Korida je neraskidiva od španjolske kulture i tradicije pa ne čudi da se ritualna borba s bikovima uvukla u sve sfere života, uključujući i gastronomiju. Ako se na kakvom kvizu ili kuharici susretnete s jelom koje se naziva banderillas možete biti sigurni da se radi o specijalitetima koji naziv duguju šareno ukrašenim štapovima s oštrim vrhom koji se tijekom koride koriste za ubadanje i provociranje bika.
Kada govorimo o gastronomiji banderillas se odnosi na mala jela nabodena na čačkalice ili štapiće za ražnjiće u kojima se uživa uz kakvo omiljeno piće, poput piva ili vina.
I dok se dobro poznati tapas češće odnosi na manje verzije većih jela, pintxo koji je popularan na španjolskom sjeveru (ponajprije u Baskiji) češće se odnosi upravo na zalogaje koji se poslužuju na drvenim štapićima. Banderillas mogu poslužiti kao odlična inspiracija za blagdanska druženja, a najbolje je od svega što ne morate paliti pećnicu niti štednjak. Potrošit ćete doduše nešto vremena na aranžiranje, osobito ako želite da zalogaji budu što primamljiviji.
Banderillas - sastojci
- 16 ukiseljenih lučica
- Nekoliko pečenih crvenih ukiseljenih paprika
- 16 punjenih zelenih maslina prema želji
- 16 malih ljutih zelenih ukiseljenih papričica
- 16 malih kiselih krastavaca
Banderillas - priprema
- Narežite papriku tako da dobijete 16 komada koje možete nanizati na drvene štapiće. Pripremite 16 čačkalica ili štapića za ražnjiće pa nanižite sastojke prema redoslijedu kojim su navedeni, s krastavcima na dnu i lučicama na vrhu. Poslužite uz omiljeno piće.
Detalji koji čine razliku: Kako ispeći krumpir kao u najboljem restoranu