Tortilla española omiljen je španjolski nacionalni specijalitet koji dokazuje kako se na jednostavnim jelima poznaje razlika između dobrih i još boljih kuhara. Sve što vam treba su jaja, krumpir i maslinovo ulje.

Španjolci se i dalje ne slažu oko toga treba li dodati i luk ili ga zanemariti, a mišljenja se razlikuju i oko toga koliko jaja trebaju biti pečena. U nekim se krajevima dodaje i crvena paprika. Španjolci tortilju ne jedu hladnu niti vruću, najbolja je dok je mlaka.


Sastojci za tortilju s lukom:

 • 8 jaja
 • sol
 • 475 ml maslinovog ulja
 • 700 g krumpira
 • 350 g luka

Priprema:

 1. U velikoj zdjeli dobro istucite jaja sa solju.
 2. Zagrijte ulje pa dodajte luk i krumpire narezane na ploške. Pecite oko 25 minuta na umjerenoj vatri povremeno lagano miješajući.
 3. Izvadite krumpire iz ulja i posolite ih pa prelijte jajima koja ste još malo istukli. Ostavite 15 minuta.
 4. Zagrijte tri žlice ulja u tavi pa ulijte smjesu. Protresite tavu nekoliko puta. Nakon tri minute lopaticom zagladite rubove pa pecite još oko tri minute.
 5. Uzmite tanjur koji je nešto širi od tave, prislonite ga i na njega pažljivo prebacite tortilju pa pecite i drugu stranu oko dvije minute, oblikujte rubove i nastavite peći još oko dvije minute.
 6. Prebacite tortilju na tanjur i ostavite da se hladi oko pet minuta. 

Praktički besplatan: Sastojak za savršene pečene krumpire uz koji vam meso i ne treba Mast na kruhu Pire Rižoto +0 Pečeni krumpir

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju