Inspirirani Američkim tjednom u Lidlu tijekom kojeg možete nabaviti sve za sočan američki burger, odlučili smo saznati što sve sačinjava i odakle potječe. Postoji mnogo strana koje žele prisvojiti originalnu kreaciju najpoznatijeg sendviča u SAD-u, ali i šire. Kako bi odabrali kojoj se priči o porijeklu prikloniti donosimo vam sve o kojima se šuška. Jedno je sigurno, hamburgeri se jedu od kraja 19. stoljeća i kao danas vrsta su jela koje jedemo u pokretu, u žurbi, s nogu.
Sveamerički sočan burger s dodacima (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Iako postoje razne kombinacije ovog sendviča diljem SAD-a, sveamerički hamburger mora biti sastavljen od kvalitetne juneće pljeskavice na kojoj je rastopljena šnita cheddar sira, u njemu je i tanko narezan ljubičasti luk, nekoliko šnita slatko-kiselih krastavaca i svježe rajčice te burger umak (majoneza, kečap i mrvicu senfa) koji mu daje sočnost i povezuje sve sastojke. List hrskave salate također nije na odmet i to sve u okruglom mekanom pecivu koje na vrhu ima sezamove sjemenke.
Sveamerički sočan burger s dodacima - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Iako je ovakav sočan hamburger jelo za sebe, Amerikanci ga vole upariti s prženim divotama poput kolutića od luka, raznih vrsta krumpirića (pommes frites, curly fries, steakhouse fries, sweetpotato fries…) ili pak popularne coleslaw salate koja odlično ide i uz pravi američki BBQ te vučeno meso.
Uz ovakav pravi obrok za utjehu ili kako bi Amerikanci rekli- comfort food – najradije piju Colu ili pivo poput Duff piva koje je proslavio Homer jedan od likova poznatog američkog crtanog serijala Simpsoni.
Američko Duff pivo koje je proslavio Homer Simpson (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
U SAD-u postoji nekoliko kontradiktornih priča koje detaljno opisuju kako su se hamburgeri prvi put pojavili u Americi, ali čini se kako su se povjesničari usredotočili na tri.
Prva je o Charlieju Nagreenu koji je kao mladi tinejdžer počeo prodavati mesne okruglice na ljetnom sajmu u Seymouru u Wisconsinu 1885. No nije mu baš išlo pa ih je počeo gnječiti i stavljati između dva komada kruha i tako prodavati. Smislio im je ime ''hamburger'', prodaja mu je porasla, a ostalo je povijest.
Iz Louis's Lunch-a, omiljenog lokalnog mjesta za pojesti dobar hamburger u New Havenu, u Connecticutu, pak tvrde kako su baš oni izumili hamburger davne 1900. godine kada je tadašnji vlasnik restorana Louis Lassen kupcu koji je zatražio brzi doručak koji može pojesti u pokretu, napravio sendvič od pečene mljevene govedine. Ovaj brzi obrok postao je prvi američki improvizirani hamburger - ili barem tako tvrde iz Louis's Luncha.
Sveamerički sočan burger s dodacima (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Porijeklo hamburgera prisvajaju i braća Menches. Potomci ove braće koji upravljaju lancem u Ohiju inzistiraju na tome da su njihov djed i njegov brat izumili hamburger na sajmu 1885. u Hamburgu u državi New York. Braća Mencehes su tamo prodavali kobasice, ali ih je brzo ponestalo i morali su koristiti mljeveno meso. U početku su ga pokušali pržiti, što je nažalost dovelo do neutralnog, nezanimljivog okusa no Charles Menches je počeo dodavati začine u meso te ih skuhao. Kada su pokušali smisliti ime za njihovu novu kreaciju, podigli su pogled prema gore, prema transparentu hamburškog sajma i brzo skovala izraz 'hamburger.'
Koja je od ovih priča istinita, ili samo legenda, nije poznato, ali povijest je postavila hamburgere na sami vrh američkog kulinarskog folklora.
Američki hot dog s dimljenom hrenovkom, karameliziranim lukom, senfom i kiselim krastavcima (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sve za pravi američki burger kao i ostale njihove delicije koje smo rado ''posvojili'' poput hot doga, muffina, američkog sladoleda, možete pronaći od ponedjeljka, 18. listopada u vašem obližnjem Lidlu.
Uživajte u okusima SAD-a, bez da ste sjeli u avion i otisnuli se na dugo putovanje.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.