Inspirirani Američkim tjednom u Lidlu tijekom kojeg možete nabaviti sve za sočan američki burger, odlučili smo saznati što sve sačinjava i odakle potječe. Postoji mnogo strana koje žele prisvojiti originalnu kreaciju najpoznatijeg sendviča u SAD-u, ali i šire. Kako bi odabrali kojoj se priči o porijeklu prikloniti donosimo vam sve o kojima se šuška. Jedno je sigurno, hamburgeri se jedu od kraja 19. stoljeća i kao danas vrsta su jela koje jedemo u pokretu, u žurbi, s nogu.

Sveamerički sočan burger s dodacima Sveamerički sočan burger s dodacima (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Iako postoje razne kombinacije ovog sendviča diljem SAD-a, sveamerički hamburger mora biti sastavljen od kvalitetne juneće pljeskavice na kojoj je rastopljena šnita cheddar sira, u njemu je i tanko narezan ljubičasti luk, nekoliko šnita slatko-kiselih krastavaca i svježe rajčice te burger umak (majoneza, kečap i mrvicu senfa) koji mu daje sočnost i povezuje sve sastojke. List hrskave salate također nije na odmet i to sve u okruglom mekanom pecivu koje na vrhu ima sezamove sjemenke.

Sveamerički sočan burger s dodacima - 8 Sveamerički sočan burger s dodacima - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Iako je ovakav sočan hamburger jelo za sebe, Amerikanci ga vole upariti s prženim divotama poput kolutića od luka, raznih vrsta krumpirića (pommes frites, curly fries, steakhouse fries, sweetpotato fries…) ili pak popularne coleslaw salate koja odlično ide i uz pravi američki BBQ te vučeno meso.

Uz ovakav pravi obrok za utjehu ili kako bi Amerikanci rekli- comfort food – najradije piju Colu ili pivo poput Duff piva koje je proslavio Homer jedan od likova poznatog američkog crtanog serijala Simpsoni.

Američko Duff pivo koje je proslavio Homer Simpson Američko Duff pivo koje je proslavio Homer Simpson (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

U SAD-u postoji nekoliko kontradiktornih priča koje detaljno opisuju kako su se hamburgeri prvi put pojavili u Americi, ali čini se kako su se povjesničari usredotočili na tri.

Prva je o Charlieju Nagreenu koji je kao mladi tinejdžer počeo prodavati mesne okruglice na ljetnom sajmu u Seymouru u Wisconsinu 1885. No nije mu baš išlo pa ih je počeo gnječiti i stavljati između dva komada kruha i tako prodavati. Smislio im je ime ''hamburger'', prodaja mu je porasla, a ostalo je povijest.

Iz Louis's Lunch-a, omiljenog lokalnog mjesta za pojesti dobar hamburger u New Havenu, u Connecticutu, pak tvrde kako su baš oni izumili hamburger davne 1900. godine kada je tadašnji vlasnik restorana Louis Lassen kupcu koji je zatražio brzi doručak koji može pojesti u pokretu, napravio sendvič od pečene mljevene govedine. Ovaj brzi obrok postao je prvi američki improvizirani hamburger - ili barem tako tvrde iz Louis's Luncha.

Sveamerički sočan burger s dodacima Sveamerički sočan burger s dodacima (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Porijeklo hamburgera prisvajaju i braća Menches. Potomci ove braće koji upravljaju lancem u Ohiju inzistiraju na tome da su njihov djed i njegov brat izumili hamburger na sajmu 1885. u Hamburgu u državi New York. Braća Mencehes su tamo prodavali kobasice, ali ih je brzo ponestalo i morali su koristiti mljeveno meso. U početku su ga pokušali pržiti, što je nažalost dovelo do neutralnog, nezanimljivog okusa no Charles Menches je počeo dodavati začine u meso te ih skuhao. Kada su pokušali smisliti ime za njihovu novu kreaciju, podigli su pogled prema gore, prema transparentu hamburškog sajma i brzo skovala izraz 'hamburger.'

Koja je od ovih priča istinita, ili samo legenda, nije poznato, ali povijest je postavila hamburgere na sami vrh američkog kulinarskog folklora.

Američki hot dog s dimljenom hrenovkom, karameliziranim lukom, senfom i kiselim krastavcima Američki hot dog s dimljenom hrenovkom, karameliziranim lukom, senfom i kiselim krastavcima (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sve za pravi američki burger kao i ostale njihove delicije koje smo rado ''posvojili'' poput hot doga, muffina, američkog sladoleda, možete pronaći od ponedjeljka, 18. listopada u vašem obližnjem Lidlu.

Uživajte u okusima SAD-a, bez da ste sjeli u avion i otisnuli se na dugo putovanje.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju