Bo luc lac ili u prijevodu s vijetnamskog protresena junetina je popularno azijsko jelo koje se sastoji od komadića marinirane pečene junetine.

Nakon pečenja junetina se poslužuje na posteljici od zelene salate – tradicionalno na ljekovitoj potočarki – zajedno s rižom.

Jelo je dobilo ime zbog snažnog treskanja mesa tijekom termičke obrade u tavi kako bi se ravnomjerno i temeljito ispeklo u tavi.

Sastojci za protresenu junetinu:

  • 650 g ramsteka narezanog na kocke
  • 8 do 10 češnja češnjaka
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica ribljeg umaka
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • 1 žlica biljnog ulja

Priprema protresene junetine:

  1. Pomiješajte u velikoj zdjeli riblji umak, umak od soje, Worcestershire i šećer. U smjesu dodajte 4-5 sitno nasjeckanog češnjaka i kocke junetine. Sve dobro promiješajte i marinirajte barem pola sata.
  2. Zagrijte wok ili veću tavu, pa ulijte biljno ulje.
  3. Na ulju prepržite mariniranu junetinu. Miješajte meso i tresite tavu oko dvije minute.
  4. Dodajte ostatak nasjeckanog češnjaka i pirjajte sve zajedno oko 30 sekundi.
  5. Dodajte maslac i pirjajte sve zajedno još dvije do tri minute, odnosno dok meso nije termički obrađeno do kraja.
  6. Poslužite s kuhanom rižom i zelenilom po želji. Dobar tek!
U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak