Savršeno pečen krumpir s komadićima hrskave slanine, lukom i finim kremastim preljevom od sira i vrhnja "prodaje" se sam od sebe jer osim što svi sastojci provjereno dobro idu zajedno, hrskavost je uvijek dodatni plus... ili u ovom slučaju - dva.

Ovu ukusnu i zasitnu salatu možete poslužiti i samu, kao toplo predjelo, kao prilog, ali i kao glavno jelo jer vam uz nju ništa neće nedostajati.

Topla krumpir-salata sa slaninom i preljevom od sira i vrhnja - sastojci:

  • 2 kg krumpira
  • 2 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 režnja češnjaka, neoguljena
  • 125 g krem-sira, omekšalog
  • 125 g kiselog vrhnja
  • 120 ml mlijeka
  • 2 čajne žličice dijon senfa
  • 80 g parmezana, svježe naribanog
  • 200 g slanine, nasjeckane na kockice ili trake
  • 3 mlada luka, narezana na tanke kolutiće
  • naribana limunova korica, za posluživanje
  • sol
  • papar

Topla krumpir-salata sa slaninom i preljevom od sira i vrhnja - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Veći lim obložite papirom za pečenje.
  2. Krumpir narežite na četvrtine (sitniji mladi krumpir ne trebate guliti ni rezati), stavite u veliki lonac, prelijte hladnom vodom i zakuhajte na jakoj vatri. Kuhajte 5 minuta ili dok ne omekša pa ocijedite.
  3. Prebacite na pripremljeni lim za pečenje. Pokapajte ga s 2 žlice ulja i dobro promiješajte pa posolite i popaprite.
  4. Pecite krumpir 40 minuta, a na pola vremena ga okrenite. Dodajte čitave češnjeve češnjaka i pecite još 15-ak minuta, dok krumpir ne postane zlatan i hrskav.
  5. Stavite krem sir, kiselo vrhnje i mlijeko da se kuhaju na srednjoj vatri oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane potpuno glatka. U smjesu istisnite meso iz pečenog češnjaka. Dodajte senf i parmezan. Kuhajte još otprilike 5 minuta, dok se parmezan ne otopi. Posolite i popaprite.
  6. Na preostalih pola žlice ulja popržite kockice slanine dok im rubovi ne postanu hrskavi. Maknite s vatre, dodajte nasjeckani mladi luk i promiješajte.
  7. Dodajte 3/4 slanine s lukom u umak od sira i vrhnja.
  8. Prebacite krumpir u zdjelu za posluživanje i prelijte preljevom od sira i vrhnja. Začinite s još papra.
  9. Pospite naribanom limunovom koricom i preostalom slaninom i lukom pa poslužite.

Ukusne, povoljne i dostupne: Mario Mihelj otkriva kako najlakše očistiti školjke Kako očistiti školjke? - 3 Kako očistiti školjke? - 1 +0 Kako očistiti školjke? - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju