Indijska datulja ili čokolada s drveta neki su od nadimaka tamarinda – kiselog, tamnog i ljepljivog voća koje raste u mahunama na stablima tamarinda. Osim što je izrazito ljekovito i štiti od raznih bolesti te obiluje vitaminima i mineralima, zbog karakterističnog okusa omiljeno je u azijskoj kuhinji. Koristi se kao dodatak umacima, juhama, marinadama, varivima, pićima, slatkišima i desertima. Osim toga, jedan je od sastojaka koji slavnom Worcestershireu daje prepoznatljiv okus i aromu.

Omiljeni Pad Thai 

Najčešće se tamarind koristi u obliku paste. Dok neke kuhinje koriste pastu od tamarinda za izradu deserata, pa čak i slatkiša, u tajlandskoj kuhinji koristi se uglavnom u slanim jelima. Pad Thai, nacionalni specijalitet i nezaobilazna ulična hrana koja se na Tajlandu jede na svakom koraku, također sadrži tamarind. Pad Thai ili "prženi Thai" ima sve: pikantni, osvježavajući, slani i gorkasti okusi isprepleću se u jelu koji je sinonim slasti u Zemlji Osmijeha. Koliko ima kuhara, toliko je i recepata za Pad Thai, ali uglavnom dominiraju kozice, škampi ili tofu. Radi se i s piletinom, junetinom, pa čak i samo od povrća. Dodaju se i orašasti plodovi, poput kikirikija, klice, jaje, sojin i riblji umak te svježi začini. Tamarind pak u tom jelu doprinosi ravnoteži slatkih i kiselkastih okusa.

Vijetnamska pizza Hrana i piće U Vijetnamu je obožavaju: Recept za pizzu bez tijesta s tunom i povrćem

Domaća pasta 

Također je čest sastojak indijske i meksičke kuhinje, kao i vijetnamske, latinoameričke i karipske kuhinje. Poželite li jelima dati egzotični štih, u specijaliziranim trgovinama potražite pastu od tamarinda. Nakon otvaranja je čuvajte u hladnjaku kako bi se osigurao duži rok trajanja i svježina. Možda ćete morati promiješati sadržaj prije upotrebe ili ga malo razrijediti vodom, jer ima tendenciju zgušnjavanja. Trajat će mjesecima ako je pravilno zatvorena.

Imate li osušene mahune tamarinda koje ste kupili u azijskim trgovinama, pastu možete napraviti i sami. Otvorite ih i izvadite unutrašnjost. Kuhajte tamarind u malo vode 10 do 15 minuta pa stražnjom stranom žlice nježno zgnječite voće o dno i stijenke posude. Procijedite smeđu tekućinu i protisnite voće kroz fino sito kako biste izvukli što je moguće više pulpe i tamarind pasta spremna je za upotrebu.

Protresena junetina Hrana i piće Protresena junetina: Azijski trik za sočno pečeno meso

Zamjena za tamarind 

Radite li jelo po receptu u kojem se traži pasta od tamarinda, a nemate je pri ruci, možete je zamijeniti kombinacijom octa i šećera ili svježe cijeđenim sokom od limete. Mješavina octa i šećera dobro funkcionira u jelima poput Pad Thai piletine. Jednu žlicu paste od tamarinda možete zamijeniti žlicom octa pomiješanom s jednom žlicom smeđeg šećera. Ako koristite svježi sok od limete, iskoristite dvije žlice soka limete za svaku žlicu paste od tamarinda

Samo 3 sastojka: Francuska krema koja se jede s varivom i palačinkama Crème fraîche je čest sastojak u jelima francuske kuhinje Crème fraîche se poslužuje na pečenom krumpiru Crème fraîche možete poslužiti i s palačinkama ili vaflima +0 Crème fraîche možete dodati i na gusto povrtno varivo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju