Kada je vani vruće, ne želimo provoditi puno vremena u kuhinji, paliti pećnicu ni štednjak. U potrazi smo za jednostavnim, ukusnim i osvježavajućim jelima koja dobro zasićuju, ali ne padaju teško na želudac. Ovaj tjedan donosimo vam upravo takve recepte.

Kako bismo si olakšali pripremu obroka, koristimo se malim trikovima – piletinu ćemo kupiti već pečenu u supermarketu i dodati svojim jelima. Okrenut ćemo se i biljnim izvorima bjelančevina, poput graha, leće i slanutka, koji se mogu kupiti već termički obrađeni u konzervi.

Jest ćemo i puno svježeg voća i povrća koji obiluju vitaminima i mineralima te odlično osvježavaju u vrući ljetni dan. #MeatlessMonday otvaramo sa španjolskom juhom gazpacho, koja se radi od starog kruha i svježeg sezonskog povrća, a konzumira iz čašice za rakiju.

Gazpacho juhu možete trznuti iz čašice za rakiju Gazpacho juhu možete trznuti iz čašice za rakiju (Foto: Shutterstock)

Ljubitelji ribe i morskih plodova uživat će ovoga tjedna u finoj pašteti od tune (iz konzerve) i cevicheu – salati od svježih rakova, koji se termički obrađuju u kiselini citrusnog voća.

Naći će se tu nešto i za ljubitelje slatkog – ukusni smoothie od banane i maslaca od kikirikija ili pak fine kuglice od kokosa koje se spremaju od svega tri sastojka.

Ponedjeljak, 17. 7. – Juha gazpacho

Gazpacho je tradicionalna juha s juga Španjolske koja se priprema od svježe rajčice i drugog sirovog povrća. Ona potiče rad žlijezda slinovnica, a služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tijekom ljeta. Ne čudi stoga što ga mnogi služe u čašici za rakiju, a može se trznuti prije glavnog jela. Evo kako se sprema.

Utorak, 18. 7. – Pašteta od tune

Tuna iz konzerve može biti sjajna baza mnogim jelima. Mi vam predlažemo ukusnu paštetu od tune, koja se može složiti za svega nekoliko minuta te od samo nekoliko sastojaka. Riječ je o namazu koji će se sjajno sljubiti uz krekere, fini kruh ili čak čips. Imamo recept.

Pašteta od tune Pašteta od tune (Foto: Getty Images)

Srijeda, 19. 7. – Smoothie od banane i maslaca od kikirikija

Smoothie je prefin obrok u čaši za koji ne morate imati previše kulinarskog znanja – tek dobar blender ili sjeckalicu povrća. Uz maslac od kikirikija, u ovaj kremasti smoothie idu banane i zobene pahuljice, a za potpuno savršenstvo i sklad okusa pobrinut će se cimet i muškatni oraščić. Po želji možete dodati i nešto proteinskog praha. Evo što trebate napraviti.

Četvrtak, 20. 7. – Salata od graha

Grah je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla. Sljubite ga s nešto svježeg povrća, orašastim plodovima, pa čak i jabukom, kako biste dobili ukusnu i zasitnu salatu. Imamo recept!

Petak, 21. 7. – Ceviche od morskih plodova

Ceviche je popularni ljetni koktel koji se priprema od morskih plodova, termički obrađuje kiselinom iz citrusnog voća, a jede uz plažu diljem Latinske Amerike. Za njegovu vam pripremu ne treba veliko znanje, tek malo organizacije. Evo i recepta.

Ceviche Ceviche (Foto: Getty Images)

Subota, 22. 7. – Kokos-kuglice

Kuglice od kokosa pripremaju se od samo tri sastojka – grubo mljevenog kokosova brašna, slatkog kondenziranog mlijeka i blanširanih badema. Najteži dio u ovom receptu jest čekanje da se kuglice ohlade prije posluživanja.

Nedjelja, 23. 7. – Tortilje punjene pečenom piletinom i povrćem

Kupite pečeno pile u supermarketu i napravite ručak za pet minuta. Tortilju premažite omiljenim namazom, mi vam predlažemo sočni humus, dodajte povrće po želji i malo piletine te zarolajte. Umjesto piletine možete iskoristiti i komadiće feta sira. Evo što trebate napraviti.

Brzo, fino i bez puno suđa: 7 neodoljivih ljetnih jela za svaki dan ovog tjedna Pečeni losos sa zelenim umakom Čokoladni kolač Tost +3 Šopska salata

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju