Pojam pizza navodno postoji još od antičke Grčke, ali tada se odazivala na pissa ili pita. Naravno, nije to bilo jelo kakvo danas poznajemo, nego pečeno tijesto s jednostavnim nadjevom. Tek sredinom 18. stoljeća, kada su svježe rajčice stigle u Napulj pizza je počela ličiti na sebe, odnosno na ono bez čega je danas teško zamisliti život.

I dok je priprema najpopularnije hrane na svijetu s vremenom spojila znanost i umjetnost, danas u svijetu postoje brojne vrste talijanskog specijaliteta. Napuhane napoletanske pjegavice i hrskave Romane tek su početak priče.

Ništa bez origana 

Odvede li vas put na Siciliju, ondje će vas dočekati sfincione, koju, kako joj ime sugerira karakterizira spužvasta, odnosno prozračna tekstura. Ponekad je nazivaju i originata, zbog velike količine origana koja se koristi za pripremu umaka.

Protagonist sicilijanske pizze je sir, a tradicionalno se koriste Primo Sale ili mladi Caciocavallo, kao i Ragusano (umjesto kojeg može poslužiti pecorino). Za pripremu savršenog sfincionea važno je napraviti dobar umak od rajčice, a San Marzano su odličan odabir. Osim toga, na sicilijanskoj pizzi naći ćete i krušne mrvice, a nerijetko i filete inćuna.

U Bagheriji, gradiću u blizini Palerma, tradicionalno se pravi bijeli sfincione s ricottom umjesto umaka od rajčice. Poželite li kod kuće pripremiti sicilijanski specijalitet, donosimo i pojednostavljen recept. 

Recept za sfincione

Tijesto:

  • 8 g kvasca
  • 320 ml vode
  • 500 g brašna
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice maslinova ulja

Umak:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 6 do 8 fileta inćuna
  • 800 g pelata iz limenke
  • 1 žličica sušenog origana

Ostalo:

  • oko 35 g krušnih mrvica
  • oko 60 g pecorino sira
  • origano

Priprema sfincionea

  1. Otopite kvasac u toploj vodi i ostavite ga oko 10 minuta dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići.
  2. Pomiješajte brašno, šećer i sol. Napravite udubinu u sredini brašna i dodajte smjesu vode s kvascem i maslinovo ulje.
  3. Promiješajte kuhačom pa prebacite na lagano pobrašnjenu površinu. Mijesite tijesto dok ne bude glatko i elastično, oko 10 minuta. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna. Imajte na umu da tijesto treba biti mekano pa nemojte dodati previše brašna.
  4. Stavite tijesto u veliku, nauljenu zdjelu. Pokrijte je plastičnom folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 2 do 3 sata ili dok se ne udvostruči.
  5. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte tanko sjeckani luk i pržite dok ne omekša i postane proziran, oko 5 minuta.
  6. Dodajte inćune i promiješajte, pa ih usitnite kuhačom, miješajući.
  7. Dodajte rajčice, gnječeći ih kuhačom.
  8. Umiješajte origano.
  9. Smanjite vatru i kuhajte umak 15 minuta dok se ne zgusne. Prema potrebi posolite.
  10. Nakon što se tijesto diglo, obilno premažite uljem lim za pečenje (23 x 33 cm) pa položite tijesto i razvucite ga pa labavo pokrijte plastičnom folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 30 minuta do sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se udvostručio.
  11. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija. Prelijte tijesto umakom pa pospite krušnim mrvicama i naribanim sirom te origanom.
  12. Dodajte i koju kap maslinova ulja. Pecite u pećnici oko 25 minuta dok dno lijepo ne porumeni, a mrvice postanu budu hrskave.
  13. Ako nakon otprilike 20 minuta vrh počne prebrzo tamnjeti, zaštite ga folijom. Izvadite iz pećnice i ostavite pizzu da odstoji oko 5 minuta. Narežite na kriške i poslužite.

Najbolje pizzerije u Hrvatskoj: Mjesta po preporuci čitatelja na kojima ćete pojesti izvrsne pizze Papavero Pizza & Food Lab - 13 Papavero Pizza & Food Lab - 1 2. Peron - 16 +3 2. Peron - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju