Šušur, zvukovi prženja i zveckanje tava, pištanje tokena, mirisi koji se šire iz kuhinje i živa atmosfera, zapuhnut će vas čim otvorite vrata malog restorana koji vodi Saralee Madnui, najpoznatija Tajlanđanka u Zagrebu (a vjerojatno i u Hrvatskoj). Otkako se otvorio, Saralee's thai street food bistro u ulici Crvenog križa s pogledom na Branimirovu, ne prestaje privlačiti goste koji vole tajlandsku kuhinju. A od nedavno, poznata Tajlanđanka, može se pohvaliti i priznanjem Thai Select za autentičnu hranu kakvu ćete pojesti i u Bangkoku. Okej, možda za nijansu blažu, ali ljutinu možete i nabrijati umacima koji će vas dočekati na stolu.

Mrs. Fogg - 2 Hrana i piće Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike

Saralee je vojsku obožavatelja okupila još prije koju godinu zahvaljujući kiosku s brzom hranom na Iblerovom trgu, a o tome kako se ne radi o prolaznoj slavi svjedoče gužve i visoke ocjene na Google recenzijama. No bez obzira na popularnost, tajlandski bistro neće svima biti po guštu. Oni koji traže ručak u tihoj i intimnoj atmosferi, izbjegavaju slatko i slano u istom zalogaju, ili bježe od začina kao vrag od tamjana, ručak kod Saralee neće hvaliti. No priželjkujete li jesti na mjestu koje pulsira pozitivnom energijom i guštate u azijskom umamiju, tajlandski bistro bi vam mogao ući pod kožu.

Saralee's thai street food bistro funkcionira po principu samoposluživanja. Nakon što pregledate jelovnik i naručite hranu dobit ćete token pa pokupiti pladnjeve kada se oglasi, kao i vratiti ih na šank kada završite s jelom. Neka od najpopularnijih jela na jelovniku su Pad Thai koji spaja rižine rezance, klice, jaje, mladi luk i tamarind, Tom Yum (pikantna juha s gljivama, čilijem, limetom i rižom) i curry koji dolazi u nekoliko varijanti: Green, Panang, Massaman i Khao Soi). U većini jela sami birate proteinsku namirnicu, odnosno tofu, piletinu, teletinu ili kozice.

Slavagora - 5 Hrana i piće Izletište pokraj Samobora: Mjesto za domaći ručak na kojem ponuda ne slijedi ljepotu pogleda

Cijene woka i pržene hrane su 11 eura, a juhe i curry se kreću od 3,5 eura do 12 eura. Salate i predjela su od 4,2 eura pa do 11, a od deserata na meniju je samo roti tijesto s bananom i kondenziranim mlijekom, koje se uspoređuje s palačinkama (4,6 eura). Lista napitaka je kratka, a osim tajlandskih čajeva probati možete i njihov lager– Singhu.

Krenuli smo s proljetnim rolicama (povrće i stakleni rezanci u hrskavom tijestu) i hrskavim wontonom s mariniranom piletinom – i ostali ravnodušni. Wonton lijepo hrska, ali meso je toliko samozatajno da ćete po dodatni kick okusa trebati zaviriti u košaricu s umacima na stolu (fish sauce, sojin umak, slatko-kiseli umak i Sriracha). Osim toga je i premastan. Proljetne rolice su bile nešto ukusnije, ali nismo se zaljubili - jeli smo i boljih. No wonton se odlično snašao u nježnoj i mirisnoj pilećoj juhi s mladim lukom i korijandrom. Svilenkasto tijesto savršeno klizi, zalogaj za zalogajem.

Predjela na stranu, Panang Curry na koji smo se brusili je baš jako dobar. Možebitna definicija savršenog jela protiv mamurluka – ili tuge – ili zime, ovo divno tajlandsko jelo grli ljutinom, kremoznošću i vatrometom okusa. Na pladnju dolazi s prefinom jasmin rižom koju treba zagrabiti žlicom pa uroniti u tanjur s curryjem u kojem ćete naći komadiće mesa, patlidžan koji se topi u ustima, hrskave tikvice i mahune kao i ljute papričice. Komadići sočne junetine pružili su dodatnu slast jelu, a kokosovo mlijeko donekle stišava ljutinu i daje primamljivi miris jelu. Izbjegavate li ljutu hranu, Panang curry će vam biti previše šarf, ali ljubiteljima pikantnih jela bi se mogao itekako svidjeti.

Jedno od pitomijih specijaliteta na meniju, barem kad je riječ o ljutim začinima, je Rad Na, koje nam se također svidio. Za ovo jelo kažu da se rijetko priprema izvan Azije. Široki rižini rezanci u blagom, ali gustom, slatkastom, tamnom i ljepljivom motaju se oko gljiva, brokule, raštike i mrkve. Povrće koje se osjeti pod zubima u sinergiji s ostalim komponentama oduševljava igrom različitih tekstura i pruža dozu svježine zasitnom umaku. Za desert ovog puta nije bilo mjesta, ali obećali smo se Rotiju neki drugi put – baš kao i hvaljenom Pad Thaiju. Ponovilo se!

Karlovački restoran koji hvale na Googleu: Mjesto koje je poznato po dobrom mesu i domaćoj kuhinji Restoran Kalvarija u Karlovcu - 11 Restoran Kalvarija u Karlovcu - 10 Restoran Kalvarija u Karlovcu - 9 +7 Restoran Kalvarija u Karlovcu - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju