Šufnudle, valjušci i luleki različita su imena za istu austrougarsku slasticu koja je nekoć bila iznimno popularna i u Hrvatskoj. Obično se radila s dodatkom zaslađenog mljevenog maka ili oraha.
S obzirom na to da se valjušci rade od kuhanog krumpira, brašna i jaja – riječ je o posnom jelu koje se nekoć pripremalo za Veliki petak. 
Da biste dobili ukusne šufnudle, važno je krumpir skuhati u kori i dobro ga ohladiti prije nego što ga protisnete i pomiješate s drugim sastojcima. Skuhajte ih, pak, u vrućoj vodi. Znat ćete da su šufnudle gotove kad isplivaju na površinu.
Pomiješati ih možete s mljevenim makom ili orasima – mi vam dajemo najlakši recept za danas zaboravljenu slasticu koju su jeli naši stari.
Luleki s makom - sastojci:
- 500 g krumpira
 - 200 g brašna
 - 100 g mljevenog maka
 - 2 jaja
 - šećer u prahu po želji
 - prstohvat soli
 - biljno ulje po želji
 
Luleki s makom - priprema:
- Skuhajte krumpir u kori. Pustite da se ohladi do kraja pa ga ogulite i protisnite kroz presu ili naribajte na manje komade.
 - Protisnite i ohlađeni krumpir pomiješajte s brašnom, dva jaja i soli. Zamijesite tijesto.
 - Tijesto oblikujte na pobrašnjenoj površini u duguljaste valjuške veličine kažiprsta.
 - U većem loncu zagrijte vodu pa kad zavrije, postupno dodajte valjuške. Kuhajte ih nekoliko minuta - kada su gotovi, isplivat će na površinu.
 - Nemojte pretrpavati lonac valjušcima kako se ne bi zalijepili – radije ih kuhajte u manjim serijama. Ocijedite ih od viška vode.
 - U isto vrijeme zagrijte malo ulja na tavi pa na njemu prepržite mljeveni mak i šećer u prahu. U smjesu dodajte i kuhane valjuške. Dobro promiješajte i poslužite. Dobar tek!
 
 
    
        Naš poznati kuhar otkriva detalje koji čine razliku: Kako ispeći krumpir kao u najboljem restoranu
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            