Da biste pripremili ukusno i zasitno jelo, ne treba vam mnogo sastojaka – ne morate čak niti potrošiti puno novca. Ovoga tjedna odabrali smo recepte od cjenovno prihvatljivih namirnica koje se, uz iznimku njih nekoliko, mogu pronaći u gotovo svakom domaćinstvu.

Umjesto skupljih komada mesa, ovaj tjedan prednost dajemo iznutricama i suhomesnatim proizvodima poput kobasica i špeka te masti, koje je dovoljno staviti u manjoj količini u jelo da bismo pojačali okus i kalorijsku vrijednost.

#MeatlessMonday otvaramo sa zagrebačkim specijalitetom – apšmalcanim mahunama, koje se u glavnom gradu Hrvatske jedu desetljećima. Mahune se prvo skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama.

Na jelovniku će se naći i mediteransko jelo nadahnuto grčkim lahanorizom, a koje se sastoji od kuhane riže i pirjanog kupusa. Morate skuhati i klasični pašta fažol, ali i slavni prilog iz 80-ih po imenu granadirmarš koji kombinira krumpir, tjesteninu, luk, slaninu i začine.

Ljubitelji iznutrica obvezno moraju isprobati i recept za tripice alla romana, koje su se u Italiji nekoć smatrale jelom siromaha. Zasladite se pak poderanim gaćama – hrvatskim desertom koji predstavlja spoj krafne i mađarskih langošica.

Apšmalcane mahune možete napraviti u veganskoj verziji ili s dodatkom špeka Apšmalcane mahune možete napraviti u veganskoj verziji ili s dodatkom špeka (Foto: Shutterstock)

Nastavite čitati tekst kako biste pronašli sedam prijedloga za svaki dan ovoga tjedna.

Ponedjeljak, 20. 11. – Apšmalcane mahune

Apšmalcane mahune ime su dobile prema njemačkoj riječi za masnoću – Schmaltz. Krušne mrvice preprže se na nekoj vrsti masnoće, a potom sljube s kuhanim mahunama. Da biste povećali zasitnost jela i kalorijsku vrijednost, s mahunama skuhajte i krumpir. Evo što točno trebate napraviti.

Utorak, 21. 11. – Granadirmarš

Prehrana u bivšoj Jugoslaviji temeljila se na mnoštvu ugljikohidrata i masnoća. Ne čudi stoga što je među popularnijim prilozima bila kalorijska bomba po imenu granadirmarš – kombinacija kuhanog krumpira, tjestenine, luka, slanine i začina koja se služila uz meso, iako je sama po sebi imala kalorijsku vrijednost kompletnog obroka. Evo kako se priprema ovo zasitno jelo.

Srijeda, 22. 11. – Tripice alla romana

Tripice alla romana nekoć su bile jelo siromaha u Rimu, a tradicionalno su se jele srijedom. Prema klasičnom rimskom receptu tripice se pripremaju s rajčicama, slaninom od sušenih svinjskih obraza (guanciale) i posipaju pecorinom romanom. Evo kako se spremaju.

Špageti s 20 češnjeva češnjaka Špageti s 20 češnjeva češnjaka (Foto: Getty Images)

Četvrtak, 23. 11. – Riža s pirjanim kupusom

Ovo mediteransko jelo nadahnuto je grčkim lahanorizom, a sastoji se od cjenovno prihvatljivih namirnica poput kupusa i riže. Da biste riži produbili okus, skuhajte je na pilećem temeljcu, a cijelo jelo oplemenite maslacem, ljutikom i pokojim začinom. Cijeli postupak pripreme jela pronađite ovdje.

Petak, 24. 11. – Špageti s 20 češnjeva češnjaka

Kod ovog recepta za špagete s češnjakom svidjet će vam se to što, vrlo vjerojatno, već sve što trebate, imate kod kuće. Sastojci za ovo ukusno jelo toliko su obični da ćete ih često zanemariti, ali jednom kada kušate kakvu fantaziju zajedno stvaraju, nećete tako olako izgovarati "nemam ništa u frižideru". Evo što morate napraviti.

Subota, 25. 11. – Poderane gaće

Poderane gaće izrazito su jeftin i jednostavan recept koji dokazuje da je manje više. Uključuje mekano tijesto, koje sliči onome za krafne, šećer u prahu i svinjsku mast. Mogli bismo reći da je ovo slatko jelo zapravo spoj krafni i mađarskih langošica. Prije nego što se stave u duboku mast, prerežu se po sredini kako bi na kraju izgledali kao poderane gaće. Pogledajte recept!

Poderane gaće Poderane gaće (Foto: Getty Images)

Nedjelja, 26. 11. – Pašta fažol

Pasta e fagioli ili pašta fažol ukusno je i vrlo jednostavno jelo koje potječe iz Italije, a koje se priprema od tek nekoliko cjenovno prihvatljivih sastojaka. Nije poznato gdje je prvi put skuhano, ali svakako je riječ o jelu siromaha, koje se s vremenom proširilo na cijeli svijet. Kao što mu ime kaže, u centru pažnje su tjestenina i grah. Imamo recept!

Jela na žlicu: 7 recepata za svaki dan ovoga tjedna za ljubitelje juha, variva i gulaša Poljski gulaš bigos Kremasta juha od piletine Curry od gljiva +0 Varivo od krumpira i kosasica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju