Šufnudle, valjušci i luleki različita su imena za istu austrougarsku slasticu koja je nekoć bila iznimno popularna i u Hrvatskoj. Obično se radila s dodatkom zaslađenog mljevenog maka ili oraha.
S obzirom da se valjušci rade tek od kuhanog krumpira, brašna i jaja – riječ je posnom jelu koje se nekoć pripremalo za Veliki petak.
Da biste dobili ukusne šufnudle važno je krumpir skuhati u kori i dobro ga ohladiti prije nego što ga protisnete i pomiješate s drugim sastojcima. Skuhajte ih, pak, u vrućoj vodi. Znat ćete da su šufnudle gotove kad isplivaju na površinu.
Pomiješati ih možete s mljevenim makom ili orasima – mi vam dajemo najlakši recept za danas zaboravljenu slasticu koju su jeli naši stari.
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 200 g brašna
- 100 g mljevenog maka
- 2 jaja
- šećer u prahu po želji
- prstohvat soli
- biljno ulje po želji
Priprema:
- Skuhajte krumpir u kori. Pustite da se ohladi do kraja, pa ga ogulite i protisnite kroz presu ili naribajte na manje komade.
- Protisnuti i ohlađeni krumpir pomiješajte s brašnom, dva jaja i soli. Zamijesite tijesto.
- Tijesto oblikujte na pobrašnjenoj površini u duguljaste valjuške veličine kažiprsta.
- U većem loncu zagrijte vode pa kad zavrije postupno dodajte valjuške. Kuhajte ih nekoliko minuta - kada su gotovi isplivat će na površinu.
- Nemojte pretrpavati lonac s valjušcima kako se ne bi zalijepili – radije ih kuhajte u manjim serijama. Ocijedite ih od viška vode.
- U isto vrijeme zagrijte malo ulja na tavi pa na njemu prepržite mljeveni mak i šećer u prahu. U smjesu dodajte i kuhane valjuške. Dobro promiješajte i poslužite. Dobar tek!
Recept za soparnik iz pećnice: Prefina "pita iz pepela" koju morate probati +6