Pecivo i sirni namaz savršen su par za doručak, gablec ili brzi međuobrok. Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, vrlo ukusan namaz možete napraviti i od biljnih alternativa.

Brzi namaz po uzoru na onaj sirni možete napraviti s indijskim oraščićima, a ako želite jelo koje obiluje bjelančevinama, upotrijebite tofu.

Donosimo vam recept za vegansku verziju sirnog namaza koja se radi upravo od čvrstog tofua. Imajte na umu da je riječ o receptu koji možete prilagođavati vlastitim željama.

Ako želite namaz s vlascem, dodajte i to začinsko bilje u mješavinu. Ljubitelj ste ljute hrane? U namaz dodajte malo kajenskog papra ili čilija.

Sastojci:

  • 400 g čvrstog tofua
  • 50 ml rafiniranog kokosova ulja
  • 2 žlice svježe iscijeđenog limunova soka
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Izvadite tofu iz pakiranja, uklonite višak tekućine papirnatim ručnikom pa ostavite da proizvod dosegne sobnu temperaturu. Tofu sa sobne temperature lakše ćete smiksati u kremasti namaz nego onaj koji ste izvadili iz hladnjaka.
  2. Natrgajte tofu na manje komade i stavite ga u sjeckalicu povrća ili dobar blender zajedno s limunovim sokom, rastopljenim kokosovim uljem, prehrambenim kvascem, češnjakom u prahu. Pulsirajte/miksajte dok ne dobijete kremasti namaz.
  3. Kušajte dobiveni namaz i prilagodite okus po vlastitim željama. Dodajte sol i papar po želji i sve druge eventualne začine.
  4. Premažite namaz od tofua preko kruha i odmah poslužite uz povrće po želji.
  5. Namaz stavite u čistu staklenu posudu i pohranite u hladnjak maksimalno tri do četiri dana.
  6. Dobar tek!

Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira Fritatu možete napraviti i bez jaja Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Dal od crvene leće +1 Veganska mesna štruca

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju