Prošećete li kafićima u Španjolskoj, velik broj osoba u rukama će vjerojatno imati cortado. Riječ je o vrlo popularnoj vrsti kave napravljene od espressa i mlijeka. Štoviše, cortado na španjolskom znači rez, rezano, pa ne čudi da se ova kava radi od jednake količine tih dvaju sastojaka.

Iako cortado potječe iz Baskije, nije posve jasno kako je došlo do izuma ovog pića. Pretpostavlja se da nastalo jer su stanovnici željeli prerezati kiselost ovog koncentriranog napitka od kave, ali istovremeno zadržati njegov okus koristeći zagrijano pjenušavo mlijeko.

Cortado se od drugih sličnih pića na bazi espressa razlikuje prvenstveno po omjeru sastojaka koji ide u njega. Pravi cortado se radi od iste količine espressa i mlijeka – najčešće se miješa 60 ml espressa sa 60 ml zagrijanog mlijeka, a poslužuje u maloj staklenoj čaši.

U cappuccino, primjerice, ide dva dijela esspressa s pet dijelova mlijeka, dok macchiato kombinira kavu i mlijeku u odnosu 2:1.

Ako imate pristup aparatu za pripremu espressa, ovo je piće vrlo lako napraviti. Za optimalne rezultate koristite svježe mljevenu kavu. Pripremljeni espresso odmah prelijte sa zagrijanim i pjenušavim mlijekom i poslužite. Živjeli!

Nova lica džezve: Moderna rješenja mladih dizajnera koja mijenjaju način na koji uživamo u kavi 2. mjesto Noa Poljak Min&Mal 1. mjesto Niko Sentić Ritual 3. mjesto Dora Pavešić Skrivena žličica +1 Dobitnici nagrade Moderna džezva, mentori Studija dizajna, predstavnici Barcaffea

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju