Kashmiri chai u Pakistanu je toliko popularan da se masovno pije, ali i koristi za pripremu ružičastog cheesecakea. Milenijalci ga obožavaju, a pastelno ružičasta ondje postaje sve popularnija nijansa muških majica, košulja, pa čak i rublja - upravo zbog kašmirskog chaija. 

Piće koje potječe s Himalaje na jugu Azije nosi brojna imena: nun chai (slani čaj) ili gulabi chai (ružin). Sol i soda bikarbona ključni su sastojci za pripremu ljekovitog napitka. Sol se koristi kako bi se spriječio gubitak elektrolita i dehidracija, a zbog reakcije sa sodom bikarbonom nastaje karakteristična crvena nijansa.

Zvjezdasti anis i mljeveni orašasti plodovi dodaju se zbog arome i okusa, a u Kašmiru se uz chai tradicionalno poslužuju i peciva ili kruščići.

Slan i gorkast chai traži nešto više vremena i truda za pripremu nego obični čaj. Najprije se listići kuhaju uz dodatak sode bikarbone, a kad se postigne željena nijansa, crvenkasto piće šokira se ledom ili hladnom vodom. Zatim se dodaje mlijeko i ponovno kuha posebnom tehnikom ulijevanja i miješanja da uđe što više zraka, a piće bude pjenušavo. Tradicionalno se kuha u bakrenom samovaru, velikoj posudi za čaj.

Kašmirski chai koji se priprema na europskim tržnicama prilagođen je zapadnjačkom ukusu. Više je sladak nego slan. Obožavaju ga i u Americi, osobito na Manhattanu, gdje svi dolaze u Chai Spot na kremasti napitak s kardamomom i smeđim šećerom, bez soli.

Odlučite li se na avanturu pripreme ružičastog čaja kod kuće, možete baciti oko na video.   

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju