• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Zbogom suhim kotletima: Savjeti uz koje će omiljeni zalogaji svinjetine baš uvijek ispasti savršeno sočni

Uz samo malo truda dobit ćete sočne krmiće pune okusa bez obzira na to pečete li ih u pećnici, na tavi ili na roštilju.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 19.02.2024 06:42 komentari
viber Created with Sketch.
Kotleti
Kotleti (Foto:Shutterstock)

Obožavamo svinjske kotlete, ali ih prestanemo obožavati svaki put kada se mučimo sa žvakanjem nečega što najviše podsjeća na gumu, a okus se izgubi odmah na početku te neugodne borbe.

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...

Druga, možda i gora varijanta je kada fini krti komad mesa ispadne posve bezokusan. Srećom, tome se može doskočiti uz nekoliko jednostavnih trikova uz koje će nemasni komadi mesa (ne samo svinjetine) uvijek baš uvijek ispasti savršeno meki i puni okusa. Da, može se dobiti i jedno i drugo istovremeno. Uz malo truda, dobit ćete sočne krmiće pune okusa bez obzira na to pečete li ih u pećnici, na tavi ili na roštilju.

Malo vremena, puno okusa

Nemojte još paliti vatru. Prije svega, pripremite meso unaprijed i trud će vam se svakako isplatiti. Postoji nekoliko načina da unaprijed pripremite svinjetinu.

Jedan od najlakših je salamurenje. Salamura je zasoljena voda u kojoj će potopljeno meso omekšati i čitavo se prožeti okusima (držite ga potopljenog barem 8 sati). Ne morate se školski držati samo soli i vode, odvažite se u salamuru dodati i druge začine, primjerice mješavinu suhih začina, papar u zrnu, šećer ili začinsko bilje poput ružmarina, sjemena gorušice i korijandera i bit ćete nagrađeni eksplozijom okusa.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ličke šnicle: Recept za tako mekane i sočne odreske koje mogu pripremiti i amateri u kuhinji

Ipak, salamura će dodati vodenasti štih mesu, pa ako niste fan toga – postoji i suha salamura. Jednostavno, obilato obložite meso solju (i drugima začinima, ako želite) i ostavite meso u hladnjaku barem jedan dan. Meso iz suhe salamure neće navući previše vlage u sebe, ali će jako dobro zadržati sočnost pri pečenju.

Naravno, tu je i mariniranje. Za razliku od salamurenja, marinada će utjecati samo na vanjski dio mesa, neće puno omekšati čitav komad, pa će vam za to biti najzahvalniji odresci, medaljoni ili slični manji komadi mesa.

Marinade su mješavina masnoće i kiseline obogaćene začinima, pogodne su i za odreske i za veće komade mesa, a najbolje je da držite meso u marinadi marem tri sata prije pečenja. Recepata za marinadu ima bezbroj i sigurno imate svoj omiljeni, a ako volite eksperimentirati oduševit će vas kameleonski karakter svinjskih kotleta.

Klasika iz tave i pećnice ili nešto ludo i novo

Najsigurniji recept za uspjeh su marinade i salamura, ail ako jednostavno nemate vremena, a pržite meso u tavi – ubacite komade mesa i povrće – mladi luk ili čitavi češnjevi češnjaka izvući će iz kotleta čitavo bogatstvo okusa. Ako narežete meso na komade veličine zalogaja, svaki od njih upit će više dodatnih okusa – svakako vrijedi probati.

Ako radite kotlete na naglo, popržite ih kratko na nježno namašćenoj tavi, a onda dodajte maslac. Ništa ne može biti loše s maslacem, kao što kaže i narodna mudrost, pa nemojte oklijevati i probajte. U vrući maslac možete ubaciti začinsko bilje, češnjak i što već volite, samo pazite da tava nije prevruća i da vatra nije prejaka kako vam maslac ne bi zagorio.

Picanha - 2 Hrana i piće Recept za po mnogima najbolji steak na svijetu

S istim prvim korakom, kratkim prženjem odrezaka na naglo, počinjete i ako ćete raditi kotlete u umaku. Svinjetina jako voli senf, ali ne možete pogriješiti ni s običnim brzim umakom od masnoće u kojoj se peklo meso s malo brašna i vode.

Ako ste više za otvorenu vatru, nikako ne preskačite marinadu, jer ako radite kotlete na ovaj način, ne možete puno utjecati na okus jednom kad je meso bačeno na roštilj (ok, možete ga prepeći ili ne).

Ako ste jedan od smoker-entuzijasta, zašto ne pokušati nadimiti i svinjetinu? Pokušajte ne pretjerati (krtom mesu trebat će puno manje vremena da se nadimi nego mesu s kosti ili masnijim komadima) jer u tom slučaju nećete imati pojma koje meso jedete. Ali ako se dim tek da naslutiti u vašim kotletima, obogatit će ih s jednom novom i nesvakidašnjom dimenzijom.

Ako imate potrebnu aparaturu i volite se igrati, priuštite svojim kotletima kupku pod vakumom ili sous vide. Kuhajte ih sat vremena na 60 stupnjeva i potom kratko popržite na tavi. Zaboravit ćete da su kotleti ikad mogli biti suhi.

Svinjski kotleti ostat će divno sočni i ako ih pečete u pećnici – s nadjevom. Kupite meso za pečenje bez kosti, u komadu, nadjenite meso zamotajte ga u roladu i povežite koncem. Svinjetina se dobro slaže s voćem, pogotovo jabukama, i orašastim plodovima, a punoću okusa osigurat će i luk, celer, peršin, limunov sok…

Još jedna super stvar ako ste se odlučili za pečenje većega komada u pećnici je glazura. Možete nastaviti u voćnom smjeru, pa probati kakvo je pečenje glazirano sokom od ananasa ili naranče ili se možete odlučiti za klasičnu glazuru od meda.

Što god da odlučite probati, sigurni smo da ćete zauvijek promijeniti mišljenje o „suhim i dosadnim“ kotletima. Uživajte i ponovite svaki put kad vas ulovi želja za finim, nemasnim komadom svinjetine.

  Savršena jela iz woka: 5 najčešćih pogrešaka zbog kojih vam meso nije sočno, a povrće hrskavo Prženje u woku Jela iz woka - 3 Jela iz woka - 2 +0 Jela iz woka - 1

 

  • #što kuhati
  • #svinjetina
  • #kotleti
  • #krmenadli
  • #kako kuhati
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Tematski parkovi u Europi za Božić 2025.
Zemlja čuda
Ova bajkovita mjesta u Europi savršen su izbor za zimske praznike s djecom
Kako napraviti suppli?
Prefini suppli
Hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra: Recept za pržene krokete od riže i sira
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Za 20 minuta
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku, nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Andrej Plenković u državnom posjetu Italiji: Sastao se s Meloni
SUSRET U RIMU
Plenković se sastao s Meloni: Dočekala ga je riječima koje nije očekivao
Uhićen mladić zbog požara u neboderu Vjesnika
Oglasila se policija
Uhićen mladić zbog požara u Vjesniku: "Ušli smo u zgradu..."
Akcija policije i USKOK-a: U tijeku su uhićenja u tri hrvatska grada
pali zbog korupcije
Akcija policije i USKOK-a: U tijeku su uhićenja u tri hrvatska grada, procurila dva imena
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 uobičajenih lijekova koji mogu uzrokovati gubitak pamćenja
I moguće alternative
7 uobičajenih lijekova koji mogu uzrokovati gubitak pamćenja
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
Zanimljivo
Stavio kameru u perilicu posuđa, a snimka je iznenadila gledatelje
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
Nije problem, već naprotiv
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Trebao je biti najskuplji Hrvat i igrač Liverpoola, a sada spašava karijeru odlaskom iz kluba?
neizvjesna budućnost
Trebao je biti najskuplji Hrvat i igrač Liverpoola, a sada spašava karijeru odlaskom iz kluba?
Lamine Yamal unajmio VIP prostor u klubu, puštao je samo djevojke: "Sve im je bilo plaćeno"
Španjolci bruje
Lamine Yamal unajmio VIP, djevojke pile besplatno, tražio je jedno: "Molimo vas, ostavite..."
tv
Kumovi: Prekrasan dan za Zaglavčane – sreći nema kraja!
KUMOVI
Prekrasan dan za Zaglavčane – sreći nema kraja!
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
MasterChef: Korejski začin na hrvatski način! Pogodite koje naše jelo Cheolhui Lee obožava - nikako hladno!
NEOBIČNO!
Korejski začin na hrvatski način! Pogodite koje naše jelo Cheolhui Lee obožava - nikako hladno!
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Kesteni - 4
Zlatni savjeti

10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

Većina kestene zamišlja samo u desertima, ali odlični su i u juhama, rižotima i kao prilog mesu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Zapečeni krumpir s jajima Hrana i piće
    Brzo i jednostavno

    Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo

  • I meso se može ispeći a la parmigiana Hrana i piće
    Savršena kombinacija

    Možete ovo jelo napraviti i sa svinjetinom! Recept za prefine kotlete parmigiana

  • Kesteni - 4 Hrana i piće
    Zlatni savjeti

    10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close