• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Nonina torta s pinjolima: Klasični recept koji je posvađao dvije talijanske pokrajine

Iako se tu i tamo pojavi neka varijanta ovog deserta, niti jedna se nije primila jer se svi uvijek radije vraćaju ne jednostavan i savršeno ukusan original.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.05.2023 06:35 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Torta della Nonna klasični je toskanski kolač i jedan je od najraširenijih i najpoznatijih talijanskih deserata. Za njegov je uspjeh najvjerojatnije zaslužna jednostavnost: tijesto, krema i na vrhu pinjoli i šećer u prahu.

U trendu Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom Piletina u umaku od vina coq au vin blanc Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku Svinjski kotlet možete spremiti za 15-ak minuta Gotovo za 15-ak minuta Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor

Talijanske pokrajine Arezzo i Firenca u trajnoj su zavadi oko podrijetla ovog kolača jer ga svaka od njih svojata. Ipak, najrašireniju verziju  recepta nije zapisala nikakva baka, nego kuhar Guido Samorini.

Iako se tu i tamo pojavi neka varijacija ovog deserta, niti jedna se nije primila jer se svi uvijek radije vraćaju na jednostavan i savršeno ukusan original.

Za pripremu će vam trebati oko 40 minuta, a torta se peče sat i 15. Uz pomoć jednostavnog trika možete spriječiti da pinjoli zagore: dobro ih isperite u hladnoj vodi prije pečenja.

Tortu della Nonna ostavite u hladnjaku barem 3 sata prije posluživanja  da se dobro stegne.

Sastojci za toskansku tortu s pinjolima:

Tijesto

  • 300 g brašna 00
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 130g sitnog šećera
  • 150g maslaca, hladnog, narezanog na sitne kockice (plus dodatak za podmazivanje lima)
  • 1 veliko jaje, plus 1 žumanjak, lagano umućen
  • korica od 1 limuna, naribana

Krema

  • 5 većih žumanjaka
  • 100 g šećera u prahu
  • 30 g brašna 00
  • 600 ml punomasnog mlijeka
  • kora od 1 limuna, na tanke trakice
  • sjemenke iz 1/2 mahune vanilije 

Posluživanje

  • 80 g pinjola, ispranih u hladnoj vodi
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema toskanske torte s pinjolima:

  1. Napravite tijesto. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer u velikoj zdjeli i rukama umijestite maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje, žumanjak i naribanu koricu limuna i mijesite dok se tijesto ne sjedini. Napravite kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji sat vremena u hladnjaku.
  2. Napravite kremu. U srednje velikoj staklenoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke s pola količine šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Polako dodajte brašno i nastavite miksati dok se potpuno ne sjedini. Prelijte sa 60 ml mlijeka, umutite i ostavite sa strane.
  3. U lonac stavite preostalo mlijeko, šećer, limunovu koricu i vaniliju. Stavite lonac na laganu vatru i zakuhajte. Maknite s vatre, bacite koricu limuna i nježno prelijte vruće mlijeko preko kreme u staklenoj zdjeli neprestano miješajući.
  4. Vratite kremu u lonac i stavite je na laganu vatru. Kuhajte dok krema ne postane gusta i sjajna, često miješajte i pazite da ne zagori. Kad se zgusne, maknite je s vatre i prelijte u čistu staklenu zdjelu.
  5. Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom da se ne stvori kožica i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pite promjera 26 cm premažite maslacem i pobrašnite.
  7. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na 2 dijela, od kojih je jedan veći, oko 2/3 ukupnog tijesta. Veći dio razvaljajte u krug debljine oko 2 mm, da bude dovoljno velik da prekrije dno i stranice kalupa. Stavite tijesto preko kalupa i prstima ga ugurajte u kalup. Izbodite vilicom površinu kore.
  8. Koru nadjenite ohlađenom kremom i poravnajte površinu. Preostalo tijesto razvaljajte u tanki krug koji je dovoljno velik da potpuno prekrije vrh tarta. Odrežite višak tijesta, pa spojite rukama gornju i donju koru.
  9. Površinu tarta pospite vlažnim pinjolima i lagano ih utisnite u tijesto.
  10. Pecite 45 minuta. Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ga pospete šećerom u prahu.
  11. Narežite i poslužite.

 

  • #što kuhati
  • #Recepti
  • #desert
  • #talijanska kuhinja
  • #toskanska kuhinja
  • #pinjoli
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
3 puta viša od Mount Everesta: Najveća planina u Sunčevom sustavu
Planina Olimp
3 puta viša od Mount Everesta: Najveća planina u Sunčevom sustavu
Jeste li čuli za Hanle? Ovo malo himalajsko selo živi - među zvijezdama
Rezervat tamnog neba
Jeste li čuli za Hanle? Ovo malo himalajsko selo živi - među zvijezdama
Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju
Koga vodite?
Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju
Sporo pečena junetina sa zapečenim sirom recept
Savršeni nedjeljni ručak
Imamo recept i nije uopće kompliciran: Božanstveno mekana junetina koja se može rezati vilicom
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ubojstvo u Zagrebu: 43-godišnjak ubio 40-godišnjaka
istraga u tijeku
Užas u Zagrebu: Prvo su zajedno pili, a onda ga je ubio
Namagarčili su vas prije deset godina, a sada se priprema novi udar na džepove građana: Imamo savjet za sve stanare
muke po razdjelnicima
Namagarčili su vas prije deset godina, a sada se priprema novi udar na džepove građana: Imamo savjet za sve stanare
S grobova kradu lampione, aranžmane...
Ništa im nije sveto
Počelo je: Kradu sve što stignu, ali ima rješenja kako to spriječiti
show
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
dirljiv koncert
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Zahvaća kožu, zglobove, bubrege ...
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
zabava
Ovo se zove čisti horor: Svjetla na površini rijeke nisu krijesnice, istina je puno strašnija
Samo za hrabre!
Ovo se zove čisti horor: Svjetla na površini rijeke nisu krijesnice, istina je puno strašnija
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
LOL
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
Semafor kod Velike Gorice zbunio vozače! Odmah će vam biti jasno i zašto
Raspad sistema
Semafor kod Velike Gorice zbunio vozače! Odmah će vam biti jasno i zašto
tech
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
Zanimljivo otkriće
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Fototermalna terapija
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
sport
Vitor Lima intervju: Igrati za Hrvatsku je moj san, već sam se krenuo bojati da se neće ostvariti"
NAPOKON U KOCKICAMA
Vitor Lima: "Igrati za Hrvatsku je moj san, a snovi su sad postali stvarnost"
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
NIJE MOGLO GORE
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
Lyon pod istragom zbog igranja Rachida Ghezzala protiv Utrechta u Europskoj ligi
Podnesena žalba
Dinamo bi mogao profitirati od skandala u Lyonu: Poništava se rezultat prvog kola EL-a?
tv
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
U dobru i zlu: Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
U DOBRU I ZLU
Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
U dobru i zlu: Vijest je obradovala sve, osim nje
U DOBRU I ZLU
Vijest je obradovala sve, osim nje
putovanja
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
novac
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
lifestyle
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Ulična moda Zagreb u čipkastim najlonkama i robusnim čizmama
Privukla poglede
Plavuša iz centra Zagreba: Čipkaste najlonke kojima su robusne čizme fantastičan par
Slastičarna u Osijeku osvaja svojim prelijepim i šarmantnim uređenjem
Osječani je obožavaju
Slastičarnica u Osijeku osvaja svojim prelijepim uređenjem, a kolači izgledaju poput čiste fantazije
sve
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Vitor Lima intervju: Igrati za Hrvatsku je moj san, već sam se krenuo bojati da se neće ostvariti"
NAPOKON U KOCKICAMA
Vitor Lima: "Igrati za Hrvatsku je moj san, a snovi su sad postali stvarnost"
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
NIJE MOGLO GORE
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
Pirjani kupus sa slaninom
Za pola sata

Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)

Pirjani kupus sa slaninom dokaz je da najjednostavnija jela često imaju najbolji okus. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Složenac s kupusom i mljevenim mesom Hrana i piće
    Nije teško

    Odmotana sarma: Recept za dane kada vam se jede omiljeno jelo, a nemate puno vremena

  • Goveđi gulaš s mrkvom i krumpirom Hrana i piće
    Sporo kuhan

    Da čitava kuća zamiriši "na domaće": Recept za goveđi gulaš iz pećnice

  • Pirjani kupus sa slaninom Hrana i piće
    Za pola sata

    Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close