• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #hranom oko svijeta

Šareni ratatouille: Recept za seosko jelo iz Provanse koje Francuzima priziva nostalgiju

Provansa je poznata po ovom ukusnom i zdravom jelu koje će svojim šarenilom obogatiti svaki tanjur, a kuću ispuniti savršenim mirisima zapečenog povrća kojima nećete moći odoljeti.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 2.08.2022 11:10 komentari
viber Created with Sketch.
Ratatouille
Ratatouille (Foto:Tibor Marochini/Nova Studio)

Galerija Ratatouille 23 Ratatouille 23 Ratatouille 23 Ratatouille 23

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Čokoladne kocke Savršenstvo bez mane Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Ratatouille je seosko jelo iz Provanse za koje ste zasigurno čuli, ako nikad prije, zahvaljujući istoimenom Pixarovu crtanom filmu o mišu koji želi postati vrhunski chef. Ovo jednostavno, zasitno i hranjivo jelo dio je francuske tradicije i na njihovim tanjurima naći će se kao prilog, glavno jelo ili pak uz dodatak sira, tjestenine, riže ili uz prepečeni kruh. Najviše se priprema ljeti, kad nam se hladnjaci napune svježim povrćem koje nam je tada pri ruci. 

Jelo je nastalo u provansalskim selima u kojima su tamošnji ratari pokušali iskoristiti već prezrelo povrće kako na kraju sezone berbe cjelogodišnji trud ne bi propao. Za originalni recept koriste se tikvice, patlidžan, crvena rog paprika, žuta paprika i rajčica. Važno je da birate povrće približno iste veličine kako bi se ploškice lijepo mogle nizati jedna do druge. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Za ovu rapsodiju okusa nisu potrebne posebne kulinarske vještine, treba vam samo strpljenje da povrće narežete na tanke ploškice kako biste uspjeli sve lijepo posložiti u posudi u kojoj ćete ga na kraju i zapeći. Umak od rajčice povezat će sve sastojke i teksturu jela, a luk i češnjak tu su za dodatni šmek. 

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Provanse, odlučili smo napraviti ratatouille, koji smo poslužili uz zapečeni kruh. Ovo slasno jelo posebne teksture gotovo je za otprilike sat vremena, a sa stola nestaje u trenu. 

Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Ratatouille 

Sastojci: 

  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 5 - 6 manjih rajčica
  • 1 patlidžan
  • 2 tikvice
  • 2 crvene rog paprike
  • 2 žute paprike 
  • Ružmarin
  • Majčina dušica
  • Žličica soli
  • Pola žličice papra 
  • Maslinovo ulje 

Priprema: 

  1. Temeljito operite povrće. Najprije na tanke ploškice narežite tikvice i patlidžan pa ih posolite kako bi otpustili vodu. Pričekajte da se povrće opusti 15 - 20 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  2. Nauljite tavu, sitno nasjeckajte luk i češnjak i popržite ih kratko na ulju. Dodajte pasiranu rajčicu i dobro promiješajte. Pri kraju dodajte sol, papar, svježe nasjeckanu majčinu dušicu i ružmarin. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  3. Iz tave sve prebacite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete kasnije pod aluminijskom folijom zapeći ratatouille. Povrće slažite naizmjenično plošku po plošku počevši od rubova prema unutrašnjosti vatrostalne posude i cijelu je popunite. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  4. Začinite povrće s još malo ružmarina i papra, prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva na otprilike 45 minuta. 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
     
  5. Nakon 45 minuta uklonite foliju i pustite da se vaš ukusni obrok zapeče, još otprilike 15 minuta. 
     
  6. Kad je ratatouille gotov, kratko prepecite kruh i uživajte u svojoj rapsodiji okusa baš kao što su nekad uživali francuski ratari koji su se dosjetili ovog jednostavnog i zasitnog jela. Dobar tek! 

    Ratatouille Ratatouille (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


Za tradicionalne okuse Provanse ne morate spakirati kofere i otputovati u Francusku. U Lidlovu tjednu okusa Provanse od 1. do 7. kolovoza čekaju vas sve namirnice s kojima jednostavno i brzo možete sami napraviti ovo povrtno jelo koje će nestati s tanjura u trenu. U istom tjednu u Lidlu možete pronaći i delicije Grčke u kojima sa stilom uživa ta mediteranska zemlja. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

  • #hranom oko svijeta
  • #lidl
  • #Ratatouille
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Tužna atrakcija
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Omlet u mikrovalnoj pećnici recept
Otkrio chef
Trik za pripremu ekstrakremastog omleta od samo tri sastojka u 60 sekundi
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Venezuela priprema gerilski odgovor u slučaju američkog napada
gerilski stil
Spremaju se za rat s jednom od najjačih vojski svijeta: "Na agresiju ćemo odgovoriti jedinstvom"
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
Austrijanci u velikim problemima, nedostaju im radnici tijekom zimske sezone
Alarmantno
Zemlja s mnogo hrvatskih radnika u problemima: Kritično nedostaje radne snage, a nude minimalnu plaću od 2200 eura
show
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
zdravlje
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
Jeste li “dog person” ili “cat person”?
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Oscar se srušio na treningu
problemi sa srcem
Slavni brazilski nogometaš srušio se na treningu: Odmah završava karijeru?
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
uživo na Novoj TV i gol.hr-u!
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
Hrvatska protiv Srbije na dan pada Vukovara: Policija zabranila posjet gledateljima
UEFA odredila
Hrvatska protiv Srbije na Dan pada Vukovara: Policija zabranila posjet gledateljima
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
MasterChef: 13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
NAPUŠTA NATJECANJE
13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
Magnet za žene
Uvjerljiva pobjeda: Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
sve
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Oscar se srušio na treningu
problemi sa srcem
Slavni brazilski nogometaš srušio se na treningu: Odmah završava karijeru?
Pečena orada
Pokrovitelj Lidl

Opasno sočne: Recepti za marinade koje će od mesa i ribe stvoriti pravi vatromet okusa

Osim pomno biranih sastojaka koji čine kvalitetnu marinadu, za pripremu ukusnog obroka najvažnije su namirnice upravo svježe meso ili riba, zbog kojih se lako priprema delicija koja zaslužuje svoje mjesto i na restoranskom meniju. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pariz Putovanja
    Pokrovitelj Lidl

    Pariška piramida koja se smatrala nepoželjnom: Sve što trebate znati o najslavnijem muzeju na svijetu

  • Slika nije dostupna Zanimljivosti
    Pokrovitelj Lidl

    Betonski giganti: 10 zgrada nevjerojatnih dimenzija koje ostavljaju bez teksta

  • Pečena orada Hrana i piće
    Pokrovitelj Lidl

    Opasno sočne: Recepti za marinade koje će od mesa i ribe stvoriti pravi vatromet okusa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close