Smörgastårta je tradicionalna švedska sendvič-torta, koja se obično sastoji od četiri sloja kruha koji su razdvojeni slanim namazom, a čitava je prekrivena nečim kremastim, poput majoneze i punomasnog vrhnja, te bogato ukrašena narescima, povrćem i voćem. Sendvič-torte postale su popularne sredinom 1960-ih, a danas se smatraju švedskim klasikom.

Poslužuju se u posebnim prilikama, na proslavama i tulumima i toliko su popularan način da se nahrani mnogo ljudi da ih možete kupiti ili naručiti u većini trgovina u Švedskoj. Ovisno o prilici, uz njih možete poslužiti aperitiv, vino ili šampanjac. 

Slika nije dostupna Hrana i piće Ne sudite dok ne probate: Sendvič Monte Cristo oko kojeg se lome koplja svaki put kad se pojavi na tanjuru

Ovu efektnu tortu vrlo jednostavno ćete napraviti i sami, a tajna je uvijek u kvalitetnim sastojcima. Možete je napraviti od gotovo svega, a najpopularnije su inačice s lososom, kozicama ili šunkom. Mi vam donosimo recept za raskošnu tradicionalnu sendvič-tortu s kozicama i lososom koja je spremna za posluživanje za samo sat i pol.

Sastojci za švedsku sendvič-tortu:

  • 24 kriške već narezanog mekanog bijelog ili integralnog kruha bez kore
  • 8 tvrdo kuhanih jaja: 5 narezanih na kriške i 3 na četvrtine
  • 3 zrela avokada, narezana po dužini
  • 300 g krem sira (sobne temperature)
  • 150 ml punomasnog vrhnja s najmanje 30 % mliječne masti
  • korica 1 limuna

Za namaz od lososa:

  • 200 g dimljenog lososa (ili pastrve) narezanog na tanke kriške
  • 150 ml punomasnog vrhnja s najmanje 30 % mliječne masti
  • 3 čajne žličice umaka od hrena
  • 10 g pakiranja vlasca, sitno nasjeckanog
  • korica i sok od 1 limuna

Za namaz od kozica:

  • 250 g očišćenih, kratko kuhanih kozica
  • 100 g lagane majoneze
  • 100 g prirodnoga gustog grčkog jogurta
  • 10 g pakiranja kopra, nasjeckanog
  • korica i sok od ½ limuna

Za ukras: 

  • po želji: 3 tvrdo kuhana jaja, losos, kozice, šunka, sir, salata, rajčice, svježi krastavac, rotkvice, nekoliko grančica kopra

Priprema švedske sendvič-torte:

  1. Napravite nadjeve. U jednoj zdjeli vilicom pomiješajte losos, vrhnje, hren, vlasac i koricu limuna, dodajte limunov sok i začine po ukusu. U drugoj posudi pomiješajte sastojke za nadjev od kozica i začinite. 
  2. Preko velike daske za rezanje stavite papir za pečenje. Položite šest kriški kruha bez kore na dasku u dva reda po tri kriške, tako da formirate pravokutnik. Namaz od lososa ravnomjerno rasporedite po kruhu, a zatim na vrh stavite još šest kriški. Po vrhu rasporedite avokado i narezana jaja te lagano začinite. Dodajte sljedeći sloj kruha, a zatim namaz od kozica. Završite s posljednjih šest kriški kruha i lagano sve pritisnite. Ohladite jedan sat u hladnjaku.
  3. Pomiješajte krem sir, vrhnje i koricu limuna dok se ne sjedine. Nožem rasporedite po vrhu i stranicama sendvič torte i vratite u hladnjak da se stisne najmanje dva sata (ili preko noći).
  4. Tortu ukrasite ploškama svježih krastavaca, salatom, rotkvicama. kozicama i lososom, kriškama sira, tvrdo kuhanim jajima i grančicama kopra.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju