"Imate li kakvu salatu?" pitamo konobaricu u Krčmi Kod Marka u Rakitju na Staroj Samoborskoj, malo prije Podsusedskog mosta.

"Samo luk", kaže i uz osmijeh nastavlja: "Nemamo lepinje ni priloge, ali ako si gosti žele donijeti ajvar, kajmak, salatu… nemamo ništa protiv."

Kultna krčma poznata po tome da u njoj možete naručiti tek ražnjiće i ćevape te puste ljetne nedjelje, kada su svi koji drže do sebe pobjegli iz grada, bila je poprilično puna. Na drvenim stolovima, osim mesa, luka i kriški kruha fino potamnjelih od žara našlo se piva, gemišta i sokova.

Što je na jelovniku? 

List papira u najlonskoj košuljici sugerirao je i da imaju bermet, nekoliko vrsta žestica koje se mogu trznuti prije ili poslije jela i ledeni čaj. Na popisu jela, kratkog poput krčmarskog haiku niza, stoji: Ćevapi porcija (7,80 eura), Ćevapi mali (3,90 eura), Ražnjići porcija (7,80 eura), Ražnjići štapić (2,60 eura).

U ambijentu koji u misli vraća stara vremena i doba neke druge valute, ima dovoljno stolova da pronađete mjesto za sebe – bilo na terasi ili unutra, gdje će vas dočekati pločice, fotografije bez boje i retro stolnjaci.

Kod Marka Kod Marka (Foto: Punkufer)

Oni koji redovito jedu Kod Marka kažu da je roštilj isti već pola stoljeća, a jedino što se promijenilo je nova generacija vlasnika koja je odlučila ostaviti sve onako kako jest. I doista, potrebe za revolucijom nema, osim kad je riječ o porcijama. Ako vam nisu dovoljna tri mala štapa ražnjića ili deset ćevapa (koji se Kod Marka ne debljaju sojom), vjerojatno ćete tražiti repete.

Veličinu na stranu, okus se s pravom hvali. Rastresiti, mirisni, dovoljno začinjeni i jednostavno slasni ćevapi za svaku su preporuku. Peku se na drvenom ugljenu, a poslužuju posipani paprom s ponešto mesnog soka koji se može pokupiti bijelim kruhom. Neće vam se svidjeti jedino ako ste ljubitelj masnijih kapitalaca. Ražnjići su jedni od najboljih koje smo probali: sočni i puni okusa, bez maskiranja začinima. Ponovilo se!

Brzo, fino i bez puno suđa: 7 neodoljivih ljetnih jela za svaki dan ovog tjedna Tost Šopska salata Tostirani sendvič sa šunkom i sirom iz pećnice +0 Kremasta tjestenina bez mrvice ulja ili vrhnja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju