Smörgastårta je tradicionalna švedska sendvič-torta, koja se obično sastoji od četiri sloja kruha koji su razdvojeni slanim namazom, a čitava je prekrivena nečim kremastim, poput majoneze i punomasnog vrhnja, te bogato ukrašena narescima, povrćem i voćem. Sendvič-torte postale su popularne sredinom 1960-ih, a danas se smatraju švedskim klasikom.
Poslužuju se u posebnim prilikama, na proslavama i tulumima i toliko su popularan način da se nahrani mnogo ljudi da ih možete kupiti ili naručiti u većini trgovina u Švedskoj. Ovisno o prilici, uz njih možete poslužiti aperitiv, vino ili šampanjac.
Ovu efektnu tortu vrlo jednostavno ćete napraviti i sami, a tajna je uvijek u kvalitetnim sastojcima. Možete je napraviti od gotovo svega, a najpopularnije su inačice s lososom, kozicama ili šunkom. Mi vam donosimo recept za raskošnu tradicionalnu sendvič-tortu s kozicama i lososom koja je spremna za posluživanje za samo sat i pol.
Sastojci za švedsku sendvič-tortu:
- 24 kriške već narezanog mekanog bijelog ili integralnog kruha bez kore
- 8 tvrdo kuhanih jaja: 5 narezanih na kriške i 3 na četvrtine
- 3 zrela avokada, narezana po dužini
- 300 g krem sira (sobne temperature)
- 150 ml punomasnog vrhnja s najmanje 30 % mliječne masti
- korica 1 limuna
Za namaz od lososa:
- 200 g dimljenog lososa (ili pastrve) narezanog na tanke kriške
- 150 ml punomasnog vrhnja s najmanje 30 % mliječne masti
- 3 čajne žličice umaka od hrena
- 10 g pakiranja vlasca, sitno nasjeckanog
- korica i sok od 1 limuna
Za namaz od kozica:
- 250 g očišćenih, kratko kuhanih kozica
- 100 g lagane majoneze
- 100 g prirodnoga gustog grčkog jogurta
- 10 g pakiranja kopra, nasjeckanog
- korica i sok od ½ limuna
Za ukras:
- po želji: 3 tvrdo kuhana jaja, losos, kozice, šunka, sir, salata, rajčice, svježi krastavac, rotkvice, nekoliko grančica kopra
Priprema švedske sendvič-torte:
- Napravite nadjeve. U jednoj zdjeli vilicom pomiješajte losos, vrhnje, hren, vlasac i koricu limuna, dodajte limunov sok i začine po ukusu. U drugoj posudi pomiješajte sastojke za nadjev od kozica i začinite.
- Preko velike daske za rezanje stavite papir za pečenje. Položite šest kriški kruha bez kore na dasku u dva reda po tri kriške, tako da formirate pravokutnik. Namaz od lososa ravnomjerno rasporedite po kruhu, a zatim na vrh stavite još šest kriški. Po vrhu rasporedite avokado i narezana jaja te lagano začinite. Dodajte sljedeći sloj kruha, a zatim namaz od kozica. Završite s posljednjih šest kriški kruha i lagano sve pritisnite. Ohladite jedan sat u hladnjaku.
- Pomiješajte krem sir, vrhnje i koricu limuna dok se ne sjedine. Nožem rasporedite po vrhu i stranicama sendvič torte i vratite u hladnjak da se stisne najmanje dva sata (ili preko noći).
- Tortu ukrasite ploškama svježih krastavaca, salatom, rotkvicama. kozicama i lososom, kriškama sira, tvrdo kuhanim jajima i grančicama kopra.