Da more, kad jednom baci svoje čini nastavlja zauvijek držati čovjeka u mreži čuđenja, slavna je rečenica Jacquesa Cousteaua, slavnog francuskog avanturista i filmaša, koja se i dalje pamti. A upravo ta hipnotička privlačnost plavetnila osjeti se već na ulazu u novi restoran 7 Seas Restaurant & Bar u Njivicama na Krku.

Stolovi koje od valova odvajaju staklene stijene, terasa na kojoj ih možete i dotaknuti, kao i mol s pozornicom za mini-koncerte, skladna su kulisa za otkrivanje terroira kako ga vidi kapetan te nove priče, executive chef Aminessa Matija Bogdan. Značenje iza „sedam mora“ prati koncept visoke gastronomije avanturističkim konotacijama, ali se ne odnosi na samu vrstu namirnice, jer inspiracija za osmišljavanje jelovnika ide dalje, do mesnih specijaliteta poput izvrsne janjetine.

7 Seas Restaurant & Bar - 2 7 Seas Restaurant & Bar - 2 (Foto: Gordan Svilar)

Tko je vidio i isprobao tanjure Matije Bogdana zna da se radi o pustolovini preciznih okusa i mirisa koji hrabro, ali uravnoteženo plove osjetilima, stvarajući nove uspomene. Povodom otvorenja restorana, na putovanju visokom gastronomijom chefu Matiji Bogdanu pridružili su se gastronomski vizonari Hrvoje Zirojević i Stiven Vunić, a vinarije Matošević i Gospoja promišljeno su odabrale pratnju jelima iz svojih podruma.

Kako objašnjava Matija Bogdan, Aminessov novi član 7 Seas Restaurant & Bar počinje od nule kako bi se priča mogla s vremenom razvijati, nadograđivati i prerasti u kreativni projekt koji će predstavljati nematerijalnu baštinu Lijepe Naše.

7 Seas Restaurant & Bar - 9 7 Seas Restaurant & Bar - 9 (Foto: Gordan Svilar)

Bogdan je zadužen za sami koncept i vodi à la carte ponudu, kako na Krku, tako i u Korčula Heritage Hotelu. Prije nego što se usidrio u Aminessovim restoranima, Matija je bio desna ruka chefu Brettu Grahamu u londonskom restoranu The Ledbury s dvije Michelinove zvjezdice, a svoje umijeće je pokazao i u zagrebačkom restoranu ManO.

Prvi slijed koji se našao pred gostima novog restorana potpisuje najpoznatiji dalmatinski chef Hrvoje Zirojević, koji vodi restoran Dvor na Firulama. Iza naziva „hladni čaj od kamenica i gina“, u dubokim tanjurima, stiglo je briljantno osvježavajuće jelo u kojem igra tekstura, kao i slatih i kiselih okusa predstavlja sjajnu uvertiru ljetne priče. Capesante i brancin mariniran u soku od naranče, ukiseljena kapulica, pulpa od naranče, crumble od indijskog oraščića, kavijar od limuna i čaj od kamenica bude znatiželju svakim zalogajem.

Ljetna zdjela rajčice Ljetna zdjela rajčice (Foto: Gordan Svilar)

Osvježavajuć, ali moćan, uslijedio je tanjur Matije Bogdana koji evocira esenciju ljeta, mirise i okuse zrelih rajčica koje navlače osmijeh na lice, u kombinaciji sa sjemenkama komorača i ulja od škampa i kozica.

Koliko naizgled jednostavne i često podcijenjene namirnice, poput kupusa, u pravim rukama itekako mogu postati akteri gurmanske priče, pokazao je Stiven Vunić iz restorana Zijavica spojivši na tanjuru mladi kupus s brancinom i klasičnim francuskim beurre blancom, a korak dalje od nježnih nota odvela je sporo pečena otočka janjetina sa “Saint Maure” sirom, krumpirom i suhim začinskim biljem.

O janjećoj potrbušini i francuskom siru koji odležava u pepelu nizali su se komplimenti gostiju, a mnogi od njih smatraju kako je upravo to jelo Matije Bogdana bilo jedno od najboljih. Za kraj je stigla predivno kremasta namelaka od ružmarina s karameliziranim bademom i limetom, koju je predstavio head chef Hrvoje Čerlek.

Sporo pečena otočka janjetina Sporo pečena otočka janjetina (Foto: Gordan Svilar)

Zaigranost tanjura, u kombinaciji s ponudom vina i koktela u novom restoranu koji kulisama od sunca i mora plete lijepu priču, lako bi mogao u Njivice privući nove goste, željne uživanja u trenutku i otkrivanja lokalne gurmanske baštine.

Ovo je 50 najboljih restorana na svijetu u 2023. godini Virgilio Martinez i Pia Leon vode najbolji restoran na svijetu u 2023. godini Krumpiri zauzimaju značajnu ulogu u ponudi najboljeg restorana na svijetu - Central u Limi +0 Unutrašnjost restorana Geranium

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju