Savršeno pečen krumpir s komadićima hrskave slanine, lukom i finim kremastim preljevom od sira i vrhnja "prodaje" se sam od sebe jer osim što svi sastojci provjereno dobro idu zajedno, hrskavost je uvijek dodatni plus... ili u ovom slučaju - dva.
Ovu ukusnu i zasitnu salatu možete poslužiti i samu, kao toplo predjelo, kao prilog, ali i kao glavno jelo jer vam uz nju ništa neće nedostajati.
Topla krumpir-salata sa slaninom i preljevom od sira i vrhnja - sastojci:
- 2 kg krumpira
- 2 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 režnja češnjaka, neoguljena
- 125 g krem-sira, omekšalog
- 125 g kiselog vrhnja
- 120 ml mlijeka
- 2 čajne žličice dijon senfa
- 80 g parmezana, svježe naribanog
- 200 g slanine, nasjeckane na kockice ili trake
- 3 mlada luka, narezana na tanke kolutiće
- naribana limunova korica, za posluživanje
- sol
- papar
Topla krumpir-salata sa slaninom i preljevom od sira i vrhnja - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Veći lim obložite papirom za pečenje.
- Krumpir narežite na četvrtine (sitniji mladi krumpir ne trebate guliti ni rezati), stavite u veliki lonac, prelijte hladnom vodom i zakuhajte na jakoj vatri. Kuhajte 5 minuta ili dok ne omekša pa ocijedite.
- Prebacite na pripremljeni lim za pečenje. Pokapajte ga s 2 žlice ulja i dobro promiješajte pa posolite i popaprite.
- Pecite krumpir 40 minuta, a na pola vremena ga okrenite. Dodajte čitave češnjeve češnjaka i pecite još 15-ak minuta, dok krumpir ne postane zlatan i hrskav.
- Stavite krem sir, kiselo vrhnje i mlijeko da se kuhaju na srednjoj vatri oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane potpuno glatka. U smjesu istisnite meso iz pečenog češnjaka. Dodajte senf i parmezan. Kuhajte još otprilike 5 minuta, dok se parmezan ne otopi. Posolite i popaprite.
- Na preostalih pola žlice ulja popržite kockice slanine dok im rubovi ne postanu hrskavi. Maknite s vatre, dodajte nasjeckani mladi luk i promiješajte.
- Dodajte 3/4 slanine s lukom u umak od sira i vrhnja.
- Prebacite krumpir u zdjelu za posluživanje i prelijte preljevom od sira i vrhnja. Začinite s još papra.
- Pospite naribanom limunovom koricom i preostalom slaninom i lukom pa poslužite.
Ukusne, povoljne i dostupne: Mario Mihelj otkriva kako najlakše očistiti školjke +0