Složenac od tikvica i krumpira jednostavno je jelo za koje vam ne treba previše sastojaka, a rezultat je fantastičan. Poslužite ga uz omiljenu salatu i uživajte!
Sastojci za složenac od krumpira i tikvica:
- 900 g tikvica
- 900 g krumpira
- 450 ml vrhnja za šlag bez šećera
- 150 g parmezana
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice nasjeckanog vlasca ili mladog luka + za ukrašavanje
- 1/2 žličice sušenog origana
- sol, papar
- maslac
Priprema složenca od krumpira i tikvica:
- Krumpir narežite na vrlo tanke ploške, a tikvice na nešto deblje (oko 7 mm). Krumpir prokuhajte u vrućoj vodi pa procijedite i prebacite u hladnu vodu. Procijedite ga i osušite kuhinjskim ručnikom od viška vode. Tikvice posolite i ostavite u cjedilu desetak minuta da izađe višak vode.
- Prebacite narezane tikvice i krumpir u veliku zdjelu i začinite paprom i origanom.
- Pomiješajte vrhnje i ¾ ribanog parmezana, protisnuti češnjak i sjeckani vlasac ili mladi luk.
- Vatrostalnu posudu namastite pa slažite naizmjenično ploške tikvica i krumpira. Ponegdje možete udvostručiti sloj krumpira jer će biti više ploški krumpira nego tikvica.
- Ravnomjerno prelijte smjesom od vrhnja pa pospite preostalim parmezanom. Pecite na 200˚C 40-45 minuta, ili dok krumpir ne omekša. Izvadite iz pećnice i ostavite najmanje 10 minuta da se hladi prije rezanja. Po želji s vlascem i poslužite.
Novo mjesto u Zagrebu za rani ručak kojem ne nedostaje šarma i finih zalogaja +5