Meso toliko meko da se samo odvaja od kosti i miriše na primamljive začine specijalitet je na Jamajci, gdje se takav način pripreme naziva jerk. Obično se jede prstima i poslužuje uz kakvo pivo ili koktel od ruma. U prošlosti je svinjetina bila omiljeno meso koje se pripremalo na takav način, a u novije vrijeme zamijenila ju je piletina, ali koriste se i druge vrste mesa, kao i morski plodovi.
Ključni sastojak je mješavina začina: luka, mladog luka, timijana, jamajačkog pimenta (poznat i kao pimento, a ima snažan, papreni okus, koji podsjeća na cimet i klinčić), čilija, soli, muškatnog oraščića i cimeta. Ti su se začini prvobitno koristili kako bi meso dulje ostalo svježe, ali pružaju i fantastičnu aromu jelu.
Sastojci za jerk piletinu:
- 2 manja pileta
- 1 glavica luka
- 3 mlada luka
- 2 ljute papričice
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica mješavine pet začina
- 1 žlica mljevenog pimenta
- 1 žlica mljevenog papra
- 1 žlica suhog timijana
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 1 žličica soli
- 1 dl sojina umaka
- 1 žlica ulja
Priprema jerk piletine:
- Nasjeckajte luk, mladi luk, papriku i češnjak. U blenderu pomiješajte luk, mladi luk, papričice, češnjak, mješavinu pet začina, piment, papar, timijan, muškatni oraščić i sol pa ih izmiksajte u grubu pastu dodajući sojin umak i ulje u neprekidnom mlazu.
- Ulijte marinadu u veliku, plitku posudu, dodajte piletinu i premažite je. Pokrijte je i stavite u hladnjak preko noći.
- Prije nego što nastavite, ostavite piletinu na sobnoj temperaturi. Zagrijte roštilj ili tavu. Pecite piletinu na srednje jakoj vatri, povremeno je okrećući, 35 do 40 minuta. Prebacite piletinu na tanjur i poslužite.