Torta della Nonna klasični je toskanski kolač i jedan je od najraširenijih i najpoznatijih talijanskih deserata. Za njegov je uspjeh najvjerojatnije zaslužna jednostavnost: tijesto, krema i na vrhu pinjoli i šećer u prahu.

Talijanske pokrajine Arezzo i Firenca u trajnoj su zavadi oko podrijetla ovog kolača jer ga svaka od njih svojata. Ipak, najrašireniju verziju  recepta nije zapisala nikakva baka, nego kuhar Guido Samorini.

Iako se tu i tamo pojavi neka varijacija ovog deserta, niti jedna se nije primila jer se svi uvijek radije vraćaju na jednostavan i savršeno ukusan original.

Za pripremu će vam trebati oko 40 minuta, a torta se peče sat i 15. Uz pomoć jednostavnog trika možete spriječiti da pinjoli zagore: dobro ih isperite u hladnoj vodi prije pečenja.

Tortu della Nonna ostavite u hladnjaku barem 3 sata prije posluživanja  da se dobro stegne.

Sastojci za toskansku tortu s pinjolima:

Tijesto

  • 300 g brašna 00
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 130g sitnog šećera
  • 150g maslaca, hladnog, narezanog na sitne kockice (plus dodatak za podmazivanje lima)
  • 1 veliko jaje, plus 1 žumanjak, lagano umućen
  • korica od 1 limuna, naribana

Krema

  • 5 većih žumanjaka
  • 100 g šećera u prahu
  • 30 g brašna 00
  • 600 ml punomasnog mlijeka
  • kora od 1 limuna, na tanke trakice
  • sjemenke iz 1/2 mahune vanilije 

Posluživanje

  • 80 g pinjola, ispranih u hladnoj vodi
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema toskanske torte s pinjolima:

  1. Napravite tijesto. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer u velikoj zdjeli i rukama umijestite maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje, žumanjak i naribanu koricu limuna i mijesite dok se tijesto ne sjedini. Napravite kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji sat vremena u hladnjaku.
  2. Napravite kremu. U srednje velikoj staklenoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke s pola količine šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Polako dodajte brašno i nastavite miksati dok se potpuno ne sjedini. Prelijte sa 60 ml mlijeka, umutite i ostavite sa strane.
  3. U lonac stavite preostalo mlijeko, šećer, limunovu koricu i vaniliju. Stavite lonac na laganu vatru i zakuhajte. Maknite s vatre, bacite koricu limuna i nježno prelijte vruće mlijeko preko kreme u staklenoj zdjeli neprestano miješajući.
  4. Vratite kremu u lonac i stavite je na laganu vatru. Kuhajte dok krema ne postane gusta i sjajna, često miješajte i pazite da ne zagori. Kad se zgusne, maknite je s vatre i prelijte u čistu staklenu zdjelu.
  5. Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom da se ne stvori kožica i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pite promjera 26 cm premažite maslacem i pobrašnite.
  7. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na 2 dijela, od kojih je jedan veći, oko 2/3 ukupnog tijesta. Veći dio razvaljajte u krug debljine oko 2 mm, da bude dovoljno velik da prekrije dno i stranice kalupa. Stavite tijesto preko kalupa i prstima ga ugurajte u kalup. Izbodite vilicom površinu kore.
  8. Koru nadjenite ohlađenom kremom i poravnajte površinu. Preostalo tijesto razvaljajte u tanki krug koji je dovoljno velik da potpuno prekrije vrh tarta. Odrežite višak tijesta, pa spojite rukama gornju i donju koru.
  9. Površinu tarta pospite vlažnim pinjolima i lagano ih utisnite u tijesto.
  10. Pecite 45 minuta. Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ga pospete šećerom u prahu.
  11. Narežite i poslužite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju