Ceviche je popularni ljetni koktel koji se priprema od morskih plodova, 'termički obrađuje' kiselinom iz citrusnog voća, a jede uz plažu diljem Latinske Amerike.
Za njegovu pripremu ne treba vam veliko znanje, tek malo organizacije.
Da bi se očišćeno meso rakova odgovarajuće termički obradilo - stavite ga u ocijeđeni sok limete na barem pola sata i stavite u hladnjak.
Sastojci za ceviche:
- 1/2 kg očišćenih škampa (mogu i jakobove kapice, kozice)
- 8 limeta
- 2 svježe rajčice
- 1 luk
- 2 narezane stabljike celera
- 1/2 zelene paprike
- 1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršina
- svježi crni papar
- maslinovo ulje
- svježi korijenader
Priprema cevichea:
- Iscijedite sok limete i stavite je u zdjelu. U nju ubacite sirove i očišćene škampe tako da budu u potpunosti prekriveni sokom. Alu folijom prekrijte zdjelu i stavite je u hladnjak pola sata do sat vremena.
- Kiselina u citrusu 'termički' će obraditi morske plodove, a ovisno o debljini proteina to će trajati od 5 do 10 minuta za Jakobove kapice ili narezane komadiće očišćene ribe, ili sat vremena za škampe i deblje rakove. Znat ćete da su škampi spremni za serviranje kad prozirno meso postane bijelo.
- Imajte na umu da će predugo izlaganje kiseline ribi 'prekuhati' ribu, pa provjeravajte ribu dok se 'paca'. Isto tako, koristite samo najsvježije namirnice kako bi dobili ukusan i fin obrok.
- Ostatak namirnica očistite, narežite na sitne kockice i združite s morskim plodovima, a sve zajedno začinite maslinovim uljem, paprom i začinskim biljem.
- Poslužite u manjim čašicama s čačkalicom uz kakav krasan morski prizor. Dobar tek!