• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Zbogom suhim kotletima: Savjeti uz koje će omiljeni zalogaji svinjetine baš uvijek ispasti savršeno sočni

Uz samo malo truda dobit ćete sočne krmiće pune okusa bez obzira na to pečete li ih u pećnici, na tavi ili na roštilju.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 19.02.2024 06:42 komentari
viber Created with Sketch.
Kotleti
Kotleti (Foto:Shutterstock)

Obožavamo svinjske kotlete, ali ih prestanemo obožavati svaki put kada se mučimo sa žvakanjem nečega što najviše podsjeća na gumu, a okus se izgubi odmah na početku te neugodne borbe.

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Druga, možda i gora varijanta je kada fini krti komad mesa ispadne posve bezokusan. Srećom, tome se može doskočiti uz nekoliko jednostavnih trikova uz koje će nemasni komadi mesa (ne samo svinjetine) uvijek baš uvijek ispasti savršeno meki i puni okusa. Da, može se dobiti i jedno i drugo istovremeno. Uz malo truda, dobit ćete sočne krmiće pune okusa bez obzira na to pečete li ih u pećnici, na tavi ili na roštilju.

Malo vremena, puno okusa

Nemojte još paliti vatru. Prije svega, pripremite meso unaprijed i trud će vam se svakako isplatiti. Postoji nekoliko načina da unaprijed pripremite svinjetinu.

Jedan od najlakših je salamurenje. Salamura je zasoljena voda u kojoj će potopljeno meso omekšati i čitavo se prožeti okusima (držite ga potopljenog barem 8 sati). Ne morate se školski držati samo soli i vode, odvažite se u salamuru dodati i druge začine, primjerice mješavinu suhih začina, papar u zrnu, šećer ili začinsko bilje poput ružmarina, sjemena gorušice i korijandera i bit ćete nagrađeni eksplozijom okusa.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ličke šnicle: Recept za tako mekane i sočne odreske koje mogu pripremiti i amateri u kuhinji

Ipak, salamura će dodati vodenasti štih mesu, pa ako niste fan toga – postoji i suha salamura. Jednostavno, obilato obložite meso solju (i drugima začinima, ako želite) i ostavite meso u hladnjaku barem jedan dan. Meso iz suhe salamure neće navući previše vlage u sebe, ali će jako dobro zadržati sočnost pri pečenju.

Naravno, tu je i mariniranje. Za razliku od salamurenja, marinada će utjecati samo na vanjski dio mesa, neće puno omekšati čitav komad, pa će vam za to biti najzahvalniji odresci, medaljoni ili slični manji komadi mesa.

Marinade su mješavina masnoće i kiseline obogaćene začinima, pogodne su i za odreske i za veće komade mesa, a najbolje je da držite meso u marinadi marem tri sata prije pečenja. Recepata za marinadu ima bezbroj i sigurno imate svoj omiljeni, a ako volite eksperimentirati oduševit će vas kameleonski karakter svinjskih kotleta.

Klasika iz tave i pećnice ili nešto ludo i novo

Najsigurniji recept za uspjeh su marinade i salamura, ail ako jednostavno nemate vremena, a pržite meso u tavi – ubacite komade mesa i povrće – mladi luk ili čitavi češnjevi češnjaka izvući će iz kotleta čitavo bogatstvo okusa. Ako narežete meso na komade veličine zalogaja, svaki od njih upit će više dodatnih okusa – svakako vrijedi probati.

Ako radite kotlete na naglo, popržite ih kratko na nježno namašćenoj tavi, a onda dodajte maslac. Ništa ne može biti loše s maslacem, kao što kaže i narodna mudrost, pa nemojte oklijevati i probajte. U vrući maslac možete ubaciti začinsko bilje, češnjak i što već volite, samo pazite da tava nije prevruća i da vatra nije prejaka kako vam maslac ne bi zagorio.

Picanha - 2 Hrana i piće Recept za po mnogima najbolji steak na svijetu

S istim prvim korakom, kratkim prženjem odrezaka na naglo, počinjete i ako ćete raditi kotlete u umaku. Svinjetina jako voli senf, ali ne možete pogriješiti ni s običnim brzim umakom od masnoće u kojoj se peklo meso s malo brašna i vode.

Ako ste više za otvorenu vatru, nikako ne preskačite marinadu, jer ako radite kotlete na ovaj način, ne možete puno utjecati na okus jednom kad je meso bačeno na roštilj (ok, možete ga prepeći ili ne).

Ako ste jedan od smoker-entuzijasta, zašto ne pokušati nadimiti i svinjetinu? Pokušajte ne pretjerati (krtom mesu trebat će puno manje vremena da se nadimi nego mesu s kosti ili masnijim komadima) jer u tom slučaju nećete imati pojma koje meso jedete. Ali ako se dim tek da naslutiti u vašim kotletima, obogatit će ih s jednom novom i nesvakidašnjom dimenzijom.

Ako imate potrebnu aparaturu i volite se igrati, priuštite svojim kotletima kupku pod vakumom ili sous vide. Kuhajte ih sat vremena na 60 stupnjeva i potom kratko popržite na tavi. Zaboravit ćete da su kotleti ikad mogli biti suhi.

Svinjski kotleti ostat će divno sočni i ako ih pečete u pećnici – s nadjevom. Kupite meso za pečenje bez kosti, u komadu, nadjenite meso zamotajte ga u roladu i povežite koncem. Svinjetina se dobro slaže s voćem, pogotovo jabukama, i orašastim plodovima, a punoću okusa osigurat će i luk, celer, peršin, limunov sok…

Još jedna super stvar ako ste se odlučili za pečenje većega komada u pećnici je glazura. Možete nastaviti u voćnom smjeru, pa probati kakvo je pečenje glazirano sokom od ananasa ili naranče ili se možete odlučiti za klasičnu glazuru od meda.

Što god da odlučite probati, sigurni smo da ćete zauvijek promijeniti mišljenje o „suhim i dosadnim“ kotletima. Uživajte i ponovite svaki put kad vas ulovi želja za finim, nemasnim komadom svinjetine.

  Savršena jela iz woka: 5 najčešćih pogrešaka zbog kojih vam meso nije sočno, a povrće hrskavo Prženje u woku Jela iz woka - 3 Jela iz woka - 2 +0 Jela iz woka - 1

 

  • #što kuhati
  • #svinjetina
  • #kotleti
  • #krmenadli
  • #kako kuhati
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Bez zaprške i brašna: Tri najbolja načina za zgušnjavanje variva
Ne koštaju puno
Bez zaprške i brašna: Tri najbolja načina za zgušnjavanje variva
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Pogledajte atmosferu sa Hrvatske noći u Frankfurtu
dogoočekivana noć
Ludnica u Frankfurtu! Pogledajte atmosferu s najvećeg okupljanja Hrvata iz dijaspore
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
sport
VIDEO Ludnica u Zenici! BiH furioznim drugim poluvremenom do preokreta, golčina Bajraktarevića
Velik korak prema SP-u
VIDEO Ludnica u Zenici! BiH furioznim drugim poluvremenom do preokreta, golčina Bajraktarevića
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
Senzacionalno Kosovo: Sredili Slovence i osigurali play-off za Svjetsko prvenstvo!
Bravo i sretno!
Senzacionalno Kosovo: Sredili Slovence i osigurali play-off za Svjetsko prvenstvo!
tv
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
sve
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Kesteni - 4
Zlatni savjeti

10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

Većina kestene zamišlja samo u desertima, ali odlični su i u juhama, rižotima i kao prilog mesu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • I meso se može ispeći a la parmigiana Hrana i piće
    Savršena kombinacija

    Možete ovo jelo napraviti i sa svinjetinom! Recept za prefine kotlete parmigiana

  • Kesteni - 4 Hrana i piće
    Zlatni savjeti

    10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

  • Biskvit Hrana i piće
    Zlatni trikovi

    Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close