• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Šareni ratatouille: Recept za seosko jelo iz Provanse koje Francuzima priziva nostalgiju

Provansa je poznata po ovom ukusnom i zdravom jelu koje će svojim šarenilom obogatiti svaki tanjur, a kuću ispuniti savršenim mirisima zapečenog povrća kojima nećete moći odoljeti.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 2.08.2022 11:10 komentari
viber Created with Sketch.
Ratatouille
Ratatouille (Foto:Tibor Marochini/Nova Studio)

Galerija Ratatouille 23 Ratatouille 23 Ratatouille 23 Ratatouille 23

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče

Ratatouille je seosko jelo iz Provanse za koje ste zasigurno čuli, ako nikad prije, zahvaljujući istoimenom Pixarovu crtanom filmu o mišu koji želi postati vrhunski chef. Ovo jednostavno, zasitno i hranjivo jelo dio je francuske tradicije i na njihovim tanjurima naći će se kao prilog, glavno jelo ili pak uz dodatak sira, tjestenine, riže ili uz prepečeni kruh. Najviše se priprema ljeti, kad nam se hladnjaci napune svježim povrćem koje nam je tada pri ruci. 

Jelo je nastalo u provansalskim selima u kojima su tamošnji ratari pokušali iskoristiti već prezrelo povrće kako na kraju sezone berbe cjelogodišnji trud ne bi propao. Za originalni recept koriste se tikvice, patlidžan, crvena rog paprika, žuta paprika i rajčica. Važno je da birate povrće približno iste veličine kako bi se ploškice lijepo mogle nizati jedna do druge. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Za ovu rapsodiju okusa nisu potrebne posebne kulinarske vještine, treba vam samo strpljenje da povrće narežete na tanke ploškice kako biste uspjeli sve lijepo posložiti u posudi u kojoj ćete ga na kraju i zapeći. Umak od rajčice povezat će sve sastojke i teksturu jela, a luk i češnjak tu su za dodatni šmek. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Provanse, odlučili smo napraviti ratatouille, koji smo poslužili uz zapečeni kruh. Ovo slasno jelo posebne teksture gotovo je za otprilike sat vremena, a sa stola nestaje u trenu. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Ratatouille 

Sastojci: 

  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 5 - 6 manjih rajčica
  • 1 patlidžan
  • 2 tikvice
  • 2 crvene rog paprike
  • 2 žute paprike 
  • Ružmarin
  • Majčina dušica
  • Žličica soli
  • Pola žličice papra 
  • Maslinovo ulje 

Priprema: 

  1. Temeljito operite povrće. Najprije na tanke ploškice narežite tikvice i patlidžan pa ih posolite kako bi otpustili vodu. Pričekajte da se povrće opusti 15 - 20 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  2. Nauljite tavu, sitno nasjeckajte luk i češnjak i popržite ih kratko na ulju. Dodajte pasiranu rajčicu i dobro promiješajte. Pri kraju dodajte sol, papar, svježe nasjeckanu majčinu dušicu i ružmarin. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  3. Iz tave sve prebacite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete kasnije pod aluminijskom folijom zapeći ratatouille. Povrće slažite naizmjenično plošku po plošku počevši od rubova prema unutrašnjosti vatrostalne posude i cijelu je popunite. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  4. Začinite povrće s još malo ružmarina i papra, prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva na otprilike 45 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  5. Nakon 45 minuta uklonite foliju i pustite da se vaš ukusni obrok zapeče, još otprilike 15 minuta. 
     
  6. Kad je ratatouille gotov, kratko prepecite kruh i uživajte u svojoj rapsodiji okusa baš kao što su nekad uživali francuski ratari koji su se dosjetili ovog jednostavnog i zasitnog jela. Dobar tek! 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


Za tradicionalne okuse Provanse ne morate spakirati kofere i otputovati u Francusku. U Lidlovu tjednu okusa Provanse od 1. do 7. kolovoza čekaju vas sve namirnice s kojima jednostavno i brzo možete sami napraviti ovo povrtno jelo koje će nestati s tanjura u trenu. U istom tjednu u Lidlu možete pronaći i delicije Grčke u kojima sa stilom uživa ta mediteranska zemlja. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

  • #hranom oko svijeta
  • #lidl
  • #Ratatouille
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način
Tamna strana
Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način
Zašto je moja prometna traka uvijek najsporija? Odgovor na pitanje kako je nastao Murphyjev zakon
Istina ili mit?
Zašto je moja prometna traka uvijek najsporija? Mogući odgovor na svakodnevno pitanje
Autentičan seoski mir s pogledom na planinu: Topla baza za istraživanje Velebita
Pod Velebitom
Autentičan seoski mir s pogledom na planinu: Topla baza za istraživanje Velebita
Kako "efektom grude snijega" možemo promijeniti svijet: Zeleni savjeti Marine Matijević koje svi trebamo čuti
#neOKOLIŠaj
Kako "efektom grude snijega" možemo promijeniti svijet: Zeleni savjeti Marine Matijević koje svi trebamo čuti
Nježan, flafast i miriše na maslac: Kako napraviti savršeni francuski omlet
Rola se poput tepiha
Nježan, mekan i miriše na maslac: Kako napraviti savršeni francuski omlet
Manje kalorija više proteina tjestenina u kremastom umaku
Manje kalorija
Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U padu teretnog zrakoplova najmanje sedam poginulih
Užas u SAD-u
FOTO/VIDEO Srušio se avion, ima poginulih i na tlu: "Pretvorio se u vatrenu kuglu"
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
show
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Alen Vitasović u iskrenom razgovoru govori o borbi s alkoholom, ljubavi i povratku na veliku pozornicu!
''meni je žao...''
Iskreni intervju Alena Vitasovića: ''Alkohol mi je uništio pola života, u neku ruku još ga uništava''
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
zabava
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Zanimljivo rješenje
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Pokušala ući u auto, ali nešto ju je spriječilo! Vidite li strašan detalj ispod kvake?
Arahnofobija
Pokušala ući u auto, ali nešto ju je spriječilo! Vidite li strašan detalj ispod kvake?
tech
Tehnologija ne može baš sve: Izgubio se u šumi, za pomoć pitao AI pa se našao u još većim problemima
Poruka HGSS-a
Tehnologija ne može baš sve: Izgubio se u šumi, za pomoć pitao AI pa se našao u još većim problemima
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Više satelita - veća opasnost
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb
otkazali trening
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb, javili su da ništa od zakazanog termina
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
tv
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
MasterChef: U moru tekućih krema Antonija i Damjan osvojili karticu! Ostali dobili jezikovu juhu!
ŽIRI RAZOČARAN
U moru tekućih krema Antonija i Damjan osvojili karticu! Ostali dobili jezikovu juhu!
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
sve
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Pečena orada
Pokrovitelj Lidl

Opasno sočne: Recepti za marinade koje će od mesa i ribe stvoriti pravi vatromet okusa

Osim pomno biranih sastojaka koji čine kvalitetnu marinadu, za pripremu ukusnog obroka najvažnije su namirnice upravo svježe meso ili riba, zbog kojih se lako priprema delicija koja zaslužuje svoje mjesto i na restoranskom meniju. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pariz Putovanja
    Pokrovitelj Lidl

    Pariška piramida koja se smatrala nepoželjnom: Sve što trebate znati o najslavnijem muzeju na svijetu

  • Slika nije dostupna Zanimljivosti
    Pokrovitelj Lidl

    Betonski giganti: 10 zgrada nevjerojatnih dimenzija koje ostavljaju bez teksta

  • Pečena orada Hrana i piće
    Pokrovitelj Lidl

    Opasno sočne: Recepti za marinade koje će od mesa i ribe stvoriti pravi vatromet okusa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close