Obožavamo svinjske kotlete, ali ih prestanemo obožavati svaki put kada se mučimo sa žvakanjem nečega što najviše podsjeća na gumu, a okus se izgubi odmah na početku te neugodne borbe.

Druga, možda i gora varijanta je kada fini krti komad mesa ispadne posve bezokusan. Srećom, tome se može doskočiti uz nekoliko jednostavnih trikova uz koje će nemasni komadi mesa (ne samo svinjetine) uvijek baš uvijek ispasti savršeno meki i puni okusa. Da, može se dobiti i jedno i drugo istovremeno. Uz malo truda, dobit ćete sočne krmiće pune okusa bez obzira na to pečete li ih u pećnici, na tavi ili na roštilju.

Malo vremena, puno okusa

Nemojte još paliti vatru. Prije svega, pripremite meso unaprijed i trud će vam se svakako isplatiti. Postoji nekoliko načina da unaprijed pripremite svinjetinu.

Jedan od najlakših je salamurenje. Salamura je zasoljena voda u kojoj će potopljeno meso omekšati i čitavo se prožeti okusima (držite ga potopljenog barem 8 sati). Ne morate se školski držati samo soli i vode, odvažite se u salamuru dodati i druge začine, primjerice mješavinu suhih začina, papar u zrnu, šećer ili začinsko bilje poput ružmarina, sjemena gorušice i korijandera i bit ćete nagrađeni eksplozijom okusa.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ličke šnicle: Recept za tako mekane i sočne odreske koje mogu pripremiti i amateri u kuhinji

Ipak, salamura će dodati vodenasti štih mesu, pa ako niste fan toga – postoji i suha salamura. Jednostavno, obilato obložite meso solju (i drugima začinima, ako želite) i ostavite meso u hladnjaku barem jedan dan. Meso iz suhe salamure neće navući previše vlage u sebe, ali će jako dobro zadržati sočnost pri pečenju.

Naravno, tu je i mariniranje. Za razliku od salamurenja, marinada će utjecati samo na vanjski dio mesa, neće puno omekšati čitav komad, pa će vam za to biti najzahvalniji odresci, medaljoni ili slični manji komadi mesa.

Marinade su mješavina masnoće i kiseline obogaćene začinima, pogodne su i za odreske i za veće komade mesa, a najbolje je da držite meso u marinadi marem tri sata prije pečenja. Recepata za marinadu ima bezbroj i sigurno imate svoj omiljeni, a ako volite eksperimentirati oduševit će vas kameleonski karakter svinjskih kotleta.

Klasika iz tave i pećnice ili nešto ludo i novo

Najsigurniji recept za uspjeh su marinade i salamura, ail ako jednostavno nemate vremena, a pržite meso u tavi – ubacite komade mesa i povrće – mladi luk ili čitavi češnjevi češnjaka izvući će iz kotleta čitavo bogatstvo okusa. Ako narežete meso na komade veličine zalogaja, svaki od njih upit će više dodatnih okusa – svakako vrijedi probati.

Ako radite kotlete na naglo, popržite ih kratko na nježno namašćenoj tavi, a onda dodajte maslac. Ništa ne može biti loše s maslacem, kao što kaže i narodna mudrost, pa nemojte oklijevati i probajte. U vrući maslac možete ubaciti začinsko bilje, češnjak i što već volite, samo pazite da tava nije prevruća i da vatra nije prejaka kako vam maslac ne bi zagorio.

Picanha - 2 Hrana i piće Recept za po mnogima najbolji steak na svijetu

S istim prvim korakom, kratkim prženjem odrezaka na naglo, počinjete i ako ćete raditi kotlete u umaku. Svinjetina jako voli senf, ali ne možete pogriješiti ni s običnim brzim umakom od masnoće u kojoj se peklo meso s malo brašna i vode.

Ako ste više za otvorenu vatru, nikako ne preskačite marinadu, jer ako radite kotlete na ovaj način, ne možete puno utjecati na okus jednom kad je meso bačeno na roštilj (ok, možete ga prepeći ili ne).

Ako ste jedan od smoker-entuzijasta, zašto ne pokušati nadimiti i svinjetinu? Pokušajte ne pretjerati (krtom mesu trebat će puno manje vremena da se nadimi nego mesu s kosti ili masnijim komadima) jer u tom slučaju nećete imati pojma koje meso jedete. Ali ako se dim tek da naslutiti u vašim kotletima, obogatit će ih s jednom novom i nesvakidašnjom dimenzijom.

Krmići 2 Krmići 2 (Foto: Getty Images)

Ako imate potrebnu aparaturu i volite se igrati, priuštite svojim kotletima kupku pod vakumom ili sous vide. Kuhajte ih sat vremena na 60 stupnjeva i potom kratko popržite na tavi. Zaboravit ćete da su kotleti ikad mogli biti suhi.

Svinjski kotleti ostat će divno sočni i ako ih pečete u pećnici – s nadjevom. Kupite meso za pečenje bez kosti, u komadu, nadjenite meso zamotajte ga u roladu i povežite koncem. Svinjetina se dobro slaže s voćem, pogotovo jabukama, i orašastim plodovima, a punoću okusa osigurat će i luk, celer, peršin, limunov sok…

Još jedna super stvar ako ste se odlučili za pečenje većega komada u pećnici je glazura. Možete nastaviti u voćnom smjeru, pa probati kakvo je pečenje glazirano sokom od ananasa ili naranče ili se možete odlučiti za klasičnu glazuru od meda.

Što god da odlučite probati, sigurni smo da ćete zauvijek promijeniti mišljenje o „suhim i dosadnim“ kotletima. Uživajte i ponovite svaki put kad vas ulovi želja za finim, nemasnim komadom svinjetine.

  Savršena jela iz woka: 5 najčešćih pogrešaka zbog kojih vam meso nije sočno, a povrće hrskavo Prženje u woku Stir fry riža Jela iz woka - 3 +1 Jela iz woka - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju