Malo tko ne voli umake od mesa. Omiljeni bolognese, sote Stroganoff, razni ragui i klasični gulaši…sve su to ukusna jela koja možemo napraviti s nekoliko osnovnih sastojaka, u jednoj zdjeli, i tako nahraniti jako puno ljudi s jako malo truda, vremena i prljavog posuđa. Ima li bolje kombinacije?

Kako bi probali nešto novo i malo promijenili klasične repertoar, donosimo vam jedan tradicionalni dubrovački recept koji je star koliko i Dubrovačka republika. Neki će reći da je i stariji, a danas oduševljava jednako kao i u srednjovjekovno doba.

Držić u "Skupu" spominje šporke makarule, a postoje još mnoga književna djela koja sugeriraju da su se šporki makaruli jeli i u renesansno doba.

Jeste li znali da je dalmatinska kuhinja jedna od najzdravijih na svijetu? 2013. je mediteranska prehrana uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine pa sa sigurnošću možemo reći da nema onoga tko na našem Jadranu neće pronaći nešto za sebe, bez obzira na to koliko njegov ukus bio istančan.

Dubrovnik je uistinu raj za gurmane. Ondje ćete osjetiti spoj odlične hrane, tradicionalnih recepata i ljubavi koje lokalci osjećaju prema spravljanju domaće hrane. Iako su nam riba i morski plodovi prva asocijacija na „hranu s mora“, dubrovačni jako dobro znaju i kako pripremati meso.

Jedan od najpoznatiji dubrovačkih recepata su ukusni šporki makaruli koji se tradicionalno jedu na Festu svetog Vlaha i u ostalim svečanostima.

Svoj naziv „šporki makaruli“, dobili su zbog načina posluživanja. Naime, šporkih makarula se kuhalo jako puno, a samo su oni najsretniji, odnosno prvi gosti, dobili makarule koji su na sebi imali nešto junetine. Svi ostali, jeli bi makarule koji su malo „šporkani“ umakom.

U nastavku je recept za šporke makarule u kojima neće nedostajati junetine.

Sastojci za šporke makarule: 

 • 1 kg junetine
 • 1 kg luka
 • 3 češnja češnjaka
 • Svinjska mast
 • 150 g koncentrata rajčice
 • 3 dcl crnog vina
 • 200 ml temeljca
 • Pakiranje makarona
 • Sol, papar, crvena mljevena paprika, šećer, klinčić, cimet, lovor

Priprema šporkih makarula:

 1. Meso i luk narežite na kokice.
 2. Na vreloj masti pržite luk pa češnjak i meso.
 3. Pirjajte dok tekućina iz mesa ne ispari.
 4. Dodajte koncentrat rajčice pa nastavite pirjati.
 5. Nakon 15 minuta zalijte s vinom i temeljcem.
 6. Dodajte začine i pirjajte sljedećih dva sata uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
 7. Skuhajte makarone do pola pa ih pomiješajte s umakom.
 8. Sve zajedno pirjajte na laganoj vatri 10 minuta.
 9. Poslužite s kozjim ili ovčjim sirom i vinom.

Umak od junetine za šporke makarule Umak od junetine za šporke makarule (Foto: Shutterstock)

Dobar tek! 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju