Meso toliko meko da se samo odvaja od kosti i miriše na primamljive začine specijalitet je na Jamajci, gdje se takav način pripreme naziva jerk. Obično se jede prstima i poslužuje uz kakvo pivo ili koktel od ruma. U prošlosti je svinjetina bila omiljeno meso koje se pripremalo na takav način, a u novije vrijeme zamijenila ju je piletina, ali koriste se i druge vrste mesa, kao i morski plodovi.

Ključni sastojak je mješavina začina: luka, mladog luka, timijana, jamajačkog pimenta (poznat i kao pimento, a ima snažan, papreni okus, koji podsjeća na cimet i klinčić), čilija, soli, muškatnog oraščića i cimeta. Ti su se začini prvobitno koristili kako bi meso dulje ostalo svježe, ali pružaju i fantastičnu aromu jelu.

Sastojci za jerk piletinu:

  • 2 manja pileta
  • 1 glavica luka
  • 3 mlada luka
  • 2 ljute papričice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica mješavine pet začina
  • 1 žlica mljevenog pimenta
  • 1 žlica mljevenog papra
  • 1 žlica suhog timijana
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 1 žličica soli
  • 1 dl sojina umaka
  • 1 žlica ulja

Priprema jerk piletine: 

  1. Nasjeckajte luk, mladi luk, papriku i češnjak. U blenderu pomiješajte luk, mladi luk, papričice, češnjak, mješavinu pet začina, piment, papar, timijan, muškatni oraščić i sol pa ih izmiksajte u grubu pastu dodajući sojin umak i ulje u neprekidnom mlazu.
  2. Ulijte marinadu u veliku, plitku posudu, dodajte piletinu i premažite je. Pokrijte je i stavite u hladnjak preko noći.
  3. Prije nego što nastavite, ostavite piletinu na sobnoj temperaturi. Zagrijte roštilj ili tavu. Pecite piletinu na srednje jakoj vatri, povremeno je okrećući, 35 do 40 minuta. Prebacite piletinu na tanjur i poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju