Jedan od filipinskih specijaliteta koji ondje možete probati na uličnim štandovima ili u zalogajnicama je sisig, prema onima koji su ga probali – definicija hrane koja pomaže dan nakon što popijete koju čašicu previše.

No sisig nije samo hrana protiv mamurluka nego i fino jelo koje se priprema kada se zaželite konkretnih okusa u tanjuru. U nastavku je recept za koji možete, ali ne morate koristiti jetrica. Također, u jelo možete dodati i sok od limete, a količinu šećera prilagoditi okusu. 

Sastojci za sisig:

  • 115 g pilećih jetrica (prema želji)
  • 900 g svinjske lopatice
  • 475 ml + 1 žlica ulja
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 1 mala glavica luka
  • 60 ml sojinog umaka
  • 3 žlice limunovog sola
  • ½ žličice šećera
  • 2 ljute papričice
  • 4 velika jaja
  • 2 žlice majoneze
  • 1 mladi luk
  • kuhana riža za posluživanje

Priprema sisiga:

  1. Ako ih koristite, pileća jetrica izmiksajte u pastu.
  2. Svinjsku lopaticu posušite papirnatim ručnicima i izrežite je na kocke od oko 1 - 1,5 cm. U lim za pečenje stavite dvostruku sloj papirnatih ručnika pa na to stavite rešetku iz pećnice.
  3. U woku ili tavi debelog dna zagrijte 475 ml ulja na srednje jakoj vatri - temperatura bi trebala biti 190°C, što možete provjeriti termometrom.
  4. U tri ture pržite meso oko minutu, dvije dok ne porumeni pa šupljikavom žlicom prebacite na rešetku.
  5. Pomiješajte limunov sok i šećer pa miješajte dok se ne rastopi.
  6. Zagrijte preostalu 1 žlicu ulja pa dodajte sjeckani luk i pržite oko tri minute, zatim dodajte i sjeckani češnjak pa pržite dok ne zamiriši.
  7. Dodajte pečeno meso, pire od pileće jetrice (ako koristite), sojin umak, limunov sok sa šećerom i čili papričicu te miješajte dok se dobro ne sjedini. Pojačajte vatru i pustite da zavrije.
  8. Razbijte jaja izravno u tavu, smanjite vatru poklopite i kuhajte, bez miješanja, dok bjelanjci ne postanu neprozirni, a žumanjci tekući, ali požute na rubovima, oko 3 minute.
  9. Zatim dodajte majonezu i sjeckani mladi luk te pomiješajte dok se ne sjedini. Poslužite s kuhanom rižom

Ne može brže i lakše od ovog: 7 jela s kojima se štede novac i vrijeme Arancini kuglice od riže Nasi Goreng Piletina +1 Tjestenina s dodatkom pečene piletine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju