• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Kod chefa Tomaševića: Mjesto na kojem se uzbudljiva hrana jede po fer cijenama

Savica Casual Urban Eatery, mjesto je na kojem se fino jede već nekoliko godina, ali s novim chefom dolaze i nove ideje...

Nika Borovac 15.10.2021 10:43 komentari
viber Created with Sketch.
Savica Casual Urban Eatery - 7
Savica Casual Urban Eatery - 7 (Foto:Savica Casual Urban Eatery)

Galerija Savica Casual Urban Eatery - 3 8 Savica Casual Urban Eatery - 2 8 Savica Casual Urban Eatery - 1 8 Savica Casual Urban Eatery - 4 8

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku

Ima gostiju koji kažu „buraz, ja ti uopće ne kužim što piše na tom jelovniku“, kaže, uz smijeh Petar Tomašević, chef koji u „Savici“ kuha od ovog ljeta. No čak i ako ne znate na prvu što su kimchi, nikkei, tataki ili karaage prihvatite to kao dio igre u kojoj ćete nešto novo naučiti, fino jesti i pritom se zabaviti. Možda i dugo pamtiti taj trenutak, ili dva. A ako ste dovoljno otvoreni, i pokupiti neku lijepu emociju kroz hranu koja Tomaševiću služi kao medij za širenje zjenica i osmijeha.

Savica Casual Urban Eatery, mjesto je na kojem se fino jede već nekoliko godina, ali s novim chefom dolaze i nove ideje. Kako kaže Tomašević, drži se tradicije, ali na progresivan, pomalo uvrnut način koji dobro funkcionira. Temelj mu je francuska kuhinja koju nadograđuje, spajajući ono što mu zapne za fokus i s drugih strana globusa.

„Inspiraciju tražim u cijelom svijetu,. Primjerice maslac i soja u kombinaciji mogu biti fenomenalni, zašto ih ne iskoristiti skupa jer se savršeno slažu“, kaže chef.

Nakon kuhanja u Fidelu Gastru, Tomašević se poželio rada u manjem bistrou, s ljudima koji dijele njegovu filozofiju da najbolje stvari nastaju kada stvaramo igrajući se, naravno uz znanje koje je ključ cijele priče. A kada se te dvije stvari spoje, kaže Tomašević, genetskom kodu se protivi poslužiti gostu jelo koje nije dobro. Možda je upravo taj spoj vojničkog pristupa poslu i homo ludensa razlog zbog kojeg njegovi tanjuri mogu probuditi nešto neopipljivo.

Koliko god razmišljali o hrani, ne možemo prevariti osjetilo okusa, na koje utječe i izgled tanjura koji u Savici ovih dana dišu u ritmu zlatnih, narančastih i crvenih nijansi kakve vidimo kroz prozor, ili u šetnji. Kada se potrudimo, nađe se tu još poveznica s prirodom koja se zrcali u razigranim jelima.

Onaj gušt skakanja po suhom lišću kad smo bili nešto manji danas izaziva hrskanje proljetih rolica s pršutom od patke. Kao i dimljena aroma što obuzima kao ulazak u kuću i grijanje ruku kraj tople peći. Bez obzira na to što nismo na kruh nismo mazali kewpie nego majonezu, a umjesto sweet chillija na stolu je bio kečap, Patka pršut „zvuči“ tako poznato, možda i zbog toga što se dijeli s prijateljima za stolom – uz zalogaje Tostade (tuna tartar s čipsom od poriluka, arbol kewpieom i sezamom na hrskavoj tortilji) ili nekog drugog predjela. 

Na popisu „malih zalogaja velikih okusa“, lijepo je zaroniti i u Nikkei gyoze, japanske raviole s kremom od pečenog batata, spicy ponzua i sezam-norija. Vizija Savice je da gost svaki put može kušati nešto novo, ali i da ga omiljeni klasici dočekaju na jelovniku. Mnogima je Savica Casual Urban Eatery mjesto na kojem sve poznaju; domaća varijanta popularnog Kafića „Uzdravlje“ i zato se vole vratiti na tjednoj ili mjesečnoj bazi. 

Čak i ako ne jedu meso, ili ga izbjegavaju, gosti će lako pronaći nešto za sebe. Jedan od planova je i da svako jelo ima svoj vegetarijanski pandan. U narednim danima buče i gljive će se prožimati jelovnikom, kao i topla hrana koja grije poput zagrljaja.

Tomaševićeva jela griju i uzbuđenjem otkrivanja komponenti koje ne strše nego tvore lijepu, uzbudljivu cjelinu u kojoj se pletu svježe, dimljene, zemljane, začinjene i kremaste note. Jedno od specijaliteta što fino predstavlja chefov rad je Tuna tataki rižoto, jelo koje kod gostiju izazva najviše oduševljenja. Što i nije tako neobično kada se uzmu u obzir tuna sashimi kvalitete, kao i zrnca carnarolija što s kremom od batata i mozzarellom čine kremastu fantaziju, a limeta i edamame je lijepo dižu. 

Batat je jedan od igrača i u Karaage salati koja spaja hrskava panirana pileća prsa u panko mrvicama s quinoa-julienne salaticom i creme fraicheom, jelom koje potvrđuje da možemo jesti fino i nutritivno bogato – što je i jedna od Tomaševićevih vodilja prilikom slaganja jelovnika.

Cijene u Savici ne divljaju. Možda je pinkicu previše izdvojiti 28 kuna za dnevnu juhu - ali nismo probali pa ne znamo što se krije u dubokom tanjuru. Predjela su 40 kuna, a glavna jela od 72 do 98 kuna. Na jelovniku možemo očekivati još svakojaka iznenađenja nadahnuta sezonom, kao i tematske večeri pa ako i ne govorite strane gastronomske jezike, slobodno krenite na putovanje.

  • #gdje sjesti
  • #Savica Casual Urban Eatery
  • #petar tomašević
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Manje kalorija više proteina tjestenina u kremastom umaku
Manje kalorija
Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina
Zimska bajka u srcu Alpa: Bled i Bohinj zovu na odmor iz snova
Uz Crno jaje
Zimska bajka u srcu Alpa: Super ponuda za Bled i Bohinj i odmor iz snova
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Vislander
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Od mora do termi
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Zatvoren PP Biokovo: U tijeku su održavanje infrastrukture, čuvanje osjetljivih ekosustava i pripreme za novu sezonu
Planovi za proljeće
Loše vijesti za ljubitelje prirode: Privremeno zatvoren Park prirode Biokovo
Kraljica šume – Divjake Log Home, Hlevci, Gorski kotar
Mir i tišina
Na pola puta između Rijeke i Zagreba: Kraljica šume u Gorskom kotaru pravo je mjesto za odmor
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Gusti crni dim nad Svetom Nedeljom: Izbio požar u skladištu
Buktinja
VIDEO/FOTO Veliki požar kraj Zagreba, građanima stižu poruke: "Zatvorite prozore..."
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
show
Pojavio se video groba Dina Dvornika, njegova udovica Danijela Dvornik je ogorčena
''i tako svake godine...''
Na internetu se pojavila snimka groba Dina Dvornika, Danijela je zgrožena: ''Jad i primitivizam''
Cindy Šoštarić Hadžić otvorila dječju igraonicu, ljudi šokirani cijenama
previše ili realno?
Lavina komentara na cijene paketa dječje igraonice koju je otvorila supruga našeg influencera
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Evo tko se treba cijepiti
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
zabava
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Meme
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
Aleksandar Zorić oglasio se na društvenim mrežama nakon kontroverznog poraza Ante Delije u UFC-u
TKO JE PREKRŠIO PRAVILA?
Sudac broj 1 u regiji o skandalu UFC-a s Delijom: Evo tko je u pravu
tv
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
MasterChef: Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
NAPETO!
Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Asuka - 7
Asuka

Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

U Asuki na Opatovini možete satima otkrivati azijsku kuhinju i pritom ponešto naučiti, kako na japanskom, tako i na gurmanskom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Asuka - 7 Hrana i piće
    Asuka

    Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close