Šufnudle, valjušci i luleki različita su imena za istu austrougarsku slasticu koja je nekoć bila iznimno popularna i u Hrvatskoj. Obično se radila s dodatkom zaslađenog mljevenog maka ili oraha.

S obzirom da se valjušci rade tek od kuhanog krumpira, brašna i jaja – riječ je posnom jelu koje se nekoć pripremalo za Veliki petak.

Da biste dobili ukusne šufnudle važno je krumpir skuhati u kori i dobro ga ohladiti prije nego što ga protisnete i pomiješate s drugim sastojcima. Skuhajte ih, pak, u vrućoj vodi. Znat ćete da su šufnudle gotove kad isplivaju na površinu.

Jeste li ikada probali šufnudle s makom?

  • Da, obožavam ih
  • Ne, nikad
  • Draže su mi s orasima

glasova:



Pomiješati ih možete s mljevenim makom ili orasima – mi vam dajemo najlakši recept za danas zaboravljenu slasticu koju su jeli naši stari.

Sastojci: 

  • 500 g krumpira
  • 200 g brašna
  • 100 g mljevenog maka
  • 2 jaja
  • šećer u prahu po želji
  • prstohvat soli
  • biljno ulje po želji

Priprema:

  1. Skuhajte krumpir u kori. Pustite da se ohladi do kraja, pa ga ogulite i protisnite kroz presu ili naribajte na manje komade.
  2. Protisnuti i ohlađeni krumpir pomiješajte s brašnom, dva jaja i soli. Zamijesite tijesto.
  3. Tijesto oblikujte na pobrašnjenoj površini u duguljaste valjuške veličine kažiprsta.
  4. U većem loncu zagrijte vode pa kad zavrije postupno dodajte valjuške. Kuhajte ih nekoliko minuta - kada su gotovi isplivat će na površinu.
  5. Nemojte pretrpavati lonac s valjušcima kako se ne bi zalijepili – radije ih kuhajte u manjim serijama. Ocijedite ih od viška vode.
  6. U isto vrijeme zagrijte malo ulja na tavi pa na njemu prepržite mljeveni mak i šećer u prahu. U smjesu dodajte i kuhane valjuške. Dobro promiješajte i poslužite. Dobar tek!

Recept za soparnik iz pećnice: Prefina "pita iz pepela" koju morate probati Soparnik - 3 Soparnik - 2 Soparnik - 1 +6 Soparnik

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju