• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Šareni ratatouille: Recept za seosko jelo iz Provanse koje Francuzima priziva nostalgiju

Provansa je poznata po ovom ukusnom i zdravom jelu koje će svojim šarenilom obogatiti svaki tanjur, a kuću ispuniti savršenim mirisima zapečenog povrća kojima nećete moći odoljeti.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 2.08.2022 11:10 komentari
viber Created with Sketch.
Ratatouille
Ratatouille (Foto:Tibor Marochini/Nova Studio)

Galerija Ratatouille 23 Ratatouille 23 Ratatouille 23 Ratatouille 23

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

Ratatouille je seosko jelo iz Provanse za koje ste zasigurno čuli, ako nikad prije, zahvaljujući istoimenom Pixarovu crtanom filmu o mišu koji želi postati vrhunski chef. Ovo jednostavno, zasitno i hranjivo jelo dio je francuske tradicije i na njihovim tanjurima naći će se kao prilog, glavno jelo ili pak uz dodatak sira, tjestenine, riže ili uz prepečeni kruh. Najviše se priprema ljeti, kad nam se hladnjaci napune svježim povrćem koje nam je tada pri ruci. 

Jelo je nastalo u provansalskim selima u kojima su tamošnji ratari pokušali iskoristiti već prezrelo povrće kako na kraju sezone berbe cjelogodišnji trud ne bi propao. Za originalni recept koriste se tikvice, patlidžan, crvena rog paprika, žuta paprika i rajčica. Važno je da birate povrće približno iste veličine kako bi se ploškice lijepo mogle nizati jedna do druge. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Za ovu rapsodiju okusa nisu potrebne posebne kulinarske vještine, treba vam samo strpljenje da povrće narežete na tanke ploškice kako biste uspjeli sve lijepo posložiti u posudi u kojoj ćete ga na kraju i zapeći. Umak od rajčice povezat će sve sastojke i teksturu jela, a luk i češnjak tu su za dodatni šmek. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Provanse, odlučili smo napraviti ratatouille, koji smo poslužili uz zapečeni kruh. Ovo slasno jelo posebne teksture gotovo je za otprilike sat vremena, a sa stola nestaje u trenu. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Ratatouille 

Sastojci: 

  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 5 - 6 manjih rajčica
  • 1 patlidžan
  • 2 tikvice
  • 2 crvene rog paprike
  • 2 žute paprike 
  • Ružmarin
  • Majčina dušica
  • Žličica soli
  • Pola žličice papra 
  • Maslinovo ulje 

Priprema: 

  1. Temeljito operite povrće. Najprije na tanke ploškice narežite tikvice i patlidžan pa ih posolite kako bi otpustili vodu. Pričekajte da se povrće opusti 15 - 20 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  2. Nauljite tavu, sitno nasjeckajte luk i češnjak i popržite ih kratko na ulju. Dodajte pasiranu rajčicu i dobro promiješajte. Pri kraju dodajte sol, papar, svježe nasjeckanu majčinu dušicu i ružmarin. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  3. Iz tave sve prebacite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete kasnije pod aluminijskom folijom zapeći ratatouille. Povrće slažite naizmjenično plošku po plošku počevši od rubova prema unutrašnjosti vatrostalne posude i cijelu je popunite. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  4. Začinite povrće s još malo ružmarina i papra, prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva na otprilike 45 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  5. Nakon 45 minuta uklonite foliju i pustite da se vaš ukusni obrok zapeče, još otprilike 15 minuta. 
     
  6. Kad je ratatouille gotov, kratko prepecite kruh i uživajte u svojoj rapsodiji okusa baš kao što su nekad uživali francuski ratari koji su se dosjetili ovog jednostavnog i zasitnog jela. Dobar tek! 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


Za tradicionalne okuse Provanse ne morate spakirati kofere i otputovati u Francusku. U Lidlovu tjednu okusa Provanse od 1. do 7. kolovoza čekaju vas sve namirnice s kojima jednostavno i brzo možete sami napraviti ovo povrtno jelo koje će nestati s tanjura u trenu. U istom tjednu u Lidlu možete pronaći i delicije Grčke u kojima sa stilom uživa ta mediteranska zemlja. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

  • #hranom oko svijeta
  • #lidl
  • #Ratatouille
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Vidimo se na Fuliranju
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Pokrovitelj DI-GO
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
Nezaobilazna tijekom blagdana
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane
Komet 3I/ATLAS
Nije izvanzemaljski brod, ali ima spektakularne ledene vulkane
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Pečena orada
Pokrovitelj Lidl

Opasno sočne: Recepti za marinade koje će od mesa i ribe stvoriti pravi vatromet okusa

Osim pomno biranih sastojaka koji čine kvalitetnu marinadu, za pripremu ukusnog obroka najvažnije su namirnice upravo svježe meso ili riba, zbog kojih se lako priprema delicija koja zaslužuje svoje mjesto i na restoranskom meniju. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pariz Putovanja
    Pokrovitelj Lidl

    Pariška piramida koja se smatrala nepoželjnom: Sve što trebate znati o najslavnijem muzeju na svijetu

  • Slika nije dostupna Zanimljivosti
    Pokrovitelj Lidl

    Betonski giganti: 10 zgrada nevjerojatnih dimenzija koje ostavljaju bez teksta

  • Pečena orada Hrana i piće
    Pokrovitelj Lidl

    Opasno sočne: Recepti za marinade koje će od mesa i ribe stvoriti pravi vatromet okusa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close