Blaži od bernaisea, beurre blanc klasični je umak bez jaja koji u prijevodu znači „bijeli maslac“, a omiljen je dodatak ribi, plodovima mora, kao i povrću poput šparoga.
Kremast i slatkasti umak kojem svježinu daju vino i limun, sadrži i ljutiku koja mu daje teksturu, ali prema želji možete ga i procijediti ako želite da bude svilenkasto gladak.
Beurre blanc traži nešto vještine kako bi se maslac spojio s ostalim sastojcima, a upravo se zbog toga dodaje postepeno – i prethodno mora biti dobro ohlađen. Puristi neće koristiti vrhnje, ali neki ga chefovi dodaju kako bi umak bio stabilniji.
Sastojci za beurre blanc:
- 120 ml bijelog vina
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice vrhnja za šlag bez šećera
- 2 žlice sitno sjeckane ljutike
- 115 g maslaca
- sol, papar
Priprema beurrea blanca:
- Maslac narežite na kocke od 2,5 cm. U lonac stavite vino, limunov sok, vrhnje i ljutiku. Pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru na srednju i pustite da lagano kuha dok se tekućina ne smanji za oko 75%, 4 do 5 minuta.
- Umiješajte 2 kockice maslaca i kuhajte na najslabijoj vatri miješajući. Dodajte još nekoliko kockica, neprestano miješajući kako bi se maslac spojio sa smjesom vina i soka od limuna. Nastavite dodavati preostali maslac, nekoliko kockica odjednom, dok umak ne dobije gustu teksturu, 4 do 6 minuta. Maknite lonac s vatre. Začinite paprom i soli.
Novi restoran tik do mora: Briljantan koncept "kapetana" Matije Bogdana koji će privući nove goste u Njivice