Zagrebačko Špansko je prije desetak dana postalo postalo bogatije za simpatični bar u koji možete navratiti na doručak, brunch ili ručak, kao i uživati u finoj kavi i koktelima. Iza Yumija stoji mladi, uigrani duo: Petra Honović i Tin Patarčić, koji je ugostiteljsko znanje usavršavao godinama.

"Zaručnik i ja se već dugi niz godina bavimo ugostiteljstvom te smo znali da ćemo u jednom trenutku naših života pokušati stvoriti neku baš našu priču. Tako smo mjesecima tražili pogodan prostor, a kad smo se odlučili Špansko, odmah smo zamislili ugodan prostor za druženje i poslovne sastanke uz kavicu i fini lagani doručak ili ručak. Oboje smo dosta kreativni, a uz iskustvo, dolazi i puno ideja, stoga nismo dugo razmišljali u kojem smjeru ćemo krenuti“, priča nam Petra i dodaje kako Iza Yumi bara stoji vlasnik lokala, Tin Patarčić, koji je zapravo i došao na ideju cijelog projekta.

Tin je ugostitelj s devet godina radnog iskustva, a tek mu je 26. Od svoje 17. godine Tin radi i marljivo skuplja znanje koje sada ima priliku i pokazati u svojem restoranu. Petra je njegova desna ruka koja se brine i o papirologiji i društvenim mrežama. Uz njih, tu su i zaposlenici s višegodišnjim iskustvom.

Yumi - 3 Yumi - 3 (Foto: Andrea Andelfinger)

Izazovan početak 

Petru i Tina pitali smo i o tome kako su se upoznali te kako se rodila ideja o otvaranu bara.

"Upoznali smo se na radnom mjestu, u restoranu. Uvijek smo htjeli zajedno stvoriti neku našu priču bez obzira na to što smo znali da put neće biti lak, ali srećom smo oboje ambiciozni. Za brunch and lunch koncept odlučili smo se zbog Tinovog iskustva u kuhanju takvih jela, ali i sami smo uvijek odlazili na takva mjesta te nam se to jako svidjelo pa smo htjeli i mi stvoriti pozitivan kutak s dobrom hranom koji će ti uljepšati ili bar malo olakšati ostatak dana kojeg danas čini užurbana svakodnevica

Lokaciju i prostor smo tražili prema protoku ljudi. To je isto bio duži proces, dok nismo naišli na nešto što nam se baš sviđa. Uočili smo da je naselje Špansko zaista jako napredovalo posljednjih godina, a nas Yumi okružen je mnoštvom zgrada, kafića, školom, dječjim vrtićem, a ima i besplatan parking oko zgrada, sto nam je isto bio jako bitan faktor. Uredili smo prostor sami, uz puno razmišljanja i traženja inspiracije", otkrivaju. 

Yumi - 9 Yumi - 9 (Foto: Andrea Andelfinger)

Za svakoga ponešto 

"Ponudu smo osmislili time da se vodimo da na jelovniku bude za svakoga ponešto, a opet da imamo zaokruženu cjelinu. Najvažnije nam je bilo da naša ponuda sadrži svježe i zdrave namirnice te da što više reduciramo hranu i spriječimo bacanje“, kažu vlasnici bara koji je otvoren svakim danom od 9 do 17, osim ponedjeljka, kada su zatvoreni te dodaju kako im je važno da Yumi ima ugodnu, opuštenu, obiteljsku atmosferu.

"Htjeli bismo gostima pozitivom uljepšati dan, da se osjećaju kao da su doma s društvom, ali da ih netko drugi poslužuje. Mislimo da im se upravo to najviše sviđa, uz finu hranu i koktele, naravno“, kaže Petra.

Yumi - 6 Yumi - 6 (Foto: Andrea Andelfinger)

Sendviči i bubble waffle

A kad je riječ o hrani, gosti najviše hvale crunchy chicken sandwich, s hrskavom piletinom u panko mrvicama, sirom i bbq umakom, jelo koje na stol dolazi i s krumpirićima sa sirom. Vole i sendvič sa sporo kuhanom trganom svinjetinom u bbq umaku, te mekane bao bunse s kozicama u panko mrvicama.

Za ljubitelje slatkog tu su i bubble waffle koji se nude u tri varijante: oreo, snickers i voćni, a planiraju i uvesti neke nove okuse. Bubble waffli su varijacija običnih vafli, nastali su u Hong Kongu, a posebni su po tome što njihovo imaju hrskavo, ali fluffy tijesto, odnosno iznimno su hrskavi izvana, a mekani iznutra i savršeni za punjenje raznim nadjevima.

Cijene jela se kreću od 6 eura (berry chia puding i bubble waffle), do 14 eura (crunchy chicken sandwich). Imaju i veganska jela, osvježavajuću salatu s grillanim tofuom, hummusom od cikle i jagodama – iako vam kombinacija može zvučati neobično, oni koji su probali ovo jelo kažu da je super. Petri i Tinu omiljen je pulled pork sedvič, jer su, kako kažu, ljubitelji mesa, ali uživaju u svemu što poslužuju.

Pet friendly 

"Ponudu jela osmislili smo time da smo se vodili svježim i zdravim namirnicama, tako da i ima za svakoga ponešto. Kako bi našim jelima dodali poseban touch, u sastavljanju menija pomogla nam je vrsna kuharica Ana Uremović Longombardi, vlasnica restorana Papavero u Mlinovima, na čemu smo joj izrazito zahvalni“, kažu vlasnici.

Osim sokova, kave i piva, u Yumi možete navratiti i na koktele.

"Od pića imamo klasična bezalkoholna pića, sokove, dvije vrste pive, ali i koktele. Od koktela imamo Mimosu, koja savršeno paše uz brunch, te Hugo i Aperol Spritz koji meni, osobno, odlično pašu uz sva jela za ručak. Kokteli su lagani i osvježavajući kako bi se što bolje uparili s hranom“, kaže Petra. 

U Yumi su dobrodošli i ljubimci, a dobro je znati da u ponudi imaju i hranu za van i dostavu, tako da i ako nemate uvijek vremena sjesti, svejedno nećete ostati gladni.

Hrvatski kafić ušao u TOP 50 mjesta s najboljom kavom u Europi Quahwa - 2 Quahwa - 1 Quahwa +0 Quahwa

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju