Vjerojatno mnogi nisu čuli za ošmugalj. Ta samonikla biljka naziva se i caklenjača, sodarka i fratrova brada, a kod nas raste u Dalmaciji. I dok će se na hrvatskim tanjurima rijetko naći, Talijani obožavaju ošmugalj koji dodaju u jela od tjestenine, rižote i kombiniraju s jajima.

Ošmugalj izgeda poput vlasca povezanog korijenjem, a raste blizu mora. Ta superzdrava namirnica može se jesti i sirova dok je mlada, ali najčešće se blanšira, kuha u vodi ili na pari ili pirja. Pazite samo da ga ne prekuhate jer slasti itekako doprinosi njegova hrskavost. Prije nego što se bacite na pripremu, ošmugalju treba očistiti korijenje koje je najčešće puno pijeska. Nakon što se odreže korijenje, biljku kratko potopite u hladnoj vodi.

Šteta je što ošmugalj ne raste čitave godine jer je prepun hranjivih tvari. Bogat je vitaminom A, kalcijem i fosforom te izvrstan izvor klorofila. Dobar je izvor vitamina C, B kompleksa, kao i željeza, kalija i magnezija, slično kao špinat i drugo lisnato povrće. Odličan je za probavu, imunitet, snažne živce, a potiče i smirenost i dobro raspoloženje.

Pirjanje

Nasjeckajte ošmugalj na komade veličine zalogaja i pirjajte minutu-dvije na maslinovom ulju sa sjeckanom ljutikom. Pirjani ošmugalj možete zatim dodati umućenim jajima za fritaju ili omlet. Umjesto ljutike dodati možete češnjak, a za više okusa ubacite i čilija.

Kuhanje

Zagrijte lonac s vodom i kada proključa maknite ga s vatre i dodajte oprani ošmugalj. Poklopite i ostavite minutu-dvije dok malo ne uvene. Procijedite i poslužite kao prilog uz malo soka od limuna i malo maslinovog ulja.

Sastojci za tjesteninu s ošmugaljem:

  • 180 g tjestenine
  • 2 vezice ošmugalja
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 5 sušenih rajčica
  • pepperoncino ili chilli pahuljice
  • 1/2 limuna
  • sol, papar

Priprema tjestenine s ošmugaljem:

  1. Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente. Potopite sušene rajčice u vruću vodu oko 10 minuta dok ne omekšaju, a zatim ih nasjeckajte na komade veličine zalogaja.
  2. Ošmugalj očistite, odrežite mu korijenje i sačuvajte svijetlo zelene dijelove. Namočite ih i temeljito isperite kako biste uklonili sve tragove prljavštine, a zatim ih stavite u kipuću vodu na minutu. Procijedite i isperite u hladnoj vodi kako biste zaustavili proces kuhanja ili stavite u ledenu kupku.
  3. Propirjate protisnuti češnjak i komadiće sušene rajčice dok češnjak malo ne porumeni i zamiriše.
  4. Dodajte ošmugalj i žlicu vode od kuhanja tjestenine i lagano pirjajte oko 2-3 minute. Začinite svježe mljevenim paprom i čilijem po ukusu pa dodajte tjesteninu i još malo vode od kuhanja. Promiješajte, dodajte limunov sok i maslinova ulja pa poslužite.

Savršenstvo bez mane: 5 recepata za ljubitelje hrskavog i sočnog krumpira Boxty Hash browns američki je specijalitet od krumpira Zgnječeni pečeni krumpiri su gastro hit +0 Krumpir je vrlo hranjiva namirnica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju