Stari kotač, Grana, Marinero, Mitnica, Kod Srbina, Čingač, Čujić, Cvjetno, Trovač… neka su od kultnih mjesta u Zagrebu gdje se hodočastilo na ćevape i pljeskavice, još u vrijeme kada se burger zvao hamburger, a brunch je bio tek obični doručak. Vremenske kapsule u kojima se čuva stari duh grada možda više nisu toliko popularne kao prije, neke su se i zatvorile, ali preostale su i dalje omiljene u krugovima ljubitelja dima.
Jedna od dugovječnih pečenjarnica kojoj ne fali žara je Stari kotač, koji se od prošle godine proširio i u centar grada. Od 1982. godine mogli ste ga pronaći u Prečkom da bi se otvorio i u Medulićevoj, u prostoru nekadašnje pizzerije Šestice. Za toplih dana sjedi se i u zavučenoj, dvorišnoj terasi i na onoj uličnoj, a unutrašnji prostor prima popriličan broj gostiju. Iako suterenski, interijer Starog kotača u Medulićevoj ima topline i šarma, ponajprije zahvaljujući starim predmetima koji bude uspomene na neka prošla vremena. Bez obzira na broj stolova, itekako se preporučuje rezervirati, osobito ako ogladnite tijekom vikenda.
Zbog Aninih pita i bureka vrijedi krenuti prema Maksimiru - i ostaviti mjesta za slatko +8
Jelovnik je klasičan, a najviše se priča o ćevapima, ražnjićima i pljeskavicama koji su toliko mekani da ne treba prljati nož. Obožavatelje lepinje nekoć je deprimirala činjenica da se u Starom kotaču uz meso poslužuje tek kruh, ali novi vlasnici su odlučili promijeniti tu tradiciju. I dobro da jesu jer smo se mogli uvjeriti da im je lepinja mekana kao duša.
Mekana je i šarena pljeskavica od mješavine svinjetine i junetine, možda najmekša koju smo probali – i izrazito ukusna. Dušu joj je malo potamnjelo pinkicu previše vremena provedenog na vatri, ali srećom gorkasta nota je tek lagano zasvirala u drugom planu. Odabrali smo pljeskavicu koja se zašarenila od tri vrste sira, dimljene juneće vratine i tri vrste paprike (9,70 eura), divili se njezinoj mekoći i lijepo uravnoteženim okusima pa odlučili provjeriti kakva je situacija s klasikom drugi put. Obična pljeskavica stoji 7 eura, a ćevapčiće možete naručiti na komad (1,22 eura), kao i šiš (2,82 eura) pa si i sami složiti platu po izboru. Porcija od sedam ćevapa koji se rade od mješavine svinjetine i junetine je 7,40 eura. O njima smo čuli da su lagani, nisu zbijeni, a niti masni pa smo im se obećali za reprizu.
Na jelovniku ćete pronaći i kotlete, ramstek, biftek, roštiljke, kao i pileći špic. Jedno od najskupljih jela je 120 listića – ramstek irskog angusa s krumpirićima, rukolom, cherry rajčicama i Grana Padanom. Platit ćete ga 39,38 eura. Na internetskoj stranici Starog kotača možete provjeriti jelovnik, ali imajte na umu da su cijene stare, vjerojatno od prije prošlog vala poskupljenja - barem je takva situacija u trenutku pisanja ovog teksta.
Slasnije ražnjiće nećete lako naći - nama su za koplje (ili ražnjić) bili bolji tek Kod Marka, ali ne radi se o natjecanju. Sočna vratina nanizana na tri drvena štapića bila je taman pečena, sočna, čvrsta, ali ne i tvrda - i nije bila previše masna. Poželite li, na stol će vam doći s lukom. Porcija je 9,70 eura. Savršeno paše uz šopsku salatu (4,25 eura) koja je sasvim dovoljna za dvoje ljudi, a fini dodatak bio je i pikantni namaz Ljuti kotač koji fino grije, ali nije previše ljut. Radi se o kombinaciji sira grabancijaša, ljute paprike, ajvara i slatke crvene paprike. Poželite li nešto slatko za kraj, naručiti možete kremšnitu (3,20 eura), koja je sasvim korektna, ali nećemo je dugo pamtiti. Ponovilo se!
BBQ, pivo i toliko više od toga: Novi restoran u centru Zagreba u kojem se jede rukama, a pije - srcem +8