Imate intoleranciju na mliječne proizvode? Ne jedete hranu životinjskog porijekla? Ili ste se jednostavno zaželjeli novih okusa? Isprobajte ovaj jednostavni veganski namaz od svega četiri sastojka.

Veganski namaz od indijskih oraščića nadahnut je okusima i izgledima sirnog namaza. Uz indijske oraščiće trebat će vam i nešto limunova soka, jabučnog octa i soli. Po želji možete namaz razvodniti i s nešto vode.

Ako imate dobar blender ili sjeckalicu povrća, namaz možete napraviti u svega nekoliko minuta.

Sastojci za veganski namaz:

  • 140 g indijskih oraščića
  • 3 žlice limunova soka
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • prstohvat soli

Priprema veganskog namaza:

  1. Indijske oraščiće namočite u običnoj čistoj vodi na nekoliko sati ili preko noći. Ako nemate vremena za dugotrajno namakanje, oraščiće možete kratko prokuhati u vrućoj vodi i pustiti da se namaču oko dvadeset minuta.
  2. Ocijedite oraščiće i stavite u dobar blender ili sjeckalicu povrća zajedno s limunovim sokom, jabučnim octom i nešto soli. Pulsirajte sve dok ne dobijete namaz kremaste teksture.
  3. Pohranite u hladnjaku nekoliko dana i iskoristite umjesto sirnog namaza. Dobar tek!

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +3 Veganska majoneza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju