Ceviche je popularni ljetni koktel koji se priprema od morskih plodova, 'termički obrađuje' kiselinom iz citrusnog voća, a jede uz plažu diljem Latinske Amerike.

Za njegovu pripremu ne treba vam veliko znanje, tek malo organizacije.

Da bi se očišćeno meso rakova odgovarajuće termički obradilo - stavite ga u ocijeđeni sok limete na barem pola sata i stavite u hladnjak.

Sastojci za ceviche:

  • 1/2 kg očišćenih škampa (mogu i jakobove kapice, kozice)
  • 8 limeta
  • 2 svježe rajčice
  • 1 luk
  • 2 narezane stabljike celera
  • 1/2 zelene paprike
  • 1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • svježi crni papar
  • maslinovo ulje
  • svježi korijenader

Priprema cevichea:

  1. Iscijedite sok limete i stavite je u zdjelu. U nju ubacite sirove i očišćene škampe tako da budu u potpunosti prekriveni sokom. Alu folijom prekrijte zdjelu i stavite je u hladnjak pola sata do sat vremena.
  2. Kiselina u citrusu 'termički' će obraditi morske plodove, a ovisno o debljini proteina to će trajati od 5 do 10 minuta za Jakobove kapice ili narezane komadiće očišćene ribe, ili sat vremena za škampe i deblje rakove. Znat ćete da su škampi spremni za serviranje kad prozirno meso postane bijelo.
  3. Imajte na umu da će predugo izlaganje kiseline ribi 'prekuhati' ribu, pa provjeravajte ribu dok se 'paca'. Isto tako, koristite samo najsvježije namirnice kako bi dobili ukusan i fin obrok.
  4. Ostatak namirnica očistite, narežite na sitne kockice i združite s morskim plodovima, a sve zajedno začinite maslinovim uljem, paprom i začinskim biljem.
  5. Poslužite u manjim čašicama s čačkalicom uz kakav krasan morski prizor. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju