Židovi imaju latkes, Irci uživaju u boxtyju, Švicarci jedu rösti, a u Njemačkoj se priprema kartoffelpuffer. Riječ je, dakako, o različitim verzijama istog jela – palačinkama od krumpira.
Njemačka verzija uključuje sastojke koje većina ljudi ima u svojim hladnjacima i smočnicama – naribani krumpir i luk, koji se miješaju s malo brašna i jaja prije nego što se oblikuju u palačinke i ispeku na tavi.
Da bi kartoffelpuffer imao hrskavu teksturu, važno je istisnuti svu tekućinu iz naribanog krumpira prije nego što pomiješate sve sastojke, ali i ispeći ga na dosta masnoće.
Kartoffelpuffer bi trebao imati hrskavu koricu i mekanu sredinu. Evo kako to možete postići.
Sastojci za kartoffelpuffer:
- 600 g oguljenog krumpira
- 2 žlice bijelog brašna
- 1 jaje
- 1 manji luk
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
Priprema kartoffelpuffera:
- Ogulite krumpir i naribajte ga na manje komade zajedno s lukom. Iscijedite višak vode iz naribanog povrća.
- U zdjeli pomiješajte jaje i brašno, posolite i popaprite smjesu, a potom u nju dodajte naribani i ocijeđeni krumpir te luk. Sve dobro promiješajte.
- U tavi zagrijte dosta ulja pa dodajte manje količine pripremljene smjese za palačinke koju ste oblikovali u krug.
- Pecite palačinke s obje strane nekoliko minuta dok ne postanu hrskave i ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
- Stavite pečene palačinke od krumpira na papir za upijanje masnoće. Poslužite tople s kiselim vrhnjem ili nekim drugim umakom po želji. Dobar tek!
10 sjajnih recepata za neodoljive palačinke iz cijelog svijeta +0