Sočni kolač od maslaca (engl. gooey butter cake) popularni je desert na srednjem zapadu u Sjedinjenim Američkim Državama. Karakteriziraju ga hrskava korica te slatka i mekana sredina.
Riječ je o jednostavnom receptu koji se priprema "ni od čega", odnosno od svakodnevnih sastojaka koje većina Amerikanaca ima u svojem hladnjaku ili smočnici, poput šećera, brašna, jaja i maslaca. Većinu toga u zalihama ima i prosječno hrvatsko kućanstvo, osim vjerojatno kukuruznog sirupa, koji možete zamijeniti medom.
Ne samo da vam za pripremu ovog kolača ne treba puno skupih sastojaka nego ga mogu pripremiti i oni koji nemaju puno iskustva u pečenju slastica.
Sastojci za podlogu kolača od maslaca:
- 200 g brašna
- 60 ml punomasnog mlijeka
- 6 žlica maslaca
- 3 žlice bijelog šećera
- 2 čajne žličice suhog kvasca
- 1 jaja
Sastojci za nadjev kolača od maslaca:
- 300 g običnog bijelog šećera
- 165 g omekšanog maslaca
- 135 g glatkog brašna
- 85 g kukuruznog sirupa
- 60 ml punomasnog mlijeka
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- šećer u prahu za posipanje
Priprema sočnog kolača od maslaca:
- Za podlogu kolača: zagrijte mlijeko pa u njemu rastopite instant-kvasac i stavite sa strane.
- Električnim mikserom istucite šećer i maslac u jednoličnu smjesu. Za to će vam biti potrebno dvije do tri minute. Dodajte jaje i miksajte dok se ne sjedini s drugim sastojcima.
- Postupno dodajte brašno u smjesu za podlogu kolača i rastopljeni kvasac. Miješajte oko pet minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
- Podijelite tijesto na dva manja dijela za dva manja lima za pečenje ili razvucite zajedno u veliki namašćeni lim za pečenje. Pokrijte krpom i pustite da se tijesto diže oko dva sata dok se volumen ne udvostruči.
- Za nadjev: tri minute miksajte maslac, šećer i kukuruzni sirup zajedno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Postupno dodajte jaja i ekstrakt vanilije. Postupno dodajte mlijeko i brašno i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
- Prelijte kremu preko dignutog tijesta i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok kolač ne dobije lijepu zlatnosmeđu koricu.
- Pustite da se kolač hladi 20-ak minuta, a potom ga poslužite toplog posutog šećerom u prahu. Dobar tek!