• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Šareni ratatouille: Recept za seosko jelo iz Provanse koje Francuzima priziva nostalgiju

Provansa je poznata po ovom ukusnom i zdravom jelu koje će svojim šarenilom obogatiti svaki tanjur, a kuću ispuniti savršenim mirisima zapečenog povrća kojima nećete moći odoljeti.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 2.08.2022 11:10 komentari
viber Created with Sketch.
Ratatouille
Ratatouille (Foto:Tibor Marochini/Nova Studio)

Galerija Ratatouille 23 Ratatouille 23 Ratatouille 23 Ratatouille 23

U trendu Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Ratatouille je seosko jelo iz Provanse za koje ste zasigurno čuli, ako nikad prije, zahvaljujući istoimenom Pixarovu crtanom filmu o mišu koji želi postati vrhunski chef. Ovo jednostavno, zasitno i hranjivo jelo dio je francuske tradicije i na njihovim tanjurima naći će se kao prilog, glavno jelo ili pak uz dodatak sira, tjestenine, riže ili uz prepečeni kruh. Najviše se priprema ljeti, kad nam se hladnjaci napune svježim povrćem koje nam je tada pri ruci. 

Jelo je nastalo u provansalskim selima u kojima su tamošnji ratari pokušali iskoristiti već prezrelo povrće kako na kraju sezone berbe cjelogodišnji trud ne bi propao. Za originalni recept koriste se tikvice, patlidžan, crvena rog paprika, žuta paprika i rajčica. Važno je da birate povrće približno iste veličine kako bi se ploškice lijepo mogle nizati jedna do druge. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Za ovu rapsodiju okusa nisu potrebne posebne kulinarske vještine, treba vam samo strpljenje da povrće narežete na tanke ploškice kako biste uspjeli sve lijepo posložiti u posudi u kojoj ćete ga na kraju i zapeći. Umak od rajčice povezat će sve sastojke i teksturu jela, a luk i češnjak tu su za dodatni šmek. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Provanse, odlučili smo napraviti ratatouille, koji smo poslužili uz zapečeni kruh. Ovo slasno jelo posebne teksture gotovo je za otprilike sat vremena, a sa stola nestaje u trenu. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Ratatouille 

Sastojci: 

  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 5 - 6 manjih rajčica
  • 1 patlidžan
  • 2 tikvice
  • 2 crvene rog paprike
  • 2 žute paprike 
  • Ružmarin
  • Majčina dušica
  • Žličica soli
  • Pola žličice papra 
  • Maslinovo ulje 

Priprema: 

  1. Temeljito operite povrće. Najprije na tanke ploškice narežite tikvice i patlidžan pa ih posolite kako bi otpustili vodu. Pričekajte da se povrće opusti 15 - 20 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  2. Nauljite tavu, sitno nasjeckajte luk i češnjak i popržite ih kratko na ulju. Dodajte pasiranu rajčicu i dobro promiješajte. Pri kraju dodajte sol, papar, svježe nasjeckanu majčinu dušicu i ružmarin. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  3. Iz tave sve prebacite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete kasnije pod aluminijskom folijom zapeći ratatouille. Povrće slažite naizmjenično plošku po plošku počevši od rubova prema unutrašnjosti vatrostalne posude i cijelu je popunite. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  4. Začinite povrće s još malo ružmarina i papra, prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva na otprilike 45 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  5. Nakon 45 minuta uklonite foliju i pustite da se vaš ukusni obrok zapeče, još otprilike 15 minuta. 
     
  6. Kad je ratatouille gotov, kratko prepecite kruh i uživajte u svojoj rapsodiji okusa baš kao što su nekad uživali francuski ratari koji su se dosjetili ovog jednostavnog i zasitnog jela. Dobar tek! 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


Za tradicionalne okuse Provanse ne morate spakirati kofere i otputovati u Francusku. U Lidlovu tjednu okusa Provanse od 1. do 7. kolovoza čekaju vas sve namirnice s kojima jednostavno i brzo možete sami napraviti ovo povrtno jelo koje će nestati s tanjura u trenu. U istom tjednu u Lidlu možete pronaći i delicije Grčke u kojima sa stilom uživa ta mediteranska zemlja. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

  • #hranom oko svijeta
  • #lidl
  • #Ratatouille
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
Vrt Majorelle
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Snimka Calvina Kleina i partnera Kevina Bakera izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama
''nije mu ni pomogao...''
Tužna snimka Calvina Kleina i 46 godina mlađeg partnera izazvala lavinu reakcija na internetu
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
I ON ODLAZI
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
U dobru i zlu: Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
U DOBRU I ZLU
Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
MasterChef: Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
ČESTITAMO!
Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
nježno i pažljivo
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Pečena orada
Pokrovitelj Lidl

Opasno sočne: Recepti za marinade koje će od mesa i ribe stvoriti pravi vatromet okusa

Osim pomno biranih sastojaka koji čine kvalitetnu marinadu, za pripremu ukusnog obroka najvažnije su namirnice upravo svježe meso ili riba, zbog kojih se lako priprema delicija koja zaslužuje svoje mjesto i na restoranskom meniju. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pariz Putovanja
    Pokrovitelj Lidl

    Pariška piramida koja se smatrala nepoželjnom: Sve što trebate znati o najslavnijem muzeju na svijetu

  • Slika nije dostupna Zanimljivosti
    Pokrovitelj Lidl

    Betonski giganti: 10 zgrada nevjerojatnih dimenzija koje ostavljaju bez teksta

  • Pečena orada Hrana i piće
    Pokrovitelj Lidl

    Opasno sočne: Recepti za marinade koje će od mesa i ribe stvoriti pravi vatromet okusa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close