrijati: 7 super finih recepata za svaki dan ovoga tjedna Zobena kaša s jabukama i cimetom Korma +0 Ovaj tjedan isprobajte flamanski gulaš od junetine i piva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju