Bo luc lac ili u prijevodu s vijetnamskog protresena junetina je popularno azijsko jelo koje se sastoji od komadića marinirane pečene junetine.

Nakon pečenja junetina se poslužuje na posteljici od zelene salate – tradicionalno na ljekovitoj potočarki – zajedno s rižom.

Jelo je dobilo ime zbog snažnog treskanja mesa tijekom termičke obrade u tavi kako bi se ravnomjerno i temeljito ispeklo u tavi.

Sastojci za protresenu junetinu:

  • 650 g ramsteka narezanog na kocke
  • 8 do 10 češnja češnjaka
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica ribljeg umaka
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • 1 žlica biljnog ulja

Priprema protresene junetine:

  1. Pomiješajte u velikoj zdjeli riblji umak, umak od soje, Worcestershire i šećer. U smjesu dodajte 4-5 sitno nasjeckanog češnjaka i kocke junetine. Sve dobro promiješajte i marinirajte barem pola sata.
  2. Zagrijte wok ili veću tavu, pa ulijte biljno ulje.
  3. Na ulju prepržite mariniranu junetinu. Miješajte meso i tresite tavu oko dvije minute.
  4. Dodajte ostatak nasjeckanog češnjaka i pirjajte sve zajedno oko 30 sekundi.
  5. Dodajte maslac i pirjajte sve zajedno još dvije do tri minute, odnosno dok meso nije termički obrađeno do kraja.
  6. Poslužite s kuhanom rižom i zelenilom po želji. Dobar tek!

Tajna otoka vječnog proljeća za najmekše ražnjiće: Recept za sočnu junetinu s roštilja Espetada - 3 Espetada - 2 Espetada +0 Espetada - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju