Bez obzira na to što ime sugerira, bubble tea uopće ne mora biti čaj. Taj napitak ima status opsesije u Aziji, a i sve više Europljana ne može bez svoje dnevne doze čaja, kave ili soka s neobičnim dodacima poput primjerice egzotičnog voća.

Biseri tapioke koja se dobiva od korijena biljke kasave, odnosno manioke, duša su bubble tea zbog svoje strukture poput gumenih bombona. No ovo piće ne duguje naziv mekim kuglicama nego pjeni koja se dobiva nakon što se čaj promućka kako bi iskočile arome.

Iako se pije posvuda original potječe iz Tajvana, gdje se pojavio u osamdesetima. U originalu se radilo o crnom čaju s mlijekom i šećerom koji bi se dobro protresao s ledom. Želatinaste loptice rade se od korijena koji se koristi za zgušnjavanje jela poput kolača i pudinga. Te se ljepljive kuglice žvaču između gutljaja. Tapioku može zamijeniti aloe vera ili žele. Najpopularnija varijanta je klasični crni čaj s kuglicama tapioke koji će vas zasladiti i razbuditi, ali popularni su i okusi poput tara (ljubičasti slatki gomolj sličan krumpiru), matcha, te voćne varijante poput mango i jagoda. 

Postoje obične bijele i crne kuglice tapioke – crne kuglice su češće i sadrže smeđi šećer ili karamel za boju i okus. Bubble tea se obično poslužuje hladan, ali postoje i tople verzije.

Popularni napitak možete i sami napraviti; tapioku ćete pronaći u prodavaonicama zdrave ili azijske hrane, ali možete je napraviti tako da pomiješate pola šalice vruće vode sa šalicom brašna tapioke i oblikujete kuglice koje zatim kuhajte nekoliko minuta.

Čini čuda za zdravlje: Pasta od samo jednog sastojka koju jedu tek rijetki Hrvati Preljev na bazi tahinija poslužite sa salatom i povrćem po želji Humus se radi s tahini pastom Datulje punjene tahinijem i orasima +0 Tahini je pasta od sezama

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju