• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Nonina torta s pinjolima: Klasični recept koji je posvađao dvije talijanske pokrajine

Iako se tu i tamo pojavi neka varijanta ovog deserta, niti jedna se nije primila jer se svi uvijek radije vraćaju ne jednostavan i savršeno ukusan original.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.05.2023 06:35 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Torta della Nonna klasični je toskanski kolač i jedan je od najraširenijih i najpoznatijih talijanskih deserata. Za njegov je uspjeh najvjerojatnije zaslužna jednostavnost: tijesto, krema i na vrhu pinjoli i šećer u prahu.

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Grand Egyptian Museum (GEM) Novi na popisu Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Talijanske pokrajine Arezzo i Firenca u trajnoj su zavadi oko podrijetla ovog kolača jer ga svaka od njih svojata. Ipak, najrašireniju verziju  recepta nije zapisala nikakva baka, nego kuhar Guido Samorini.

Iako se tu i tamo pojavi neka varijacija ovog deserta, niti jedna se nije primila jer se svi uvijek radije vraćaju na jednostavan i savršeno ukusan original.

Za pripremu će vam trebati oko 40 minuta, a torta se peče sat i 15. Uz pomoć jednostavnog trika možete spriječiti da pinjoli zagore: dobro ih isperite u hladnoj vodi prije pečenja.

Tortu della Nonna ostavite u hladnjaku barem 3 sata prije posluživanja  da se dobro stegne.

Sastojci za toskansku tortu s pinjolima:

Tijesto

  • 300 g brašna 00
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 130g sitnog šećera
  • 150g maslaca, hladnog, narezanog na sitne kockice (plus dodatak za podmazivanje lima)
  • 1 veliko jaje, plus 1 žumanjak, lagano umućen
  • korica od 1 limuna, naribana

Krema

  • 5 većih žumanjaka
  • 100 g šećera u prahu
  • 30 g brašna 00
  • 600 ml punomasnog mlijeka
  • kora od 1 limuna, na tanke trakice
  • sjemenke iz 1/2 mahune vanilije 

Posluživanje

  • 80 g pinjola, ispranih u hladnoj vodi
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema toskanske torte s pinjolima:

  1. Napravite tijesto. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer u velikoj zdjeli i rukama umijestite maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje, žumanjak i naribanu koricu limuna i mijesite dok se tijesto ne sjedini. Napravite kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji sat vremena u hladnjaku.
  2. Napravite kremu. U srednje velikoj staklenoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke s pola količine šećera dok se šećer potpuno ne otopi. Polako dodajte brašno i nastavite miksati dok se potpuno ne sjedini. Prelijte sa 60 ml mlijeka, umutite i ostavite sa strane.
  3. U lonac stavite preostalo mlijeko, šećer, limunovu koricu i vaniliju. Stavite lonac na laganu vatru i zakuhajte. Maknite s vatre, bacite koricu limuna i nježno prelijte vruće mlijeko preko kreme u staklenoj zdjeli neprestano miješajući.
  4. Vratite kremu u lonac i stavite je na laganu vatru. Kuhajte dok krema ne postane gusta i sjajna, često miješajte i pazite da ne zagori. Kad se zgusne, maknite je s vatre i prelijte u čistu staklenu zdjelu.
  5. Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom da se ne stvori kožica i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pite promjera 26 cm premažite maslacem i pobrašnite.
  7. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na 2 dijela, od kojih je jedan veći, oko 2/3 ukupnog tijesta. Veći dio razvaljajte u krug debljine oko 2 mm, da bude dovoljno velik da prekrije dno i stranice kalupa. Stavite tijesto preko kalupa i prstima ga ugurajte u kalup. Izbodite vilicom površinu kore.
  8. Koru nadjenite ohlađenom kremom i poravnajte površinu. Preostalo tijesto razvaljajte u tanki krug koji je dovoljno velik da potpuno prekrije vrh tarta. Odrežite višak tijesta, pa spojite rukama gornju i donju koru.
  9. Površinu tarta pospite vlažnim pinjolima i lagano ih utisnite u tijesto.
  10. Pecite 45 minuta. Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ga pospete šećerom u prahu.
  11. Narežite i poslužite.

 

  • #što kuhati
  • #Recepti
  • #desert
  • #talijanska kuhinja
  • #toskanska kuhinja
  • #pinjoli
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Prava jesenska
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
(Ohridski) čomlek
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Nenamjerno, a sjajno
Kada pogreška vrijedi milijarde: Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Kako je Staljin ukinuo - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Nije išlo
Kako su u Rusiji ukinuli - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Kripto prevarant i supruga ubijeni u Emiratima
Namamili ih na sastanak
Ubijeni milijunaš i supruga: Raskomadane ih pronašli u kontejnerima
Veterinarska struka: Potrebno ulaganje države, bolesti se šire, struke sve manje
Veterinari upozoravaju
Hrvatska je u ozbiljnom problemu: "Bolesti se šire, a struke je sve manje, svakodnevno trpimo napade"
show
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Gordan Grlić Radman u šetnju zagrebačkom špicom poveo suprugu Marijanu
evo kako izgleda!
Ministar Grlić Radman pod ruku je u šetnji špicom vodio suprugu, o kojoj je poznato samo jedno
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
otežan put
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
Kumovi: Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
putovanja
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
Salonke Jimmy Choo iz bridal kolekcije
BLJEŠTAVE LJEPOTICE
Savršenstvo! Jesu li ovo najljepše štikle za mladenke koje ste dosad vidjeli?
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
sve
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
otežan put
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Pileće okruglice s ricottom
Za pola sata

Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije

Pileće okruglice s ricottom pravi su dokaz da i večera spremna za manje od 20 minuta može biti nevjerojatno ukusna. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Čomlek - ilustracija Hrana i piće
    (Ohridski) čomlek

    Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)

  • Polpete od tune Hrana i piće
    Jeftino i za čas

    Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune

  • Pileće okruglice s ricottom Hrana i piće
    Za pola sata

    Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close