Židovi imaju latkes, Irci uživaju u boxtyju, Švicarci jedu rösti, a u Njemačkoj se priprema kartoffelpuffer. Riječ je, dakako, o različitim verzijama istog jela – palačinkama od krumpira.

Njemačka verzija uključuje sastojke koje većina ljudi ima u svojim hladnjacima i smočnicama – naribani krumpir i luk, koji se miješaju s malo brašna i jaja prije nego što se oblikuju u palačinke i ispeku na tavi.

Da bi kartoffelpuffer imao hrskavu teksturu, važno je istisnuti svu tekućinu iz naribanog krumpira prije nego što pomiješate sve sastojke, ali i ispeći ga na dosta masnoće.

Kartoffelpuffer bi trebao imati hrskavu koricu i mekanu sredinu. Evo kako to možete postići. 

Sastojci za kartoffelpuffer:

  • 600 g oguljenog krumpira
  • 2 žlice bijelog brašna
  • 1 jaje
  • 1 manji luk
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za prženje

Priprema kartoffelpuffera:

  1. Ogulite krumpir i naribajte ga na manje komade zajedno s lukom. Iscijedite višak vode iz naribanog povrća.
  2. U zdjeli pomiješajte jaje i brašno, posolite i popaprite smjesu, a potom u nju dodajte naribani i ocijeđeni krumpir te luk. Sve dobro promiješajte.
  3. U tavi zagrijte dosta ulja pa dodajte manje količine pripremljene smjese za palačinke koju ste oblikovali u krug.
  4. Pecite palačinke s obje strane nekoliko minuta dok ne postanu hrskave i ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
  5. Stavite pečene palačinke od krumpira na papir za upijanje masnoće. Poslužite tople s kiselim vrhnjem ili nekim drugim umakom po želji. Dobar tek!

10 sjajnih recepata za neodoljive palačinke iz cijelog svijeta Dosa Proteinske palačinke sjajan su izbor za doručak Fine palačinke mogu se ispeći i bez jaja i mlijeka +8 Palačinke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju