Posljednjih godina dosta se priča o skandinavskom načinu života, pa možemo reći kako je i koncept hygge itekako prisutan i kod nas. Također, ovi narodi itekako drže do zdravog života, životni vijek je dugačak i kvaliteta života izuzetno dobra, a neke zasluge imaju i sljedeće činjenice...

Skijanje ispred teretane

Iako većina Norvežana živi u gradovima, uživanje u prirodi i dalje je visoko na listi prioriteta kod velikog broja građana. Vjeruju kako je vrijeme provedeno u prirodi izuzetno bitno, za što čak imaju i posebnu riječju – friluftsliv, o čemu smo nedavno već i pisali. No bitno je kazati kako fizička aktivnost za njih ne znači tek sagorijevanje kalorija, već traženje užitka u tome što rade. Zato, primjerice, dobar dio Norvežana umjesto teretane bira skijanje, klizanje, šetnju u šumi, plivanje u jezeru i slično.

Maslac draži od ulja

Skandinavci znatno više vjeruju maslacu nego ulju, pa tako mali komad maslaca dodaju u raznorazne vrste hrane – juhu, meso, povrće... Ovim načinom hrana postaje nutritivnija, a ujedno Skandinavci smatraju i kako se značajnim unosom mliječnih masti dobro bore protiv pretilosti.

„Ne postoji loše vrijeme, samo neprikladna odjeća“

Norvežani se doslovno drže te krilatice, stoga se nemojte iznenaditi vidite li u Norveškoj ljude koji usred zime, po kiši i snijegu, rekreativno voze bicikl. Niske temperature ubrzavaju rad metabolizma, popravljaju kvalitetu sna i reguliraju apetit. 

Slatkiši za djecu – samo subotom

U švedskim vrtićima prilikom pripreme obroka ne koristi se nimalo šećera. Uz to, djeca uopće ne jedu slatkiše prije navršene druge ili treće godine života. No čak i kad odrastu, slatkiše obično smiju jesti samo subotom ili praznicima.

Sauna

Nakon dugačkih šetnji po hladnoći najviše se želite zagrijati. Skandinavci obožavaju saune, koriste ih izuzetno često, a ako vas netko pozove u saunu, znak je to da prema vama gaji poštovanje. Također, saune rado posjećuju i muškarci i žene, pa možda i u tome leži tajna zdravlja, ali i – dobrog tena.

Prehrana

Većina Skandinavaca preferira jedenje kod kuće, a zbog uravnotežene prehrane i aktivnog načina života, kako smo već spomenuli, dobro izgledaju i zdravi su. Crveno meso jako je rijetko na meniju, ali se itekako jede mnogo ribe, posebno one plave. 

Vrijeme za kavu itekako je važno

Šveđani koriste riječ fika, koja se može prevesti kao „vrijeme za kavu ili kolač“, ali u stvarnosti znači mnogo više od toga. To je vrijeme kad se ne bavite svojim poslom i uživate u vremenu s prijateljima. Fika nije samo pauza za kavu, već način za usporavanje i promišljanje o stvarima. I dok u drugim zemljama mnogi uzimaju kavu za van ili je piju s nogu, u Švedskoj se ta pauza ne dovodi u pitanje.

Uzmite i vi vrijeme za sebe i uz finu kavu uživajte u kladdkaki, švedskom čokoladnom kolaču ili pak cimet rolicama, a sve za ove skandinavske slastice pronađite u vašem obližnjem Lidlu. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju