Dagnje su odlična namirnica, koju raznim jednostavnim načinima pripreme možemo podići u samo gastronomsko nebo. Mnogi smatraju kako ih je teško očistiti, ali to je vrlo jednostavan proces za koji treba samo malo strpljenje i prakse.
Kada nabavite svježe dagnje, stavite ih u vodu i lagano krenite čistiti jednu po jednu. Ono što bi vam najviše moglo smetati je poveznica, koja izgleda poput niti ili kose, a dagnja se preko nje hrani. Taj dio nije jestiv i važno ga je ukloniti. Nježnim pokretima nastojte malo po malo izvući cijele niti i onda je dagnja zapravo čista.
Školjka, a pogotovo dagnje na sebi često imaju koralje, koje možete i ostaviti na školjci, ali ako ih je puno chef Mario Mihelj savjetuje da uzmete kuhinjsku žicu i istružete te dijelove. Još jednom prođite dagnjama kroz vodu i spremni se za cijelu paletu recepata s dagnama. Ako želite otkriti nove tehnike i osnove kulinarstva predlažemo da pogledate što je sve pripremio Mario Mihelj u Školi kuhanja.