Ratatouille je seosko jelo iz Provanse za koje ste zasigurno čuli, ako nikad prije, zahvaljujući istoimenom Pixarovu crtanom filmu o mišu koji želi postati vrhunski chef. Ovo jednostavno, zasitno i hranjivo jelo dio je francuske tradicije i na njihovim tanjurima naći će se kao prilog, glavno jelo ili pak uz dodatak sira, tjestenine, riže ili uz prepečeni kruh. Najviše se priprema ljeti, kad nam se hladnjaci napune svježim povrćem koje nam je tada pri ruci. 

Jelo je nastalo u provansalskim selima u kojima su tamošnji ratari pokušali iskoristiti već prezrelo povrće kako na kraju sezone berbe cjelogodišnji trud ne bi propao. Za originalni recept koriste se tikvice, patlidžan, crvena rog paprika, žuta paprika i rajčica. Važno je da birate povrće približno iste veličine kako bi se ploškice lijepo mogle nizati jedna do druge. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Za ovu rapsodiju okusa nisu potrebne posebne kulinarske vještine, treba vam samo strpljenje da povrće narežete na tanke ploškice kako biste uspjeli sve lijepo posložiti u posudi u kojoj ćete ga na kraju i zapeći. Umak od rajčice povezat će sve sastojke i teksturu jela, a luk i češnjak tu su za dodatni šmek. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Provanse, odlučili smo napraviti ratatouille, koji smo poslužili uz zapečeni kruh. Ovo slasno jelo posebne teksture gotovo je za otprilike sat vremena, a sa stola nestaje u trenu. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Ratatouille 

Sastojci: 

  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 5 - 6 manjih rajčica
  • 1 patlidžan
  • 2 tikvice
  • 2 crvene rog paprike
  • 2 žute paprike 
  • Ružmarin
  • Majčina dušica
  • Žličica soli
  • Pola žličice papra 
  • Maslinovo ulje 

Priprema: 

  1. Temeljito operite povrće. Najprije na tanke ploškice narežite tikvice i patlidžan pa ih posolite kako bi otpustili vodu. Pričekajte da se povrće opusti 15 - 20 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  2. Nauljite tavu, sitno nasjeckajte luk i češnjak i popržite ih kratko na ulju. Dodajte pasiranu rajčicu i dobro promiješajte. Pri kraju dodajte sol, papar, svježe nasjeckanu majčinu dušicu i ružmarin. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  3. Iz tave sve prebacite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete kasnije pod aluminijskom folijom zapeći ratatouille. Povrće slažite naizmjenično plošku po plošku počevši od rubova prema unutrašnjosti vatrostalne posude i cijelu je popunite. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  4. Začinite povrće s još malo ružmarina i papra, prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva na otprilike 45 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  5. Nakon 45 minuta uklonite foliju i pustite da se vaš ukusni obrok zapeče, još otprilike 15 minuta. 
     
  6. Kad je ratatouille gotov, kratko prepecite kruh i uživajte u svojoj rapsodiji okusa baš kao što su nekad uživali francuski ratari koji su se dosjetili ovog jednostavnog i zasitnog jela. Dobar tek! 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


Za tradicionalne okuse Provanse ne morate spakirati kofere i otputovati u Francusku. U Lidlovu tjednu okusa Provanse od 1. do 7. kolovoza čekaju vas sve namirnice s kojima jednostavno i brzo možete sami napraviti ovo povrtno jelo koje će nestati s tanjura u trenu. U istom tjednu u Lidlu možete pronaći i delicije Grčke u kojima sa stilom uživa ta mediteranska zemlja. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju