Galerija Sisig/Ilustracija - 1 0 Sisig/Ilustracija - 3 0 Sisig/Ilustracija - 2 0 Sisig 0

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Jedan od filipinskih specijaliteta koji ondje možete probati na uličnim štandovima ili u zalogajnicama je sisig, prema onima koji su ga probali – definicija hrane koja pomaže dan nakon što popijete koju čašicu previše.

No sisig nije samo hrana protiv mamurluka nego i fino jelo koje se priprema kada se zaželite konkretnih okusa u tanjuru. U nastavku je recept za koji možete, ali ne morate koristiti jetrica. Također, u jelo možete dodati i sok od limete, a količinu šećera prilagoditi okusu. 

Sastojci za sisig:

  • 115 g pilećih jetrica (prema želji)
  • 900 g svinjske lopatice
  • 475 ml + 1 žlica ulja
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 1 mala glavica luka
  • 60 ml sojinog umaka
  • 3 žlice limunovog sola
  • ½ žličice šećera
  • 2 ljute papričice
  • 4 velika jaja
  • 2 žlice majoneze
  • 1 mladi luk
  • kuhana riža za posluživanje

Priprema sisiga:

  1. Ako ih koristite, pileća jetrica izmiksajte u pastu.
  2. Svinjsku lopaticu posušite papirnatim ručnicima i izrežite je na kocke od oko 1 - 1,5 cm. U lim za pečenje stavite dvostruku sloj papirnatih ručnika pa na to stavite rešetku iz pećnice.
  3. U woku ili tavi debelog dna zagrijte 475 ml ulja na srednje jakoj vatri - temperatura bi trebala biti 190°C, što možete provjeriti termometrom.
  4. U tri ture pržite meso oko minutu, dvije dok ne porumeni pa šupljikavom žlicom prebacite na rešetku.
  5. Pomiješajte limunov sok i šećer pa miješajte dok se ne rastopi.
  6. Zagrijte preostalu 1 žlicu ulja pa dodajte sjeckani luk i pržite oko tri minute, zatim dodajte i sjeckani češnjak pa pržite dok ne zamiriši.
  7. Dodajte pečeno meso, pire od pileće jetrice (ako koristite), sojin umak, limunov sok sa šećerom i čili papričicu te miješajte dok se dobro ne sjedini. Pojačajte vatru i pustite da zavrije.
  8. Razbijte jaja izravno u tavu, smanjite vatru poklopite i kuhajte, bez miješanja, dok bjelanjci ne postanu neprozirni, a žumanjci tekući, ali požute na rubovima, oko 3 minute.
  9. Zatim dodajte majonezu i sjeckani mladi luk te pomiješajte dok se ne sjedini. Poslužite s kuhanom rižom

Ne može brže i lakše od ovog: 7 jela s kojima se štede novac i vrijeme Arancini kuglice od riže Piletina Tjestenina s dodatkom pečene piletine +0 Skuhate veće količine riže, držite je u hladnjaku i jedite čak tri dana na tri različita načina