Bo luc lac ili u prijevodu s vijetnamskog protresena junetina je popularno azijsko jelo koje se sastoji od komadića marinirane pečene junetine.
Nakon pečenja junetina se poslužuje na posteljici od zelene salate – tradicionalno na ljekovitoj potočarki – zajedno s rižom.
Jelo je dobilo ime zbog snažnog treskanja mesa tijekom termičke obrade u tavi kako bi se ravnomjerno i temeljito ispeklo u tavi.
Sastojci za protresenu junetinu:
- 650 g ramsteka narezanog na kocke
- 8 do 10 češnja češnjaka
- 3 žlice šećera
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica ribljeg umaka
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žlica umaka Worcestershire
- 1 žlica biljnog ulja
Priprema protresene junetine:
- Pomiješajte u velikoj zdjeli riblji umak, umak od soje, Worcestershire i šećer. U smjesu dodajte 4-5 sitno nasjeckanog češnjaka i kocke junetine. Sve dobro promiješajte i marinirajte barem pola sata.
- Zagrijte wok ili veću tavu, pa ulijte biljno ulje.
- Na ulju prepržite mariniranu junetinu. Miješajte meso i tresite tavu oko dvije minute.
- Dodajte ostatak nasjeckanog češnjaka i pirjajte sve zajedno oko 30 sekundi.
- Dodajte maslac i pirjajte sve zajedno još dvije do tri minute, odnosno dok meso nije termički obrađeno do kraja.
- Poslužite s kuhanom rižom i zelenilom po želji. Dobar tek!